Voisiko joulupöydän salaatti olla
joskus olla jotain muuta kuin perinteinen rosolli? Punaisenkirjava rosolli on ihan kaunis
lisä joulun ruokapöydässä, mutta tuntuu kuin sitä ei koskaan osaisi tehdä niin
vähän, että kaikki loppuisi viimeistään Tapaninpäivän iltaan mennessä. Rosolli tuntuu
nykyisin myös kovasti jakavan mielipiteet. Joku ei voi kuvitellakaan
joulupöytää ilman rosollia ja joku muu ei koske siihen tikullakaan. Tämäkään
salaatti ei takuuvarmasti kelpaa kaikille, sillä joukossa on sinihomejuustoa ja
selleriä. Mutta meille se kelpaa niin joulupöytään kuin ennen joulua
lounassalaatiksi.
Uusi joulusalaatti
(tai
lounas kahdelle)
puolikas
juuriselleri
100
g kevyt creme fraichea
1
rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
1
persimoni
1
kiinteä, hapan omena
50
g hyvää sinihomejuustoa (Saint Agur tms)
0,5
dl pekaanipähkinöitä
0,5
dl paahtamattomia pistaasinsydämiä
jääsalaattia
ja rucolaa
lehtipersiljaa
Kuori
juuriselleri ja leikkaa se juliennesuikaleiksi tai raasta mahdollisimman karkealla
terällä. Ryöppää sellerisuikaleita miedosti suolatussa kiehuvassa vedessä noin
minuutin tai puolitoista, minkä jälkeen siivilöi sellerit ja jäähdytä ne
jäävedellä ja valuta kuivaksi. Sekoita kastike creme fraichesta, hunajasta,
suolasta sekä mustapippurista ja yhdistä joukkoon ryöpätty selleri. Leikkaa
persimoni paloiksi. Kuori omena ja leikkaa se paloiksi. Murenna sinihomejuusto
sormenpään kokoisiksi paloiksi.
Huuhtele
salaattivihreät ja tee niistä peti, jonka päälle nostat juuriselleriseosta,
persimonia, omenaa, sinihomejuustoa sekä pähkinöitä. Viimeistele salaatti
lehtipersiljalla.
Mieluummin ottaisinkin tuollaisen salaatin rosollin sijaan..
VastaaPoistaTämäkin oli aika jouluinen, koska persimoni on kauden paras hedelmä ja on vaikea kuvitella joulua ilman juustoja ja pähkinöitä :)
VastaaPoista