Italialaisen
keittiön perusta on cucina povera eli köyhä keittiö, joka tarkoittaa
yksinkertaisia ruoka-aineita, mutta silti rikasta makua. Joskus aivan 80 – 90
–lukujen taitteessa olin työmatkalla Italiassa, tarkemmin Firenzessä. Aivan
kaupungin keskustassa siellä oli (ja on edelleen) todella suosittu ravintola Il Latini , joka tarjoili
toscanalaisia ruokia. Sinne oli pitkä jono oven takana jo ennen lounasaikaa, sillä
siellä oli hinta-laatusuhde kohdillaan ja niin italialaiset kuin eri puolilta Eurooppaa
Firenzeen tulleet opiskelijat olivat suuri asiakasryhmä. Pöydät olivat pitkiä, ja niille oli jo ovet
avattaessa katettu valmiiksi avatut talon punaviinipullot, joista ruokailijoita
veloitettiin käytön mukaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli vähintään riittävästi.
Ravintolan yli 80-vuotias omistaja työskenteli iltaisin tiskin takana
alkuillasta prosciuttoa viipaloiden ja loppuillasta espressokonetta
käyttäen. Ruokalistoja ei ollut, vaan tarjoilija kertoi sujuvalla italialla
päivän menuun, ymmärsit häntä tai et. Ensimmäisen ja muistini mukaan myös ainoan
kerran Italiassa söin siellä alkuruoaksi keiton nimeltä Pappa al Pomodoro,
josta ymmärsin selitettynä, että siinä on tomaattia ja leipää. Sittemmin
selvisi, että eipä siinä paljon muuta olekaan – paitsi hyvää makua. Tämä on
hyvin maalaishenkinen ruoka, sillä kaikki raaka-aineet siellä löytyvät ruoan
kotiseudulta kotipihasta tai lähistöltä.
Pappa
al Pomodoro
(kahdelle)
150 g kirsikkatomaatteja
4 valkosipulinkynttä
(tomaattien kanssa uuniin)
1/2 maalaispatonki
1 tlk kuorittuja
tomaatteja
2 valkosipulinkynttä (pannulla kuullotettavaksi)
1 pieni
keltasipuli
1 linnunsilmächili
murskattuna
5 dl kanalientä
oliiviöljyä
hienoa
merisuolaa
2 tl hienoa
sokeria
mustapippuria
myllystä
Sadonkorjuuaikaan tähän käytetään kotona Italiassa
tietenkin tuoreita, kypsiä tomaatteja. Meillä niitä ei ole, joten
parhaimmillaan korjatut ja tölkitetyt italialaiset tomaatit ovat erinomainen
ratkaisu tähän ongelmaan. Kaupassa valitettavasti ei ollut kuorittuja
tomaatteja, joita tässä kannattaa käyttää, joten tällä kertaa käytin
purkillisen kirsikkatomaatteja. Niissä on jäljellä kuoret, joten ruoan
koostumus ei ole ihanteellinen niitä käytettäessä, vaikkakaan se ei makuun
itsessään vaikuta. Joissakin ohjeissa neuvotaan rikkomaan kuoritut
tölkkitomaatit käsin, mutta voi ne varmasti pilkkoa saksilla tölkissään pienemmiksi
ennen käyttöä. Käytin lisäksi uunissa kypsennettyjä kirsikkatomaatteja. Ruoka
ei välttämättä vaadi niitä, mutta ne antavat runsaasti makua lisää.
Kuumenna uuni 200˚C:een. Puolita kirsikkatomaatit ja
murskaa niiden joukkoon valkosipulinkynnet (niitä voi laittaa reilumminkin, jos
olet valkosipulin ystävä, sillä uunissa niistä tulee tosi hyviä) ja laita ne
vuoassa uuniin noin 20 minuutiksi niin, että pinta saa vähän väriä. Alkujaan
tämä lienee ollut hävikistä herkuksi –henkinen ruoka, jossa kuivunut leipä saa
uuden elämän. Tuore maalaispatonki oli kuitenkin erittäin hyvä vaihtoehto tähän
tarkoitukseen. Viipaloi patonki ja laita se 200˚C uuniin noin viideksi
minuutiksi ja anna jäähtyä.
Laita kattilaan pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja
kuullota siinä sipulia ja valkosipulia. Lisää myös murskattu linnunsilmächili.
Lisää sitten tomaatit tölkistä ja kanaliemi. Mausta suolalla, sokerilla ja
mustapippurilla ja anna kiehua suunnilleen sen ajan, kun kirsikkatomaatit ovat
uunissa. Kaada tomaatit valkosipuleineen ja valuneine liemineen uunivuoasta
kattilaan ja sekoita. Murustele leivät sormenpään kokoisiksi paloiksi kattilaan
ja sekoita. anna porista niin kauan, että leipä on pehmennyt ja koostumus
puuromainen. Lisää lopuksi 1 dl oliiviöljyä ja revitty basilika. Annostele
keitto lautaselle ja lorauta vielä pinnalle hyvää oliiviöljyä ja rouhi vähän
mustapippuria. Ei uskoisi, miten hyvää näin yksinkertaisista aineksista saa
aikaan helpolla ja nopeasti.
Tuollaista keittoa söisi mielellään :) Hyvään ei välttämättä tarvitse niin paljoa!
VastaaPoistaKaiken pipertämisen vastapainoksi täytyy välillä tehdä todella yksinkertaisia ruokia :)
VastaaPoista