Etsin suolakaramellifondantin ohjetta ja kokeilinkin paria, mutta vaikka kuinka tein tarkalleen reseptin mukaan, kumpikaan ei onnistunut. Sitten päädyin suolakaramellimuffiniin, joka ei ole fondant, mutta saa kelvata paremman puutteessa. Jälkiruokana makea suolakaramellimuffin sai seurakseen kirpeää passionhedelmäkastiketta, marenkia, (kaupan) vaniljajäätelöä sekä karhunvatukoita. Melko juhlavaa.
Suolakaramellifondant/muffinit
(6 normaalikokoista tai 8 pientä)
70 g paahdettua
valkosuklaata
20 g voita
30 g vettä
40 g kermaa
20 g fariinisokeria
ripaus suolaa
Leikkaa yksi valkosuklaalevy pieniksi paloiksi, levitä
palat vieri viereen uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 175
asteessa muutamia minuutteja kunnes suklaa alkaa sulaa ja sen väri hiukan
tummuu.
Rouhi hienoksi 70 g paahdettua suklaata
metallikulhoon. Kiehauta kerma, vesi, sokeri ja voi kattilassa ja kaada suklaan
päälle koko ajan sekoittaen. Seos on valmista kun valkosuklaa on sulanut
joukkoon. Mausta suolalla. Kaada seos leivinpaperin päälle syvälle lautaselle
ja pakasta. Jäätyneenä leikkaa paloiksi. Tästä tulee noin 8 karamellipalaa.
3 rkl vaaleaa
siirappia
1 dl maitoa
40 g sokeria
40 g fariinisokeria
100 g voita
50 g paahdettua
valkosuklaata hienona rouheena
130 g
vehnäjauhoa
1 tl
leivinjauhetta
¼ tl hienoa merisuolaa
1 muna (koko M) vatkattuna
Lämmitä uuni 160 asteeseen ja laita paperivuoat
muffinpellin koloihin.
Sulata kattilassa siirappi, maito, sokeri, voi ja
valkosuklaa keskenään matalahkolla lämmöllä (tai lasikulhossa mikrossa).
Sekoita kunnes kaikki on sulanut tasaisesti. Ota pois lämmöltä ja anna jäähtyä
noin 15 minuuttia. Sekoita keskenään jauho, leivinjauhe sekä suola. Kaada
voi-siirappiseos jauhojen joukkoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää kevyesti
vatkattu muna ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Täytä vuoat taikinalla
melkein täyteen ja lopuksi tökkää jokaiseen taikinaan sisälle yksi sormenpään
kokoinen, jääkylmä karamellipala. Paista 20-25 minuuttia ja irrota hiukan jäähtyneinä.
Tarjoa passionhedelmäkastikkeen, vaniljajäätelön,
marengin ja karhunvatukoiden kanssa.
Passionkastike
6 rkl sokeria
6 passionhedelmää
Halkaise hedelmät ja lusikoi sisukset kattilaan.
Lisää sokeri ja keitä sekoitellen kunnes
kastike alkaa tuntua hiukan paksummalta. Siivilöi siemenet pois ja jäähdytä
kastike jääkaappikylmäksi. Jos kastike tuntuu liian happoiselta tai ohuelta,
sitä voi korjata sekoittamalla joukkoon pari lusikallista tomusokeria. Muuten tässä kastikkeen täytyy olla aika kirpeää, jotta se jaksaisi tasapainottaa muiden elementtien makeutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti