Minulla oli montakin hyvää
leivontareseptiä ystävänpäiväksi, mutta herra Murphy tuli kylään ja sotki
suunnitelmat. Olin jo tehnyt murotaikinan ja laittanut sen jääkaappiin muutamaksi
tunniksi. Taikinan valmistuksesta jäi valkuaisia, joten ajattelin pyöräyttää
niistä marengit. Ne ehtisivät kuivahtaa uunissa muutamassa tunnissa sillä välin
kun taikina tekeytyy jääkaapissa. Tuumasta toimeen, vatkasin valkuaiset sokerin
kanssa ja pursotin ne silikonimatolle uunipellille. Säädin uunin lämpötilan 80
asteeseen kiertoilmalle, joka ennenkin on sopinut marenkien valmistukseen.
Sitten laitoin pellin uuniin.
Jotenkin tuo lämpö uunin luukkua avatessa tuntui hiukan kovalta, mutta en sitten sen enempää kiinnittänyt asiaan huomiota. Näpyttelin ajastimen hälyttämään tunnin kuluttua, jolloin ensimmäisen kerran kokeilisin, miten marengit ovat kuivuneet. Onneksi satuin vielä vilkaisemaan uuniin ja huomasin, että parissa minuutissa kaunis valkoinen marenkipinta oli jo kärähtänyt tummanruskeaksi. Äkkiä pelti ulos uunista ja uuni sammuksiin. Kaivoin uunilämpömittarit esiin, ripustin ne uuniritilän vastakkaisiin nurkkiin ja laitoin ritilän uuniin. Hetken kuluttua kumpikin mittari näytti yli 200 asteen lämpötilaa. Tarkemmalla tutkimisella huomasin myös yläpuolen grillivastusten olleen toiminnassa... Kävin varmuuden vuoksi kytkemässä uunin sulakkeen pois päältä ja etsin huoltoliikkeen puhelinnumeron. Kodinkonekorjaaja kävi seuraavana päivänä katsomassa ja totesi potilaan seonneen. Siirsin murotaikinan jääkaapista pakastimeen odottamaan aikaa parempaa. Varaosa tulisi noin viikon kuluttua. Siihen asti täytyy yrittää laittaa vain sellaisia ruokia, jotka eivät tarvitse uunikypsennystä...
Joulusta on jo sen verran aikaa, että tässä voi taas jo harkita riisipuuroa lautaselleen. Mutta ei mitä tahansa riisipuuroa, vaan ihanan kermaista riisivanukasta. Jotta ruoka ei mausteiltaankaan liikaa muistuttaisi jouluruokia, viimeistelin annokset paahdetulla ruokokidesokerilla ja hedelmillä. Ohjeen määrä riittää kuuteen pieneen tai 3-4 isompaan annokseen aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi. Passionhedelmät ja tuoreet vadelmat tekevät tästä sopivan juhlavan herkkuaamiaisen tarjottavaksi rakkaalle ystävänpäivänä ♥
Jotenkin tuo lämpö uunin luukkua avatessa tuntui hiukan kovalta, mutta en sitten sen enempää kiinnittänyt asiaan huomiota. Näpyttelin ajastimen hälyttämään tunnin kuluttua, jolloin ensimmäisen kerran kokeilisin, miten marengit ovat kuivuneet. Onneksi satuin vielä vilkaisemaan uuniin ja huomasin, että parissa minuutissa kaunis valkoinen marenkipinta oli jo kärähtänyt tummanruskeaksi. Äkkiä pelti ulos uunista ja uuni sammuksiin. Kaivoin uunilämpömittarit esiin, ripustin ne uuniritilän vastakkaisiin nurkkiin ja laitoin ritilän uuniin. Hetken kuluttua kumpikin mittari näytti yli 200 asteen lämpötilaa. Tarkemmalla tutkimisella huomasin myös yläpuolen grillivastusten olleen toiminnassa... Kävin varmuuden vuoksi kytkemässä uunin sulakkeen pois päältä ja etsin huoltoliikkeen puhelinnumeron. Kodinkonekorjaaja kävi seuraavana päivänä katsomassa ja totesi potilaan seonneen. Siirsin murotaikinan jääkaapista pakastimeen odottamaan aikaa parempaa. Varaosa tulisi noin viikon kuluttua. Siihen asti täytyy yrittää laittaa vain sellaisia ruokia, jotka eivät tarvitse uunikypsennystä...
Joulusta on jo sen verran aikaa, että tässä voi taas jo harkita riisipuuroa lautaselleen. Mutta ei mitä tahansa riisipuuroa, vaan ihanan kermaista riisivanukasta. Jotta ruoka ei mausteiltaankaan liikaa muistuttaisi jouluruokia, viimeistelin annokset paahdetulla ruokokidesokerilla ja hedelmillä. Ohjeen määrä riittää kuuteen pieneen tai 3-4 isompaan annokseen aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi. Passionhedelmät ja tuoreet vadelmat tekevät tästä sopivan juhlavan herkkuaamiaisen tarjottavaksi rakkaalle ystävänpäivänä ♥
Riisivanukas brûlée
(6
annosta)
2
rkl voita
0,5
dl vettä
1
dl puuroriisiä
4+3
dl kevytmaitoa
1/2
tl vaniljatahnaa
3
rkl sokeria
ripaus
suolaa
1,5
dl kuohukermaa
6
rkl ruokokidesokeria
3
passionhedelmää
tuoreita
vadelmia
Sulata
kattilassa voi, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Lisää riisit, sekoita ja odota
kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää 4 dl maitoa, vanilja, suola sekä
sokeri ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää loput maidosta ja keitä
riisipuuroa välillä sekoitellen kunnes riisit ovat pehmeitä ja kaikki neste on
imeytynyt (40-45 minuuttia). Vahdi maitopohjaista puuroa tarkkaan keittämisen
aikana ettei se pääse palamaan pohjaan.
Kun
puuro on valmis, sekoita ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja
sekoita kylmän riisipuuron joukkoon. Jaa seos annosvuokiin, tasoita pinta ja
laita jääkaappiin noin tunniksi, mutta saa olla kauemminkin.
Tarjoiltaessa
ripottele annosvuokiin riisin pinnalle tasainen kerros ruokokidesokeria ja
paahda se rapeaksi kaasupolttimella. Viimeistele passionhedelmällä ja
vadelmilla.
Voi sitä Murphyä;D
VastaaPoistaTaas niin herkullisen näköinen annos, nam:)
Onneksi uuni on korjattavissa ettei tarvitse ostaa uutta :)
VastaaPoista