Pitkästä aikaa teki mieli leipoa
jotain leipää. Oktoberfestin hengessä perjantain menu oli schweinehaxea,
hapankaalia ja paistettua perunaa, joten sen kanssa jotain vaaleahkoa leipää.
Tämän possusämpylän muotoiluohjeen olen nähnyt jossain netissä, mutta nyt en
löytänyt sitä millään hakusanoilla vaikka mielelläni olisin antanut ideasta kunnian alkuperäiselle leipurille. Jotenkin tällä tavalla se kuitenkin meni.
Possusämpylät
(10
kpl)
50
g kaurahiutaleita
1
dl vettä
1,5
dl maitoa
1/2
pss (6 g) kuivahiivaa
1
tl suolaa
1
tl kidesokeria
1
rkl rypsiöljyä
100
g hiivaleipäjauhoja
noin
200-250 g vehnäjauhoja
voiteluun
1 kananmuna + 1 rkl vettä
pikkurasia
rusinoita
Turvota
kaurahiutaleita haaleassa vedessä 5-10 minuutin ajan. Sekoita kuivahiiva
pieneen määrään vehnäjauhoja. Lämmitä maito n. 42 -asteiseksi ja sekoita
joukkoon jauho-hiivaseos, suola, sokeri, öljy sekä turvonneet kaurahiutaleet.
Alusta jauhoja taikinaan vähitellen kunnes taikina alkaa irrota kulhon
reunoilta. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin liian kiinteää.
Jätä taikina kulhoon vedottomaan, lämpimään paikkaan ja anna kohota
kaksinkertaiseksi.
Ripottele
vehnäjauhoja työtasolle ja alusta taikinaa hetken. Paloittele taikina 10
tasakokoiseen palaan ja muotoile paloista palloja. Ota yksi pallo kerrallaan ja
kauli se litteäksi pyöryläksi.
Leikkaa
yläreunaan muutaman sentin viilto.
Vedä
näin syntyneet kielekkeet hiukan toisistaan ulospäin ja taita taikinan päälle
korviksi.
Nosta
sitten pyörylän alareunaa taikinan päälle.
Pyöräytä
siitä kahdella sormella puristaen possun kärsä.
Voitele
leipäset muna-vesiseoksella, paina rusinasilmät paikoilleen ja paista 225
asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin 12-15 minuuttia.
Jos
haluat pulleampia possusämpylöitä, anna leipästen kohota pellillä vielä 30-40
minuuttia ennen voitelua ja paistoa.