Jälleen kerran Australian Master
Chefin ainoa tuomari, joka ei ole kokki, onnistui loihtimaan oppitunnilla
annoksen jota oli pakko kokeilla epätrendikkäässä keittiössäkin. Tämä on jaettava libanonilainen annos isommallekin porukalle
illanistujaispöytään tai nälkäisen perheen sunnuntaipaisti – joka tapauksessa
maittava ruoka. Pääraaka-aineena on luuton lampaan lapa. Sellaisen saadakseen
pitää joko asioida kauppahallissa tai muuten asiantuntevan lihakauppiaan luona
ja pyytää tekemään sellainen tai sitten pitää omistaa terävä lihaveitsi ja
riittävästi kokeilunhalua. Itse valitsin Hakaniemen hallista Reinin Lihan ja
sain sieltä hetken odoteltuani mukaani luuttoman lampaan lavan, rahallista korvausta vastaan
tietenkin. Valmistin sen seuraavan ohjeen mukaan:
Lähi-Idän lammasta Matt Prestonin
tapaan
1 luuton lampaan lapa (painoi
1,2 kg)
Kuorrutustahna
Tämä
ei ole marinadi vaan mausteinen tahna, jolla lammas kuorrutetaan ennen uuniin
laittoa. Se huhun mukaan mureuttaa lihaa ja joka tapauksessa antaa sille
runsaasti makua.
2 keltasipulia
2
rkl korianterin siemeniä
1
rkl jeeran siemeniä
50
ml oliiviöljyä
1 sitruunan mehu (n. 0,5 dl)
4 valkosipulinkynttä
1 lehtipersiljaruukusta
varret, lehdet säästetään
1 sitruunan kuori raastettuna
1
rkl pikakahvia
2
rkl merisuolaa
1 appelsiini lohkottuna 4
osaan
1 sipuli lohkottuna 4 osaan
Kuori
sipuli ja valkosipulinkynnet. Lohko sipuli, laita se monitoimikoneeseen ja aja
hienoksi niin että siitä lähtee nestettä mahdollisimman paljon. Lisää mausteet,
suola, öljy, sitruunamehu, persiljanvarret, sitruunan kuoriraaste ja pikakahvi
ja aja massa sileähköksi. Kuumenna uuni 220 °C. Laita uunivuoan pohjalle
lohkottu appelsiini ja sipuli. Aseta lammas niiden päälle. Jos lammasta ei ole
halkaistu luuta poistettaessa ei sitä tarvitse sitoa. Jos se on leikattu auki
pitää se ensin sitoa kalastajanlangalla tms. ennen pannulle laittoa. Levitä
maustetahna lampaalle ja laita se uuniin 30 minuutiksi. Pienennä sitten
uuninlämpö 130 °C:een ja anna lihan kypsyä rauhassa mielellään n. 6 tunnin
ajan. Tarkoitus on että se on ylikypsää ja sen saa haarukoiden avulla revittyä.
Lampaan
kanssa tarjotaan uunipunajuuria, valkosipulimajoneesin tapaista toumia sekä
nopeatekoista ohutleipää.
Uunipunajuuret
Huuhtele
punajuuret ja kääri ne yksitellen folioon. Voit ripsuttaa vähän oliiviöljyä
niille ennen paketin sulkemista. Ne kypsyvät 130°C uunissa noin 1 ½ - 2
tunnissa. Nosta paketit uunista ja anna niiden jäähtyä. Mattin neuvoma konsti
oli irrottaa kuoret kypsistä punajuurista folion avulla hieromalla. Lohko
punajuuret ja laita odottamaan.
Toum
1 kokonaisen valkosipulin
kynnet kuorittuina
maitoa
1
rkl sitruunamehua
1
dl rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
Laita
kuoritut valkosipulin kynnet pieneen kasariin ja kaada niille maitoa niin, että
ne juuri peittyvät. Kuumenna maito kiehuvaksi ja kaada kynnet siivilään. Laita
ne takaisin kattilaan, lisää uusi maito ja kiehauta. Toista tämä vielä
kolmannen kerran. Kaada blancheeratut kynnet sauvasekoittimen kulhoon, lisää
sitruunamehu ja hienonna valkosipulit. Lisää öljy vähitellen koko ajan
sekoittaen ja toum on valmis. Mikäli seos ei emulgoidu lisää astiaan yksi
munanvalkuainen ja sekoita uudelleen. Mausta makusi mukaan ripauksella
merisuolaa.
Pikainen ohutleipä
2
dl maustamatonta jogurttia
3-4
dl vehnäjauhoja
1,5
tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
oliiviöljyä paistoon
Sekoita
jogurtti ja aluksi 2 dl vehnäjauhoja sekä leivinjauhe. Lisää ½ dl kerrallaan
jauhoja, kunnes taikina on sopivaa vaivattavaksi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla
pöydällä viitisen minuuttia. Jaa taikina aprikoosin kokoisiksi palleroiksi ja
kauli ne ohuiksi lätysköiksi. Kuumenna öljyä keskilämpöisellä pannulla ja
paista ne useassa erässä. Käännä kun leipä kuplii ja on saanut väriä
alapinnalle. Pyyhi pannu ja paista kaikki valmiiksi.
Lisäksi
tuoreita
taateleita hienonnettuna (meillä ei ollut koska unohdin ostaa)
100-150
g fetajuustoa paloiksi murennettuna
granaattiomenan siemeniä
1 persiljaruukun lehdet
½
mintturuukun lehdet
hienonnettuna
n.
80 g kuorittuja pistaaseja
raastettua appelsiininkuorta
raastettua appelsiininkuorta
Aseta
lammas tarjoilulaudalle tai astiaan ja revi se kahdella haarukalla. Asettele
lohkotut punajuuret sen päälle ja vierelle. Sirottele lampaan päälle vihreät,
pistaasit, granaattiomenan siemenet sekä taatelit ja murustele fetajuusto.
Lusikoi lopuksi päälle toumia ja viimeistele raastetulla appelsiininkuorella. Jos et jaksa tai halua tehdä toumia niin voit
käyttää tässä valkosipulilla maustettua kreikkalaista jogurttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti