Tein
tämän omppupiirakan edellisen kerran syyskuun alkupuolella, mutta jostain
syystä kuvat jäivät ottamatta. Se onkin hyvä syy leipoa sama resepti uudelleen.
Ohjeen ainesmäärät on tarkoitettu pienemmälle (23 x 29 cm) Hackman Tools uunivuoalle.
Kokonaista uunipellillistä varten ainekset kaksinkertaistetaan ja pyöreään 24
cm kakkuvuokaan ohjetta pienennetään noin kolmanneksella.
Tahmea
piirakka paranee entisestäänkin, jos malttaa odottaa seuraavaan päivään. Taikina
on niin ohutta, että omenanpalat kelluvat ympäri taikinaa tehden piirakasta
erityisen mehevän. Calvadoksesta ja kinuskikastikkeesta huolimatta piirakka ei kuitenkaan
ole liian makea, varsinkin kun sen tarjoilee creme fraiche –kermavaahdon kanssa.
Mikäli Calvados - alkoholijuomana omenapiirakassa - tuntuu ihan täysin
mahdottomalta ajatukselta, sen voi yrittää korvata tuorepuristetulla omenamehulla,
mutta silloin piirakan mausta jää puuttumaan jotain tärkeää…
Tahmea
Calvados-omenapiirakka
600 g omenakuutioita (mieluummin kotimaisia omppuja kuorineen)
75 ml Calvadosta
puolikkaan limetin mehu
100 + 100 g fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
4,5 dl vehnäjauhoa
2,75 dl sokeria
1/4 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl suolaa
2,75 dl maitoa
2 tl Calvadosta
1 dl rypsiöljyä
3 munaa (koko L)
1 dl rouhittua pekaanipähkinää
tarjoiluun kuohukermaa ja creme fraichea
Sekoita keskenään Calvados, limettimehu sekä 100 g
fariinisokeria. Lisää noin parin sentin kuutioiksi paloitellut omenat, sekoita
ja anna maustua parin tunnin ajan.
Valuta calvados-sokeriliemi siivilän kautta kattilaan
ja laita omenakuutiot odottamaan omaan kulhoonsa. Lisää kattilaan 100 g
fariinisokeria sekä kerma ja keitä koko ajan sekoitellen kunnes seos alkaa
saostua kinuskikastikkeeksi. Jätä kastike jäähtymään.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Kaada isoon
kulhoon maito sekä 2 tl Calvadosta ja sekoita. Lisää kuiva-aineseos ja vatkaa
taikina tasaiseksi. Lisää sitten rypsiöljy ja lopuksi munat yksi kerrallaan koko
ajan vatkaten.
Sekoita keskenään omenakuutiot sekä kinuskikastike ja
levitä seos tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Kaada sitten vuokaan taikina.
Taikina on niin ohutta, että omenapalat nousevat tasaisesti kellumaan ympäri
taikinaa.
Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 45 minuuttia kunnes tikulla
kokeiltaessa tikkuun ei enää tartu taikinaa. Ota vuoka ulos uunista ja ripottele
heti pähkinärouhe piirakan pinnalle. Rouhetta voi hiukan painella paistinlastan
avulla jotta murut tarttuvat paremmin.
Jäähdytä piirakka ennen tarjoilua. Vatkaa 2 osaa
kuohukermaa ja 1 osa creme fraichea (28% rasvaa) tanakaksi vaahdoksi ja
tarjoile sitä piirakan kanssa.
Kuulostaa herkulliselta! Minulla on kaapissa Marsala viiniä, voisikohan sitä käyttää Calvadosin sijaan?
VastaaPoistaSorry myöhästynyt vastaus...
VastaaPoistaCalvados on omenaviinaa, joka korostaa piirakan omppumaisuutta. Marsala tekee mausta vähän erilaisen, mutta ihan varmasti oikein hyvän.