Rapukausi
alkoi juuri. Valitettavasti tänä vuonna ravut ovat viileän sään johdosta myöhässä
samoin kuin kaikki muukin luonnossa kasvava. Paras rapukausi lienee näin vasta
parin viikon kuluttua, sillä rapujen kuorenvaihto on vielä pahasti kesken.
Sillä välin on hyvä koota sopivia reseptejä, joita voi soveltaa rapuillallisen
muiksi annoksiksi. Persikkagalette kirpeän vadelmamelban ja paahdetun valkosuklaan kanssa on
sellainen yhdistelmä, joka ei ole liian makea, vaan juuri sopiva jälkiruoka päättämään
upean aterian.
Vadelmat
voivat olla tuoreita tai pakasteesta, sillä niistä tehdään piirakalle kastike.
Kun valitset persikoita, yritä löytää mahdollisimman kypsät yksilöt. Raa’at
persikat kun eivät maistu juuri miltään. Valkosuklaa paahdetaan uunissa, jotta
se saa lisää makua. Kaiken voi tehdä etukäteen odottamaan tarjoilua. Itse
piirakka tarjoillaan hiukan lämpimänä (lämmitettynä) ja kaikki muu kylmänä.
Ohjeen määrästä tulee 6-8 annosta ja maistuu niillekin, jotka ”eivät niin
välitä makeasta”.
Vadelmamelba
250 g vadelmia (tuore tai pakastettu)
3 rkl tomusokeria
2 tl sitruunamehua
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä sen verran,
että vadelmat soseutuvat ja sokeri sulaa. Paseeraa vadelmat siivilän läpi
toiseen astiaan ja heitä siemenet pois. Jäähdytä vadelmakastike
jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.
Paahdettu
valkosuklaa ja valkosuklaavaahto
140 g levy valkosuklaata
3,3 dl laktoositonta kuohukermaa
Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi ja levitä ne
uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda suklaata uunissa keskitasolla 175
asteessa noin 5-10 minuuttia kunnes suklaa paahtuu vaaleanruskeaksi. Jäähdytä
suklaa ja ota siitä erikseen 100 grammaa vaahtoa varten. Laita loput paahdetut
suklaat jääkaappiin jäähtymään. Kun ne ovat jäähtyneet, rouhi ne veitsellä
vielä pienemmiksi muruiksi. Nämä murut käytetään sellaisenaan jälkiruoan
koristeluun.
Laita kattilaan 2 dl kuohukermaa ja 100 g paahdettua
valkosuklaata ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kaikki suklaa on liuennut
kermaan. Lisää loppu kerma, sekoita huolella ja jäähdytä seos
jääkaappikylmäksi. Tarjoilua varten vatkaa se napakaksi vaahdoksi ja laita
pursotinpussiin.
Persikkagalette
6-7 kypsääpersikkaa /paraguayopersikkaa
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
3 rkl jääkylmää vettä
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä sokeri.
Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Kaada jauhoseos päälle
ja nypi tasaiseksi muruksi, Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaikkein
nopeimmin tällainen taikina valmistuu yleiskoneessa, jolloin ainekset kaadetaan
kutterikulhoon ja pyöräytetään muruiksi. Lopuksi joukkoon kaadetaan vesi terien
koko ajan pyöriessä. Laita valmis taikina tuorekelmun sisään ja jääkaappiin
noin tunniksi. Taikinan tulee olla jääkaappikylmää leivottaessa.
Huuhtele persikat, poista kivet ja leikkaa hedelmät
viipaleiksi. Kauli kylmästä taikinasta mahdollisimman iso ympyrä suoraan
leivinpaperille. Ripottele taikinalle hiukan jauhoja helpottamaan
kaulitsemista. Asettele persikkaviipaleet taikinalle aloittaen keskeltä. Älä
levitä viipaleita ihan reunalle asti, vaan jätä muutama sentti tilaa. Taita
piirakan reunat sisään persikoiden päälle. Varovasti, sillä ohueksi kaulittu
taikina repeää helposti. Vedä leivinpaperi uunipellille ja kypsennä galettea
uunin alatasolla 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.
Leikkaa galette viipaleiksi, valuta annosten päälle
hiukan vadelmakastiketta, sitten pursotukset paahdettua valkosuklaavaahtoa ja
viimeistely paahdetulla valkosuklaarouheella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti