Lahna
oli lapsuuteni perusruokaa. Kun keväällä lahnan kutu alkoi, niin todella
isosilmäiset verkot antoivat kookkaita lahnoja, joita sitten vanhan kansan
tapaan suolattiin höyrytettäväksi perunoiden päällä, kypsennettiin uunissa ja savustettiin.
Perinteisen uunilahnan maun muisto sai minut ostamaan komean lahnan.
Tuplaespresso tilasi kalaruokaa, mutta hän taisi ajatella hieman erilaista
ateriaa. No, sitä saa mitä tilaa, tai ainakin sinne päin.
Ruotoisuus
on asia, joka usein tulee esiin, kun keskustellaan kotimaisen kalan,
erityisesti lahnan, käytöstä. Tottahan se on – lahnassa ON ruotoja, paljon ja
monipiikkisiä. Toisaalta kotimainen lahna maksaa 6-7 euroa kilolta ja
kotimainen kuhafilee 35-40 euroa kilolta, joten saa sitä kalaa mennä jonkin
verran hukkaankin ilman, että ruokalasku kasvaa.
Uunilahnaa
voi varioida, ja on varioitukin, esimerkiksi italialaiseen suuntaan tai
itämaiseen makumaailmaan. Minä laitoin lahnan perinteiseen tapaan, joka
tarkoittaa tapaa, jolla oma äitini sen valmisti. Äidin tai isoäidin resepti on
ainakin italialaisessa keittiössä se ainoa oikea tapa valmistaa ruokaa,
sanovatpa huippukokit tai muut asiantuntijat mitä tahansa. Siksipä tämä on se
oikea tapa valmistaa uunilahna.
Uunilahna
perinteiseen tapaan
2,3 kg lahna
perattuna ja suomustettuna
hienoa
merisuolaa
valkopippuria
korppujauhoja
voita
vettä
Mitä kookkaampi lahna, tuollainen uunipellin kokoinen, sitä helpompi on paikallistaa
siitä ruodot. Jos lahnassa on tallella mäti, joka on harmaata ja ei-herkullisen
näköistä, niin ota se kuitenkin talteen. Rumasta ankanpoikasesta nimittäin
tulee upeaa herkkua, jota ei kannata jättää käyttämättä. Pyyhi lahna kuivaksi
ja mausta sen vatsaontelo ja pinta hienolla merisuolalla. Jauha myös
valkopippuria myllystä lahnalle. Anna suolaantua ½ - 1 tunnin ajan. Vuoraa
uunivuoka tai pelti leivinpaperilla, laita ohuita voilastuja sille ja aseta
lahna niiden päälle. Ripottele lahnan päälle korppujauhoja ja vuole sen päälle
voilastuja.
Laita vuoka 180°C uuniin noin tunnin ajaksi. Tarkkaile
väriä ja nosta lämpöä lopussa 200°C :een 15 minuutiksi, jos kala kaipaa lisää
väriä. 20 minuutin kuluttua valele kalaa kiehautetulla vedellä, jossa on reilu
nokare voita mukana. Toista valelu 20 minuutin kuluttua vuoan pohjalla olevalla
nesteellä. Ota vuoka uunista, perkaa ruodot ja nauti lahna perunamuhennoksen ja
pannulla olevan voisulan kera.
Lahnan
mäti
Se on niin hyvää, että ei ehtinyt edes tämän postauksen
kuviin ennen kuin katosi parempiin suihin. Kuumenna kasarissa vettä, jossa on
mausteina laakerinlehti, karkeaa merisuolaa, mauste- ja valkopippureita
veitsellä murskattuna ja sipuli lohkottuna. Anna mausteiden kiehua pari-kolme
minuuttia ennen mädin lisäämistä. Rauhoita kiehunta ja keitä 10 minuuttia.
Nosta kasari levyltä ja anna mädin hautua vielä viitisen minuuttia. Kaada mäti
siivilään ja siirrä sopivaan astiaan mausteineen päivineen. Syö heti tai
jäähdytä jääkaapissa ja syö myöhemmin. Se ruma ankanpoikanen muuttuu ikävän
harmaasta raikkaan kellanoranssiksi ja maku on hyvä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti