Kastanjapaketti
on ollut jo pari kuukautta viileässä odottelemassa sopivaa reseptiä. Eikä se
loppunut vieläkään, sillä pakkauksen sisällöstä jäi käyttämättä vielä puolet.
Olisi pitänyt kutsua vieraita nauttimaan kastanjakeittoa, mutta kun ei tiedä
miten joku resepti toimii, niin parasta kokeilla ensin ihan vaan oman väen
kesken. Resepti kuitenkin yllätti positiivisesti ja ehkäpä seuraavat
päivällisvieraat saavat nauttia tätä alkuruoaksi. Kastanjakeiton reseptistä
tulee pääruoka kahdelle ja alkuruoka 4-6 hengelle. Portugalissa keitto
viimeisteltäisiin valkosipulikrutongeilla, mutta me vaihdoimme ne
pikkupasteijoihin. Timjamilla ja rosmariinilla maustetut karitsanjauhelihapasteijat
tekivät keitosta ruokaisamman.
Portugalilainen
kastanjakeitto
1 ihan pieni keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
250 g esikeitettyjä kastanjoita
6 dl vettä
vajaa puolikas kanaliemikuutio
1 dl kermaa
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
oliiviöljyä
kuivattua sellerinlehteä
Kuori keltasipuli sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa
ne pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota kaikki
sipulit siinä. Lisää kastanjat, vesi sekä vajaa puolikas kanaliemikuutio ja
keitä kunnes kastanjat ovat täysin pehmeitä ja murenevat kauhalla painellessa.
Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa vielä kerran. Soseuta keitto kermaisen
pehmeäksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta lopuksi suolalla sekä
oliiviöljyllä.
Annostele keitto lautasille ja viimeistele
oliiviöljytipoilla sekä kuivatuilla sellerinlehtimuruilla. Jos et tarjoa
jauhelihapasteijoita, ripottele keiton pinnalle valkosipulilla maustettuja
pieniä krutonkeja.
Karitsanjauhelihapasteijat
(12 kpl)
taikina
4 ¼ dl vehnäjauhoa
¾ tl suolaa
¾ tl leivinjauhetta
120 g kylmää voita kuutioina
1 keltuainen (koko L)
6 rkl hapankermaa
(2-3 tl kylmää vettä)
täyte
2 rkl voita
1 pieni keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g karitsan jauhelihaa (17% rasvaa)
½ tl kuivattua timjamia
½ tl kuivattua rosmariinia
suolaa ja mustapippuria myllystä
voiteluun
1 kananmuna
Laita kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kutterin
kulhoon ja surauta tasaiseksi taikinaksi. Mikäli taikina jää kuivaksi eikä
siitä muodostu kunnon palloa, lisää hiukan vettä ja käynnistä kone vielä
hetkeksi. Jaa valmis taikina kahdeksi palloksi, kääri ne tuorekelmuun ja laita
jääkaappiin jäähtymään noin tunniksi.
Kuori keltasipuli sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa
ne pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannulla voi ja kuullota siinä sipulit. Kun
sipulit ovat täysin pehmenneet, siirrä ne eri kulhoon odottamaan. Laita sitten
kuumalle pannulle karitsanjauheliha ja ruskista se. Palauta sipulit pannulle jauhelihan
joukkoon, mausta timjamilla sekä rosmariinilla ja sekoita hyvin. Viimeistele
suolalla sekä mustapippurilla ja jäähdytä täyte ennen käyttöä.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli ensin
toinen taikinapallo jauhotetulla pöydällä noin 3 mm paksuiseksi levyksi ja ota
siitä muotilla 10 cm halkaisijaltaan kiekkoja. Käytä taitettavaa
piirakkamuottia. Laita taikinan sisään pari teelusikallista täytettä, voitele
taikinan reunat vedellä ja paina muotti kiinni. Jatka samoin kunnes koko
taikina on käytetty. Laita piiraat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele
vatkatulla kananmunalla.
Madalla uunin lämpö 170 asteeseen ja laita pelti
uuniin. Kypsennä pasteijoita 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja
kauniin ruskeita.
Mistä löysitte nuo kastanjat? En ole esikeitettynä koskaan nähnyt.
VastaaPoistaKastanjapaketti oli yllätyslöytö Heinon tukusta, mutta luulisin niitä olevan myytävänä jossain muuallakin. Ehkä? Kai?
VastaaPoistaTosin tuo on helppo tehdä ihan itse: ristiviillot kastanjoiden päähän ja kiehuvaan veteen 10-15 minuutiksi. Sitten kastanjat on helppo kuoria ja käyttää soppaan tai pyreeksi tms.
Kiitos . Yritän bongailla . :) Ja ehkä käyn myös etnisissä liikkeissä, jos ei tavallisista löydy. Noita tuoreita on kyllä näkynyt.
VastaaPoistaTäytyy minunkin pitää silmät auki, mutta onneksi niitä voi tehdä helposti itsekin :)
VastaaPoista