Tänä(kään) vuonna Etelä-Suomeen ei saada valkeaa joulua. Ei niin, että minä sitä lunta kaipaisin, en todellakaan. Minun puolestani kehäkolmosen sisäpuolelle ei tarvitsisi sataa lunta juuri ollenkaan. Sentti uutta, puhdasta lunta kerran viikossa riittäisi minulle oikein hyvin, ja jotta lumi pysyisi maassa, niin sellainen neljän asteen pakkanen marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin... Onneksi tänään päivä on jo pari minuuttia pidempi kuin eilen, joten kyllä tämä tästä vielä valoksi muuttuu.
Monien mielestä lanttulaatikko kuuluu jouluun. Toiset eivät suostu edes maistamaan sitä, koska lantun maku on melko voimakas. Eikä makuun tottumista ainakaan auta se, että lanttua tarjoillaan hyvin harvoin, jolloin makukokemuksen lantusta saa mahdollisesti vain kerran vuodessa jouluna. Lisäksi muutamalle trenditietoisemmalle sukupolvelle pakistanilainen kasvispakora, korealainen gochujang tai brasilialainen feijoada ovat nykyisin tutumpia kuin skandinaavisen ruokaperinteen lanttu. Siksipä lanttulaatikkoa on alettu korvata mitä erilaisimmista juureksista ja muista kasviksista tehdyillä laatikoilla.
Monien mielestä lanttulaatikko kuuluu jouluun. Toiset eivät suostu edes maistamaan sitä, koska lantun maku on melko voimakas. Eikä makuun tottumista ainakaan auta se, että lanttua tarjoillaan hyvin harvoin, jolloin makukokemuksen lantusta saa mahdollisesti vain kerran vuodessa jouluna. Lisäksi muutamalle trenditietoisemmalle sukupolvelle pakistanilainen kasvispakora, korealainen gochujang tai brasilialainen feijoada ovat nykyisin tutumpia kuin skandinaavisen ruokaperinteen lanttu. Siksipä lanttulaatikkoa on alettu korvata mitä erilaisimmista juureksista ja muista kasviksista tehdyillä laatikoilla.
Jossain
ohimennen näkemässäni televisio-ohjelmapätkässä joku kokki sekoitti lanttusurvokseen
vaniljatangon sisuksen sekä omenaa. Asia jäi vaivaamaan niin, että
makuyhdistelmää oli pakko testata. Voisiko näillä muutoksilla lanttulaatikosta
muokata hiukan miedomman ja "lanttuallergikoille" maistuvamman makuisen? Vastaus: kyllä voi. Niin
oudolta kuin tuntuukin lisätä vaniljaa, tai edes omenaa, lantun joukkoon, ne
sopivat keskenään käsittämättömän hyvin eikä varsinkaan vanilja hyökkää päälle
lantun joukosta, vaikka niin voisi kuvitella. Minä itse pidän perinteisestä
lanttulaatikosta, mutta näin maustettuna tämäkin on ihan käypä vaihtoehto. Voi
olla, että teen tätä ensi jouluksikin.
500 g lanttusosetta
100 g omenasosetta
1 raastettu omena (noin 100 g)
0,5 dl korppujauhoa
1,5 dl kermaa
2 munaa
0,5 tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
hiukan vajaa 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
päälle korppujauhoa ja voinokareita
Turvota korppujauhot kermassa, vatkaa munat kevyesti
ja lisää kaikki lanttusoseeseen. Mausta suolalla, siirapilla sekä vaniljalla ja
sekoita hyvin. Kaada voideltuun uunivuokaan (annoksesta tulee kolme 0,5 litran
alumiinivuokaa), ripottele päälle korppujauhoja ja muutama pieni voinokare.
Paista uunissa 175 asteessa noin 60-70 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti