Nyhtökaurasta on jo paljon erilaisia reseptejä ja parhaimmillaan tämä
raaka-aine vaikuttaisi olevan ruoassa lisättynä sellaisenaan, sopivasti pintamaustettuna
ja lämmitettynä.
Sain
paketin maustamatonta nyhtökauraa ja tavoitteenani oli yrittää tehdä siitä ”lihapullia”,
jotka olisivat sekä maultaan että purutuntumaltaan mahdollisimman lähellä ”mummon
perinteisiä lihapullia”. Kun kerran hommiin ryhdytään, päätin yrittää tehdä
niistä saman tien täysin vegaanisia, (lähes) gluteenittomia, viljattomia ja pähkinättömiä
– kaikki muodikkaat dieettikärpäset yhdellä iskulla… Tuo onkin ennenkuulumatonta tässä blogissa –
muutoin kuin ehkä joskus joku resepti on saattanut ihan vahingossa saattanut
täyttää nämä kriteerit. Joku varmaan jo hieraisikin silmiään luettuaan päivityksen otsikon. Ei, ei meillä olla ryhdytty vegaaneiksi eikä
gluteenittomiksi.
Nyhtökaura
on rakenteeltaan kuin nyhtöpossua, samanlaista säikeiksi hajoavaa massaa, mutta
maultaan… niin, siis miltä? Maultaan ”nude”versio muistuttaa suolatonta ja
maustamatonta nyhtöpossua, joka on ollut pari viikkoa jääkaapissa avonaisessa
astiassa kuivumassa, eli ei oikeastaan makua, mutta juuri siksi se varmaan
toimiikin monenlaisessa ruoanlaitossa. Siihen saa lisätyksi makua ja rakenteessa on tuttu purutuntuma. Nyhtökauraan
piti nyt saada aikaan oikea lihapullan aromi ja koostumus. Koostumus tuotti
erityistä päänvaivaa, sillä nyhtökaura on jo valmiiksi kypsennettyä eikä se
näin ollen ”lihapullaksi” valmistettuna ehkä pysy kasassa samalla tavoin kuin
oikeasta raa’asta jauhelihasta valmistettu pyörykkä, jossa raa’at lihaproteiinit
kypsyessään takertuvat toisiinsa muodostaen aidon lihapullan rakenteen. (Ilmankos
lähes kaikissa nyhtökauraresepteissä tämä raaka-aine onkin vain levitetty
ruokaan pulled porkin tapaan?)
"Lihapullan"
pitäisi maistua lihapullalta, joten ensin piti etsiä sopivat luontaiset umamit
maustamaan nyhtökauraa. Ja jos pitäydytään vegaaniruoassa, kaikki ihanat
lihaliemet, vedenelävät ja parmesaanit umameineen saa heti poistaa listalta.
Umamin lähteistä jäljelle jää kuullotettu sipuli, herkkusienet, tomaatti,
porkkana sekä gluteeniton soijakastike. Hmmm…
Kuorin
ja pilkoin pienen sipulin sekä muutaman herkkusienen ja kuullotin ne öljyssä
pannulla. Sitten pilkoin muutaman uunikuivatun tomaatin ja raastoin
microplanella pienen porkkanan ja lisäsin ne sipulin ja sienten joukkoon.
Maustoin seoksen valkopippurilla, maustepippurilla, ruokalusikallisella
tomaattipyreetä sekä ruokalusikallisella gluteenitonta soijakastiketta. Lisäsin
vielä hienojakoisemmaksi pilkkomani nude nyhtökauran ja sekoitin. Alku oli ihan
lupaava. Jos tähän nyt sekoittaisi joukkoon kostukkeeksi vähän vissyä ja massan
kiinteyttäjäksi pari kananmunaa, niin se olisi siinä ja niin se olisi pitänytkin
tehdä… Silloin nyhtökaurapyöryköistä olisi tullut erinomaisia lihapullankorvikkeita.
* * * * * * *
Mutta
kun sinnikkäästi halusin testata vegaaniversiota ja kananmuna piti korvata
jollain muulla, niin minua viisaampien mukaan puoli desilitraa kikhernejauhoa
korvaa ruoanlaitossa yhden kananmunan. Siispä sekoitin keskenään
puolitoista desilitraa vissyä, pari ruokalusikallista perunajauhoa sekä puoli
desiä kikhernejauhoa ja tämän edelleen nyhtökauran joukkoon. Maistoin
pyörykkämassaa ja … se vaivainen puoli desilitraa kikhernejauhoa oli saanut koko
satsin haisemaan ja maistumaan kädenlämpöiseltä toissapäivän hernesopalta. Ei enää
tietoakaan ihanasta ”mummon lihapullan” makumaailmasta, vaan herne suorastaan vyöryi kaikkien muiden
makujen päälle. Jotta sain massan edes jollain lailla syöntikelpoiseksi, jouduin
lisäämään siihen niin tomaattipyreetä ja soijakastiketta kuin erilaisia
yrttimausteita (timjamia, rosmariinia, oreganoa) saadakseni edes hiukan
peitetyksi tuota epämiellyttävää herneen makua ja hajua. Hernesoppa on ihan
hyvää, mutta sitä ei todellakaan kannata lisätä lihapullien joukkoon.
Lopulta
onnistuin vaimentamaan herneen makua, ei kokonaan mutta sen verran, että massasta sai tehdyksi
pyöryköitä, jotka sitten paistoin pannulla öljyssä. En tiedä, miten
kikhernejauhon on tarkoitettu korvaavan kananmunaa, mutta ei sen ominaisuuksiin
ainakaan näytä kuuluvan kyky sitoa massaa. Rakenne näillä aineksilla ei ollut läheskään
verrattavissa lihapullaan, vaan tästä tuli enemmänkin jotain falafelin tapaista. Sama
vika kuin lihasta tehdyn makkaran ja vegaanisen soija”makkaran”, tai oikean juuston ja vegaanisen
kasvi”juusto”korvikkeen välillä. Se ei vaan ole sama asia eikä lähelläkään samaa makua. Jauhelihan vaihtaminen nyhtökauraksi olisi
onnistunut, mutta reseptin muokkaus kokonaan vegaaniseksi ei toimi näin. Tai sitten ehkä vegaanin mielestä nämä olisivat olleet oikein hyviä ja maukkaita falafeleja tällaisenaan?
Nyhtökaura on kuulemma mahdollisuuksien raaka-aine, vaikka tämä
kokeilu ei nyt kaikilta osin mennytkään ihan putkeen. Ehkä kuitenkin annetaan vegaanien laatia
vegaanireseptit ja meikäläinen pysyttelee enemmän sekaruoan parissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti