Ikuisuuskysymys… Mitä tänään syötäisiin… Päädyttiin sitten sienikeittoon, kun jääkaapissa oli sopivasti pieniä määriä erilaisia sieniä. Lisämakua soppa sai sinihomejuustosta, joka ei valmiissa keitossa varsinaisesti maistu, mutta antaa runsaasti umamista täyteläisyyttä. Yksinkertaisista raaka-aineista huolimatta keitossa on moninkertaisesti makua.
Supermaukas sienikeitto
1
dl kuivattuja sieniä (esim suppilovahveroa)
2
dl kiehuvaa vettä
500
g erilaisia syötäviä sieniä
1
iso keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl voita
1
rkl oliiviöljyä
1
rkl tuoreita timjaminlehtiä
6 dl vettä
1
kanaliemikuutio
200
g creme fraichea
50
g hyvää sinihomejuustoa (esim Saint Agur)
1
rkl valkoista balsamiviinietikkaa
Murskaa
kuivatut sienet pienessä kulhossa ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna sienten
liota vähintään puoli tuntia ennen käyttöä. Valuta sienet ja säästä liotusvesi.
Leikkaa
muut sienet pieniksi paloiksi, mutta säästä muutama tuore sieni keiton
koristeeksi. Tässä keitossa oli miedosti suolattuja herkkutatteja (liotettuna
ja valutettuna), shimejisieniä sekä tuoreita ruskeita herkkusieniä. Kourallisen
shimejisieniä sekä muutaman ison herkkusienen viipaloin ja paistoin pannulla
voissa keiton koristeeksi. Loput leikkelin sopan joukkoon.
Kuori
keltasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja
hienonna ne.
Mittaa
kattilaan voi sekä öljy ja kuumenna ne kuohuvaksi. Lisää sipulikuutiot ja kuullota
sipuleita parin minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista kunnes
sipulit ovat pehmeitä mutta eivät ruskistuneita. Lisää sitten sekä liotetut
että pilkotut sienet, vesi (myös kuivattujen sienten liotusvesi),
kanaliemikuutio ja puolet timjaminlehdistä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna
poreilla noin 15-20 minuuttia. Lisää sinihomejuusto sekä kaksi kolmannesta creme
fraichesta ja sekoita. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää
valkoinen balsamiviinietikka ja sekoita huolella. Maista jos keitto tarvitsee
lisää suolaa tai pippuria. Todennäköisesti kuitenkin kanaliemi ja sinihomejuusto
ovat antaneet keittoon riittävästi suolaa, joten lisä ei liene tarpeen ja
keitto on valmista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti