Joskus vuodenvaihteen tienoilla televisiosta tuli Jamie Oliverin ruokaohjelma, jossa hän valmisti kokonaisesta ankasta ”crispy duck lasagne” eli rapeaa ankkalasagnea. Minulla ei ollut käytettävissäni kokonaista ankkaa, mutta ruokakomerossa kummitteli taannoin tarjoushinnalla hankittu purkillinen confitoituja ankankoipia, joista piti keksiä jotain ruokaa. Mietin, mahtaisiko se soveltua lasagnen raaka-aineeksi. Ankanrasvassa kypsennettyjen ankankoipien nahasta ei saa rapeaa millään, mutta entä jos vain poistaisi nahan, perkaisi luista lihat ja käyttäisi ne jauhelihan sijaan. Jamien resepti oli valtava, varmaan 8-10 hengen annos, mutta lasagnessa on muutenkin niin suuri vaiva, että kun kerran aloittaa, saman tien sitä valmistaa niin ison määrän että loput voi pakastaa laiskan päivän varalle.
Ankankoipilasagne
1
iso tölkki confitoituja ankankoipia (4 kpl
net. 1350 g)
1
iso keltasipuli
2
isoa porkkanaa
2
sellerinvartta
2
valkosipulinkynttä
2,5
dl punaviiniä
2
tl kuivattua meiramia
2
tölkkiä luumutomaatteja (Mutti) (+ 1
tölkillinen vettä)
3
laakerinlehteä
1
rkl sokeria
1
rkl punaviinietikkaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
100
g voita
100
g vehnäjauhoa
15
dl (kuumaa) maitoa
200
g juustoraastetta (mozzarella, cheddar)
raastettua
muskottipähkinää
suolaa
tarvittaessa
250
g tuoretta pinaattia
500
g pakkaus lasagnelevyjä
Aloita
ankankoivista. Nosta koivet purkista, jossa ne ovat paksun ankanrasvakerroksen
peitossa. Pyyhi ankanrasva pois mahdollisimman tarkkaan, poista nahka ja perkaa
lihat luista. Revi lihat ihan pieneksi silpuksi ja laita odottamaan.
Kuori
keltasipuli, porkkanat sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ihan pieniksi
kuutioiksi. Kuutioi samoin myös sellerinvarret. Avaa luumutomaattitölkit,
työnnä saksenkärjet tomaattipurkkiin ja leikkaa tomaatit saksilla pienemmiksi
paloiksi. Lusikoi ankankoipipurkista pari lusikallista ankanrasvaa isoon
kattilaan ja kuullota kasviskuutioita siinä 10-15 minuuttia. Käännä lämpö
sitten tosi kuumalle niin että kun kaadat kattilaan punaviinin, se possahtaa ja
alkaa heti kiehua. Keittele punaviini lähes olemattomiin, lisää revityt
ankanlihat, meirami, pieniksi leikatut luumutomaatit, tölkillinen vettä ja
laakerinlehdet. Sekoita ja anna ankankoipiragun kiehua maltillisella lämmöllä
tunnin ajan. Lopuksi mausta ragu sokerilla, punaviinietikalla sekä suolalla ja
mustapippurilla.
Sillä
välin kun ankankoipiragu kiehuu, ryöppää pinaatti miedosti suolatussa vedessä,
valuta se ja hienonna odottamaan.
Juustokastiketta
varten sulata isossa kattilassa voi, lisää vehnäjauho ja keskilämmöllä sekoita
voimakkaasti parin minuutin ajan kunnes jauho on hiukan kypsynyt. Lisää sitten
maitoa muutama desilitra kerrallaan ja sekoita edelleen koko ajan ettei kastike
kokkaroidu eikä maito pala pohjaan. Keitä kastiketta noin 10 minuuttia ja ota
sitten kattila pois lämmöltä. Lisää muskottipähkinää sekä juustoraaste ja
sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta tarvittaessa suolalla.
Voitele
ISO vuoka (meillä n 25 x 35 cm), lusikoi pohjalle hiukan juustokastiketta,
sitten kerros lasagnelevyjä, ohuelti juustokastiketta, runsaasti
ankankoipiragua ja lasagnelevyjä. Seuraavassa kerroksessa levitä hienonnettu
pinaatti kastikekerrosten väliin ja jatka kunnes kaikki ainekset on käytetty.
Päällimmäiseksi lasagneen tulee kerros lasagnelevyjä sekä juustokastiketta. Halutessaan
pinnalle voi raastaa vielä hiukan juustoa.
Kypsennä
lasagne uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä 15-20 minuuttia
ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti