Jos on
onnistunut heittämään uistimen sopivaan kohtaan kaislikon reunaan ja hauki
tarrannut siihen, niin siinä on mahtavan hyvä aterian alku. Hauki on mitä
mainioin kala jauhettavaksi ja paistettavaksi joko pihveiksi tai haukimurekkeeksi.
Hauen fileointi ruodottomiksi fileiksi löytyy tältä videolta.
On tietysti toinenkin tapa hankkia hauki: ostaa se kalakauppiaalta valmiina fileinä. Niin tai näin, itse tehty kalamureke on hyvää kesäruokaa, jota kehtaa tarjota vaativillekin ruokailijoille, kuten pienille lapsille. Ei pelkoa ruodoista.
Hauen fileointi ruodottomiksi fileiksi löytyy tältä videolta.
On tietysti toinenkin tapa hankkia hauki: ostaa se kalakauppiaalta valmiina fileinä. Niin tai näin, itse tehty kalamureke on hyvää kesäruokaa, jota kehtaa tarjota vaativillekin ruokailijoille, kuten pienille lapsille. Ei pelkoa ruodoista.
Kalakakku
750 g ruodotonta
ja nahatonta haukea
120 g huoneenlämmössä
pehmennyttä voita
11 g hienoa
merisuolaa (noin 2 tl)
valkopippuria
myllystä
3 kananmunaa
3,5 dl kermaa
2,5 rkl vehnäjauhoja
voita
ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen
Lämmitä uuni 180˚C.
Paloittele kala tuuman kokoisiksi paloiksi ja hienonna
se monitoimikoneessa. Siirrä jauhettu kala riittävän kokoiseen kulhoon. Sekoita
huolellisesti voi, suola, pippuri ja kalamassa keskenään. Voit toki käyttää
tähän myös käyttää yleiskonetta, jos sellainen löytyy. Sekoita toisessa
kulhossa keskenään munat, kerma ja vehnäjauhot. Lisää muna-kermaseos kalamassan
joukkoon ja sekoita keskenään. Voitele kakkuvuoka hyvin ja korppujauhota se.
Lusikoi massa vuokaan ja tasoita pinta. Älä laita vuokaa liian täyteen, sillä massa paisuu
uunissa.
Keitä vettä kattilassa tai vedenkeittimessä. Aseta
kalavuoka sellaiseen uuninkestävään astiaan, johon voi laittaa vettä 2/3
kalamassan korkeudesta. Kalavuoka uuniastiaan, kuuma vesi vuoan ympärille uuniastiaan
ja astia uuniin. Kypsennysaika on noin 1,5 tuntia. Tarkkaile uunia välillä. Jos
vuoan pinta alkaa tummua liikaa, niin leikkaa leivinpaperista rengas, joka
peittää pinnan.
Nosta vuoka uunista ja anna vetäytyä rauhassa ainakin
puoli tuntia. Aseta lautanen vuoan päälle, käännä ylösalaisin ja nosta vuoka
pois. Nyt sinulla pitäisi olla edessäsi kalakakku. Viimeistele kakku tuoreella tillillä.
Munakastike
kalakakulle
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
4-6 dl maitoa
suolaa ja valkopippuria myllystä
0,5 -1 dl hienonnettua tuoretta tilliä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
Sulata voi kattilassa ja lisää siihen vehnäjauho.
Sekoittele jauhoja matalahkolla lämmöllä parin minuutin ajan sen verran että ne
hiukan kypsyvät, mutta eivät ruskistu. Lisää maitoa pari desilitraa kerrallaan
ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa tuntua sopivan paksulta, keitä
sitä vielä koko ajan sekoittaen vähintään 5 minuuttia. Mausta suolalla ja
valkopippurilla.
Lisää kastikkeeseen lopuksi tillisilppu sekä
hienonnetut keitetyt kananmunat.
Oi miten ihastuttava herkku. Onneksi on haukifileitä ja lisää tulee pyytämällä.
VastaaPoistaOlet loihtinut tosi ihanan kesäkakun.
Voi miten herkullisen näköistä .en ole ikuisuuksiin syönyt haukea,monethan eivät siitä pidä mutta tuota kyllä maistaisin mielelläni.
VastaaPoistaMoni kakku päältä kaunis, mutta tämä on ihana sisältäkin. Vuoan korppujahotus onnistui hyvin ja kakku irtosi siitä hienosti. Herkullisin tapa syödä haukea minun mielestäni.
VastaaPoista