Hauska
yhteensattumien summa sai aikaan tämän reseptin tänne. Australian Master Chefissä
kolmen Michelin-tähden kokki Marco Pierre White näytti, kuinka hän kotioloissa
kokkaa täydellisen pihvin. Hän laittaa pihvinsä italialaiseen tai
kreikkalaiseen tapaan käyttäen oliiviöljyä, rosmariinia, suolaa ja sitruunaa.
Italiassahan grillattu pihvi on juuri sitä: grillattu pihvi. Italialaiset
ystäväni kokivat kulttuurishokin, kun he Helsingissä tilasivat ravintolassa
pihvin ja sen kanssa samalla lautasella tarjottiin pyytämättä ja yllättäen
kaikenlaisia vihanneksia ja kastikkeita tai maustevoita. Hehän olivat tilanneet
pihvin. Italiassa lisäkkeet tilataan erikseen, paitsi erikoisannosten
yhteydessä. Samana päivänä, kun kokkiohjelma tuli ulos oli Stockmannin Hullujen
Päivien tarjouksessa australialainen pihvikarjan ulkofilee makurasvalla eli juuri
sitä, jota ohjelmassa käytettiin. Kohtalon yhteys oli selvä ja siispä
lihaostoksille mainittuun tavarataloon. Maestron ohje löytyy toissapäivän eli keskiviikon
6.4. (kausi 7, jakso 55) Australian Master Chef –jaksosta. Näin se meni:
Täydellinen
pihvi
2 kpl australialaisen
pihvikarjan ulkofileepihvejä
oliiviöljyä
suolaa
tuoreen rosmariinin lehtiä
sitruunan mehua
Ota pihvi ajoissa huoneenlämpöön. Kuumenna parilapannu
liedellä. Parilan tulee olla todella kuuma, sillä se jäähtyy, kun sille
asetetaan pihvit ja pihvien pinta ei ruskistu. Sivele parila oliiviöljyllä
jotta pihvit eivät tarttuisi siihen. Pihvit tarttuvat myös liian kylmään
parilaan. Hiero pihvien pinta oliiviöljyllä ja ripottele niille suolaa. Paista
pihvejä Marcon ohjeen mukaan 5 minuuttia öljytty puoli alaspäin. Minulla hermot
pettivät 4 minuutin kohdalla, sillä pelkäsin pihveistä tulevan ylikypsiä.
Sivele yläpinta öljyllä, käännä pihvit ja 40 sekunnin kuluttua sammuta liesi.
Onneksi lopetin kelloon tuijottamisen ja käänsin pihvini. Siirsin myös parilapannuni sivuun kuumalta
kaasulieden ”levyltä” ja näin sain pelastettua pihvit pahemmalta.
Tarkkojen minuuttimäärien noudattaminen tässäkin
edellyttää, että kaikki olosuhteet ovat vakioita, kuten pihvin paksuus ja
lähtölämpötila, parilan laatu ja kuumuus. Siksi aina oma harkinta on paikallaan
ja ohjeiden mukaiset ajat ovat – ohjeellisia. Laita käännön jälkeen pihvin
pinnalle muutama rosmariinin lehti ja ripottele vähän sormisuolaa. Rosmariinin
tarkoitus on antaa tuoksua ja makua, mutta ei dominoida. Anna pihvien kypsyä
loppuun parilan jälkilämmöllä, jolloin ne pysyvät lämpiminä ja samalla
vetäytyvät. Älä kuitenkaan unohda niitä sille tai lopputulos saattaa olla jopa
very well done. Hiero pihvien pinnalle sitruunaa ennen tarjoilua. That’s it!
Nautimme pihvimme marinoitujen porkkanalastujen,
litistettyjen perunoiden ja niiden päälle viipaloidun kevätsipulin kanssa.
Marcon pihvihän oli todella paksu ��
VastaaPoistaNiin oli. Paistoaika pihvin mukaan :)
VastaaPoista