Blogin
päivityksissä näkyy selkeästi viime aikojen ”muut kiireet”. Joko on syöty
töissä tai ulkona, tai sitten laitettu tylsästi vaan jotain samaa vanhaa, josta
ei päivitystä saa vaikka haluaisikin. Pari päivää sitten otin kuitenkin
jäätelökoneen esiin ja testasin pari sorbettireseptiä. Bonne juomat valmistaa nykyisin litran tölkeissä myytävää 100% ruusunmarjasosetta,
joka ei tiettävästi ole kauppojen vakiovalikoimaa, mutta ehkä kiltti kauppias sitä
hankkii hyllyynsä, jos nätisti kysyy. Puhdas, erittäin C-vitamiinipitoinen ruusunmarjasose
on sikäli harvinainen näky, sillä sitä ei todellakaan ole moneen vuoteen ollut
myytävänä kuluttajille edes vauvanruokapurkeissa. Aina joukkoon on sotkettu
jotain muuta, kuten omena- tai päärynäsosetta. Siksi tuote on enemmän kuin
tervetullut.
Jäätelökoneeni
(vanha Philips duo) kahteen kulhoon mahtuu kumpaankin noin puoli kiloa
kirnuttavaa massaa, joten niissä voi kokeilla samanaikaisesti kahta erilaista
makua. Aloitin valmistelut keittämällä sokeriliemen. Sekoitin kattilassa vettä,
sokeria ja glukoosisiirappia, ja se sai porista runsaat 15 minuuttia eli hiukan
yli sata-asteiseksi sokeriliemeksi. Jäähdyttyään sokeriliemi lisätään
makuaineisiin, tässä tapauksessa 100% ruusunmarjasoseeseen sekä turkkilaiseen
jogurttiin, ja kaadetaan jäätelökoneeseen.
Kuten
aina, kotijäätelö sulaa lautaselle hetkessä. Siksi massan joukkoon pitäisi
lisätä liivatetta, joka hidastaa sulamista. Tällä kertaa unohdin
tämän viisaan neuvon, mutta kirjasin sen kuitenkin lopulliseen reseptiin.
Kotipakastimessa myös pakastimen lämpötila on ongelma. Useimmiten pakastin on
aivan liian kylmällä (kylmempi kuin -18°C) jäätelölle, joten kivikovaa jäätelöä
joutuu pehmentämään jääkaapissa tai huoneenlämmössä – ja sitten se onkin
yhtäkkiä jo ihan liian lämmintä jotta siitä saisi nättejä palloja jotka eivät
heti sula lautaselle. Tässä kuitenkin tulevan isänpäivän jälkiruoka. Jogurtti-
ja ruusunmarjasorbetin lisäksi lautasella on kotitekoista granolaa (ohje) sekä
pakastekuivattua vadelmaa ja ananaskirsikka.
Sokeriliemi
sorbettiin
600 g sokeria
500 g vettä
50 g glukoosisiirappia
Kaada kaikki kattilaan ja keitä sokeriliemeksi.
Sekoita ainekset hyvin ja kun liemi alkaa poreilla, anna sen kiehua
matalahkolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia hiukan yli 100-asteiseksi
sokeriliemeksi. Jäähdytä sokeriliemi ennen käyttöä.
Jogurttisorbetti
300 g turkkilaista jogurttia
200 g sokerilientä
2 tl sitruunamehua
1 liivatelehti (paino 2 g)
Sekoita huolella keskenään jogurtti, sokeriliemi sekä
sitruunamehu. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
Ota muutama lusikallinen jogurttisorbettimassaa ja kuumenna se mikrossa lähelle
kiehumispistettä. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja liuota se kuumaan
nesteeseen. Sekoita sulatettu liivate huolella sorbettimassan joukkoon ja kaada
seos jäätelökoneeseen. Pyöritä massa koneessa sorbetiksi jäätelökoneen ohjeen
mukaisesti. Tässä vaiheessa massa on vielä liian löysää pyöritettäväksi
palloiksi eli kun sorbetti on valmista, siirrä se pakasterasiaan ja laita vielä
pakastimeen kohmettumaan muutaman tunnin ajaksi.
Ruusunmarjasorbetti
300 g 100% ruusunmarjasosetta
200 g sokerilientä
1 tl limettimehua
1 liivatelehti (paino 2 g)
Sekoita huolella keskenään ruusunmarjasose,
sokeriliemi sekä limettimehu. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen noin
5 minuutiksi. Ota muutama lusikallinen ruusunmarjasorbettimassaa ja kuumenna se
mikrossa lähelle kiehumispistettä. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja
liuota se kuumaan nesteeseen. Sekoita sulatettu liivate huolella sorbettimassan
joukkoon ja kaada seos jäätelökoneeseen. Pyöritä massa koneessa sorbetiksi jäätelökoneen ohjeen mukaisesti. Tässä vaiheessa massa on vielä liian löysää
pyöritettäväksi palloiksi eli kun sorbetti on valmista, siirrä se
pakasterasiaan ja laita vielä pakastimeen kohmettumaan muutaman tunnin ajaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti