Kaikki kuvat: Äkta Vara |
Ruotsalainen Äkta Vara –kuluttajayhdistys järjesti ruotsalaismedian kanssa jo kolmatta kertaa kilpailun, jossa valitaan *Årets matbluff* *Vuoden ruokahuijaus*.
Vuonna 2015 kilpailun voitti
Valio (Suomi mainittu!), joka möi ruotsalaisille yhtä ja samaa kefiiriä sekä
tavallisena (laktoosipitoisuus 0%) että laktoosittomana – jälkimmäistä tietysti kalliimmalla. Täytyyhän
kahdesta erilaisesta pakkauksesta saada ekstrahintaa?
Vuonna 2016 kilpailun voitti Erik
Lallerstedtin tryffelibearnesekastike, jonka sisällöstä tryffeliä oli vain
0,005 prosenttia, sekin aromiaineista ja lisäksi tuote ei sisältänyt lainkaan
voita, mikä on bearnesekastikkeen oleellinen osa.
Pari viikkoa sitten valittiin vuoden 2017
ruokahuijaus, joista esiraadin valitsemista ehdokkaista voiton vei Polarican
saksanhirvikäristys. Tuotteen pakkaus antoi ymmärtää sisällön olevan
villiriistaa ja kotoisin Ruotsin Lapin erämaista. Kääntöpuolella sitten ihan pienillä kirjaimilla kerrottiin, että tosiasiassa liha on tarhattua saksanhirveä
Uudesta-Seelannista. Onnittelut Polaricalle, joka suomenkielisillä sivuillaan
maalailee tuotteistaan kauniisti näin: ” Polarican
juuret ja sydän ovat Lapissa. Tuotamme
villiruokaa – poroa, riistaa, sieniä ja marjoja. Uskomme, että meidän
kaikkien on hyvä syödä ruokaa sellaisena kuin luonto sen meille tarjoilee,
maukkaana ja terveellisenä.”
Olisiko Suomessa tarvetta vastaavanlaiselle äänestykselle? Jos olisi, niin mikä Suomessa myytävä elintarviketuote ansaitsisi päästä kilpailemaan ”vuoden ruokahuijaus” –tittelistä ja miksi?
Mielenkiintoinen aihe. Suomessa tulisi ehdottomasti tehdä samanlainen ruoka-huijaustutkimus.
VastaaPoistaKyllä ruokakaupassa saa olla tarkkana, mitä ostaa! Nykyään voidaan markkinoida tuotetta ihan miten vaan. Esim. nämä "juuresleivät", missä annetaan kuva, että niiden sisältämä juuresmäärä olisi pääraaka-aine. Kuitenkin niissä on käytetty papuja sun muuta enemmän, kuin sitä mitä niiden nimessä on!
VastaaPoistaVarmasti esimerkkejä löytyy kun vaan alkaa lukea tuoteselosteita. Minun mielestäni on myös eräänlainen "ruokahuijaus", kun kasvirasvatuotteita myydään juustoina ja vegaanisia tuotteita nimitetään pekoniksi tai loheksi.
VastaaPoista