Näin
jossain ulkomaisessa ruokalehdessä kuvan matchalla maustetusta
portugalilaisesta pastel de nata vaniljatortusta. Leivonnaisen kaunis vihreä
väri sai minut miettimään, voisiko vastaavan piiraan tehdä suolaisena parsasta.
Periaatteessa ihan samalla menetelmällä voitaikinakuoreen, mutta
vaniljakiisselin sijaan parsamoussesta. Etsin sopivaa reseptiä netistä useita
päiviä – tuloksetta. Ehkä sellainen on jossain, mutta ei sattunut minun
silmiini. Ei siis auttanut muu kuin ryhtyä itse kehittelemään ohjetta. Tässä
siis epätrendikkään keittiön ikioma resepti, pastel de creme de aspargos
tarjoiltuna graavilohen ja parsannupun kanssa. Ja vaikka itse kehunkin, niin
tuli pahuksen toimiva ja maukas resepti. Vaikka brunssille.
Pastel de creme de aspargos / parsamoussepiiras
(12
pikkupiirasta)
täyte
200 g ohutta vihreää parsaa (nettopaino)
4 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1,5 tl sokeria
50 g pakasteherneitä
iso kourallinen tuoretta basilikaa
maun mukaan mustapippuria ja valkopippuria myllystä
1,5 dl kuohukermaa
3 keltuaista (koko L)
1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
taikinakuori
1 iso levy (500 g pakkaus) valmista voitaikinaa
viimeistelyyn
parsaa / keitettyä munaa / graavattua keltuaista / kaloja / muita brunssiaineksia
viimeistelyyn
parsaa / keitettyä munaa / graavattua keltuaista / kaloja / muita brunssiaineksia
Huuhtele parsat. (Irrota tarvittaessa niistä 12 nuppua koristelua
varten. Kypsennä nämä nuput erikseen). Leikkaa parsat parin sentin paloiksi (ohuita parsoja ei tarvitse
kuoria). Kaada kasariin maito, parsanpalat sekä suola ja sokeri ja keitä
matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes parsat alkavat pehmetä. Lisää
herneet ja keitä vielä pari minuuttia kunnes sekä parsat että herneet ovat
pehmeitä. Ota kattila pois liedeltä, lisää basilika ja soseuta mahdollisimman
hyvin joko sauvasekoittimella tai blenderillä. Anna seoksen jäähtyä hetken.
Lisää kerma, keltuaiset sekä maissitärkkelys ja soseuta uudelleen tasaiseksi.
Keitä seosta matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se alkaa
saostua. Ota kattila heti pois lämmöltä ja laita jääveteen jäähtymään.
Parsamoussen täytyy jäähtyä kokonaan ennen kuin sillä voi täyttää
taikinakuoret.
Levitä pakasteesta sulatettu, mutta vielä hiukan
kohmeinen voitaikinalevy työtasolle, kauli hiukan ohuemmaksi ja kääri se tiukalle
rullalle. Leikkaa taikinarulla 12 yhtä suureksi viipaleeksi ja painele
viipaleet muffinivuoan koloihin.
Täytä taikina parsamoussella ja kypsennä uunissa 250 asteessa (225 astetta kiertoilma) noin 15-20 minuuttia kunnes moussen pintaan on muodostunut tummanruskeita täpliä. Ota valmiit piiraat uunista ja anna niiden jäähtyä.
Viimeistele tarjolle haluamillasi lisukkeilla.
Sopii mm. brunssille sekä kalan että lihan kumppaniksi.
Täytä taikina parsamoussella ja kypsennä uunissa 250 asteessa (225 astetta kiertoilma) noin 15-20 minuuttia kunnes moussen pintaan on muodostunut tummanruskeita täpliä. Ota valmiit piiraat uunista ja anna niiden jäähtyä.
Viimeistele tarjolle haluamillasi lisukkeilla.
Sopii mm. brunssille sekä kalan että lihan kumppaniksi.
Mahtava idea ja kaunis toteutus! Parasta on, kun huomaa keksineensä jotain uudenlaista Ihan Ite :)
VastaaPoistaItse ja itse, tiedä siitä... Ehkä mä en vaan googlannut oikeilla hakusanoilla ;) Mutta hyviä olivat ja minunkin mielestäni aika houkuttelevan näköiset annokset.
VastaaPoista