Osallistuimme
viikonlopun maalaustalkoisiin muonittajina ja tuorekasvisten sekä grilliruokien
seuraksi tein ison focaccian hiilarihimon tyydyttämiseksi. Sovelsin paria
delicious –lehden ohjetta ja sain niistä hyvän perusreseptin, jolla tulee
todella maukasta leipää. Talkooväki söi oliivi-rosmariinifocaccian, me
nautimme seuraavana päivänä tomaatti-basilikafocacciaa. Molempi parempi ja
paistopäivänä ihan parasta.
Ihan
paras focaccia
Aineksista tulee yksi leipä, joko oliivi-rosmariini tai tomaatti-basilika.
500 g vehnäjauhoa
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
15 g (noin puolitoista pussia) kuivahiivaa
3/4 dl oliiviöljyä
3 dl lämmintä (n 42°C) vettä
oliivi-rosmariinifocaccia
1 tölkki kivettömiä
oliiveja
muutama oksa tuoretta
rosmariinia
1-2 rkl oliiviöljyä
karkeaa suolaa (Maldon)
tomaatti-basilikafocaccia
500
g terttukirsikkatomaatteja
1-2
rkl oliiviöljyä
karkeaa
suolaa (Maldon)
viimeistely
1
ruukku tuoretta basilikaa
puolen
sitruunan mehu
hiukan
oliiviöljyä
suolaa
ja mustapippuria
Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola, sokeri sekä
kuivahiiva. Lisää öljy ja sekoita se jauhoseoksen joukkoon. Lisää vesi kolmessa
erässä ja sekoita. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia jotta se saa sopivan
sitkon. Jätä taikina peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut, ota se kulhosta ja alusta
sitä vielä hetki. Levitä taikina tasaiseksi levyksi leivinpaperilla
päällystetylle uunipellille ja jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi. Laita uuni
lämpiämään 220 asteeseen (200 astetta kiertoilma).
oliivi-rosmariini:
Painele leivän pintaan pieniä kuoppia, joihin painat rosmariinitöyhdön tai
oliivin. Lopuksi pirskottele leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle
suolaa.
tomaatti-basilika:
Leikkaa tomaattitertut hiukan pienemmiksi ja paina ne varovasti taikinaan. Pirskottele
leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa.
Paista focacciaa ensin 220 asteessa (200 astetta
kiertoilma) 10-15 minuuttia kunnes pinta saa väriä. Laske sitten lämpö 200
asteeseen (180 astetta kiertoilma) ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä leipä
kädenlämpöiseksi.
Tomaatti-basilikaleipää varten valmista lopuksi basilikapesto.
Hierrä morttelissa basilikat tahnaksi karkean suolan kanssa. Mausta sitruunamehulla ja
mustapippurilla ja lisää sen verran oliiviöljyä, että peston voi pirskottaa
focaccian päälle.
Tuo näyttää tosi kivalta, että tomaatit ovat terttuina leivällä!
VastaaPoistaTämä menee to do-listaan. Näyttää ihanalle.
VastaaPoistaNäyttää todella herkulliselta! Foccaccia on kyllä siitä kiitollinen herkku, että siihen voi laittaa mitä vaan. Yllättävän hyvä yhdistelmä on tummat viinirypäleet + rosmariini + merisuola. Ja tietysti paljon hyvää oliiviöljyä :)
VastaaPoistaCampasimpukka
VastaaPoistaHauskan näköisiä, mutta totta puhuen kantoja ei meinannut saada irti enää kun tomaatit oli paistettu :)
Kaura
Perusresepti toimii melkein minkä tahansa päälisen kanssa.
Maikki
Tummista viinirypäleistä tulee ihana makea kontrasti merisuolalle.