Keväällä, kun satuin näkemään kalakauppiaalla tuoreita makrilleja, mistään ei löytynyt raparperia. Sitten tulivat raparperit, mutta makrillia ei yhtäkkiä ollutkaan missään. Kunnes nyt sattumalta kaupassa oli kumpaakin, joten niiden kanssa kassalle ja kotiin!
Makrilli
on niin rasvainen kala, että se kaipaa jotain todella hapokasta tasaamaan
makua. Aiemmin olemme tarjonneet makrillin kanssa etikkapunajuurta,
jogurttikastiketta ja karviaismarjakastiketta. Nyt kokeiluvuorossa oli
raparperi, joka näyttäisi olevan maailmalla todellinen klassikko makrillin
makuparina.
Itse asiassa valmistin kolme erilaista raparperilisuketta makrillille:
sipulin kanssa haudutettua raparperia,
raparperi-ananassalsaa ja
raparperimajoneesia.
Jokainen erikseen ja kaikki yhdessä sopivat ihan loistavasti käärittäväksi tortillan sisään makrillin kanssa.
Itse asiassa valmistin kolme erilaista raparperilisuketta makrillille:
sipulin kanssa haudutettua raparperia,
raparperi-ananassalsaa ja
raparperimajoneesia.
Jokainen erikseen ja kaikki yhdessä sopivat ihan loistavasti käärittäväksi tortillan sisään makrillin kanssa.
Makrillia
ja raparperia tortillassa
(neljälle)
tortilloja (8 kpl, tee itse jos haluat, mutta saa
niitä kaupastakin)
2 avokadoa
(kaali/punakaaliraastetta = "the crunchy element"))
tuoretta korianteria
6 makrillifileetä (3 kalaa)
haudutettua sipulia ja raparperia
raparperisalsaa
raparperimajoneesia
Raparperi-ananassalsa
2 tukevaa raparperinvartta
1 pikkutölkki ananaspaloja ananasliemessä
1 mieto punainen chili
2 kevätsipulia varsineen
1 pieni (keltasipuli tai) punasipuli
2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta korianteria
Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne noin sentin
kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja kaada ananasmehu niiden päälle.
Kuumenna kunnes mehu kiehuu, sekoita ja kaada raparperit mehuineen kulhoon.
Leikkaa ananaspalat ihan pieniksi ja lisää raparperien joukkoon. Halkaise
chili, poista siemenet ja leikkaa ihan pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit
varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki kulhoon
raparperien kanssa. Sekoita juomalasissa hunajavinaigretti ja mausta se
tuoreella korianterilla. Kaada vinaigretti salsan päälle, sekoita ja anna ainesten
maustua jääkaapissa pari tuntia ennen käyttöä.
Haudutettu
sipuli ja raparperi
2 pientä keltasipulia
2 vartta raparperia
2 rkl voita
2 tl balsamiviinietikkaa
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
Kuori sipulit, halkaise ne ja viipaloi ohuelti. Kuori
raparperinvarret, leikkaa ne 5-6 sentin pätkiksi ja pätkät edelleen tulitikun
paksuisiksi paloiksi.
Kuumenna paistinpannulla voi ja lisää siihen
sipuliviipaleet. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes sipulit pehmenevät. Lisää
raparperitikut, balsamiviinietikka sekä sokeri ja hämmentele miedolla lämmöllä kunnes
raparperit alkavat pehmetä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Raparperimajoneesi
1 kananmuna
1 korkillinen valkoviinietikkaa
1 rkl dijon sinappia
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 dl rypsiöljyä
120 g makeuttamatonta raparperisosetta
1 rkl sokeria
Riko kananmuna kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää
valkoviinietikka, sinappi, hiukan suolaa ja mustapippuria sekä rypsiöljy. Tee
aineksista majoneesi sauvasekoittimen avulla (ohje täällä).
Sekoita sokeri raparperisoseen joukkoon ja sose
edelleen majoneesiin. Laita majo jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Paistetut
makrillisuikaleet
3 makrillia eli 6 fileetä
2,5 dl panko korppujauhoa
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen 50/50 voita ja rypsiöljyä
Leikkaa makrillifileistä pois fileen keskiosassa
sijaitsevat ruodot. Leikkaa fileet sen jälkeen paloiksi pitkittäin ja
poikittain, jokainen filee neljään osaan. Sekoita isossa muovipussissa panko, suola
sekä valkopippuri ja laita makrillisuikaleet pussiin. Sulje pussi ja ravista,
jotta maustettu korppujauhoseos tarttuu kaloihin. Kaada pussin sisältö isolle lautaselle,
kuumenna paistinpannulla voi-rypsiöljyseosta ja paista kalasuikaleet kullanruskeiksi
6-8 palaa kerrallaan.
Lämmitä tortillat ja täytä ne makrillilla ja
lisukkeilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti