Päärynä
sellaisenaan on ihan hyvää, mutta jälkiruokana vielä parempaa keitettynä
mausteliemessä ja tarjoiltuna jonkun hyvän kastikkeen kanssa. Punaviinipäärynät
on jo niin nähty, että tein päärynöille mausteliemen vaihteeksi sitrushedelmistä.
Jälkiruoan kruunaa rouhitut saksanpähkinät sekä kinuskilla maustettu
mascarponevaahto. Päärynöiden keittoaika vaihtelee hedelmän kypsyydestä
riippuen. Todella kypsä hedelmä on hetkessä valmis, kun taas raaempi päärynä
voi vaatia jopa melkein tunnin keittoajan. Nämä päärynät olivat ”syöntikypsiä”
jo ostettaessa, mikä on todella harvinaista Suomessa.
Sitrusliemessä
keitetyt päärynät ja
kinuski-mascarponevaahto
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 dl Tokaijia tai muuta makeaa jälkiruokaviiniä
200 g sokeria
10 dl vettä
4 päärynää
125 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
100 g karamellisoitua kondensoitua maitoa (=dulce de leche)
Laita kattilaan sitrushedelmien raastettu kuori ja
mehu. Lisää Tokaiji, sokeri sekä vesi ja kuumenna kiehuvaksi.
Kuori päärynät ja poista niistä siemenkota siten, että
päärynä jää muuten ehjäksi. Parhaiten tämä onnistuu palloraudalla tai
puolipallon muotoisella 1/2 - 1 tl maustemitalla. Nosta päärynät varovasti kiehuvaan
liemeen ja keitä hiljaa poreillen kunnes päärynät tuntuvat pehmeiltä. Keittoaika riippuu päärynän kypsyydestä. Jos
käytät erittäin kypsiä hedelmiä, varo etteivät ne vahingossa kiehu tohjoksi.
Kun päärynät ovat valmiit, ota kattila pois lämmöltä
ja jäähdytä päärynät liemineen.
Sekoita keskenään mascarpone, kuohukerma sekä
kondensoitu maito ja vatkaa ne napakaksi vaahdoksi. Tähän voi käyttää myös
jotain muutakin kinuskikastiketta, mutta kun kaapissa sattui olemaan viimeistä
käyttöpäivää lähestyvä, heräteostoksena hankittu karamellisoitu kondensoitu
maito, päätin sekoittaa sitä mascarponevaahdon joukkoon.
Valuta päärynät ja tarjoile ne
kinuski-mascarponevaahdon ja rouhittujen saksanpähkinöiden kanssa. Jos malttaa odottaa seuraavaan päivään, päärynät ovat vieläkin parempia kun ne ovat saaneet rauhassa kylpeä sitrusliemessä. Sitruslientä
ei kannata heittää pois, vaan lopuksi sen voi siivilöidä ja käyttää juomana
sekoitettuna hiilihapotettuun veteen.
Nämä ovat paljon kauniimpia kuin punaviinipäärynät, keväisempiä. Tulisikohan liian sitruksinen, jos laittaisi marinointiliemeen sitruslikööriä?
VastaaPoistaHei Viikonloppukokki. Sitruslikööri voisi toimia tässä oikein hyvin. Sitrukset tuovat muutenkin hyvää energiaa tällaiseen kaamokseen :)
VastaaPoista