Huli-Huli kana on havaijilainen
ruoka, jota on tarjolla saarilla lähes joka paikassa. Hula-hula taas on
polynesialainen tanssi eikä niillä ole mitään tekemistä keskenään. Huli on
hawaijia ja tarkoittaa ”käännä”. Vuonna 1955 herra Ernest Morgado alkoi
grillata isoäitinsä reseptin mukaan teriyakikastikkeella siveltyä kanaa
monissa varainkeräystilaisuuksissa kirkoissa ja kouluissa. Kanat olivat vartaissa grillillä ja kun toinen puoli oli paistunut
yleisö huusi ”huli” jolloin vartaat käännettiin. Kun tuli taas aika kääntää
vartaat, huudettiin ”huli”. Morgadon poikapuolen arvion mukaan Huli-Huli kanoja myymällä kerättiin hyväntekeväisyyteen miljoonia dollareita.
Morgado piti nimestä Huli-Huli
niin paljon, että rekisteröi sen tuotemerkiksi 1958 ja alkoi yleisön pyynnöstä
valmistaa ja myydä salaisella reseptillä tehtyä kastiketta paikallisissa
liikkeissä vuonna 1986 (Lähde: Wikipedia). Toivottavasti kukaan paikallinen tai
muu ei vedä tämän nimen käytöstä havaijilaista papupeltoa nenäänsä (Havaijilla viljellään
papuja). Emme ole omimassa havaijilaisten kulttuurista identiteettiä, vaan
esittelemme paikallista ruokaperinnettä.
Alkuperäisesti kanat lienevät
olleet kokonaisia tai puolikkaita, ne marinoitiin ja sitten kypsennettiin grillissä välillä
kääntäen ja kastikkeella sivellen. Näin voi valmistaa myös tämän reseptin
kanansiivetkin. Epäsuoralla lämmöllä grillaten kunnes siivet ovat lähes kypsiä
ja lopuksi pinta niille kuumalla puolella. Itse päätin tällä kertaa tehdä
siivet uunissa ja ne onnistuivat hyvin ja maku oli erinomainen. Koska
alkuperäisen kastikkeen resepti on salainen, ovat kokit kehitelleet omia
versioitaan kastikkeesta. Useimmissa versioissa on ananasmehua, ketsuppia,
soijakastiketta, hunajaa tai ruskeaa sokeria, seesamiöljyä, inkivääriä ja
valkosipulia. Tämän lisäksi on erilaisia variaatioita aiheesta. Tässä oma
versioni:
Huli-Huli Chicken Wings
kastike:
2,5
dl ananastuoremehua
1,25
dl soijakastiketta
1,25
dl ruokokidesokeria (tai
fariinisokeria)
tuuman
pala inkivääriä hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä
hienonnettuna
2
tl kanafondia
2
tl tomaattipyreetä
½
- 1 tl chilihiutaleita
liha:
1
kg broilerin siipipaloja
Sekoita
kastikkeen aineet kulhossa. Laita siivet suljettavaan muovipussiin ja kaada 2/3
liemestä pussiin ja säästä loput sivelyä varten. Poista ilma, sulje pussi ja sekoittele
niin, että kastike leviää tasaisesti. Anna marinoitua jääkaapissa muutaman
tunnin ajan. Kuumenna uuni 210°C:een. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja
nostele siivet marinadista pannulle. Laita pannu uuniin n.60 minuutiksi. Sivele
kastikkeella ja käännä pari-kolme kertaa kypsennyksen aikana. Ota uunista kun
väri on hyvä ja siivet kypsiä.
Me
nautimme siipien kanssa raakaa porkkanaa, kurkkua, ananasta ja kukkakaalia
sinihomejuustodipin kera.
Sinihomejuustodippi
1
prk kermaviiliä
70
g sinihomejuustoa
2
rkl kermaa
Murskaa
sinihomejuusto kerman kanssa, lämmitä seosta mikrossa noin 30 sekuntia, jolloin
juusto alkaa sulaa kerman joukkoon, ja sekoita ainekset tahnaksi. Yhdistä
kermaviilin kanssa ja sekoita tasaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti