Yksi
pääsiäisruokamme on perinteisesti jokin kalaruoka, jollaiseksi tänä vuonna valikoitui
paistettu makrilli, kun sattumalta huomasin kalatiskillä tuoreita kokonaisia
makrilleja. Avainsana on *tuore* eli
enintään muutama päivä sitten pyydetty kala. Vaikka Kalateollisuusyhdistys edelleen lienee sitä mieltä, että kalan tuoreudella, maulla ja syötävyydellä ei
ole mitään tekemistä toistensa kanssa, erityisesti makrilli huomattavan rasvaisena
kalana pehmenee nopeasti fileointi- ja paistokelvottomaksi, eikä makrillin
makukaan parane jääkaapissa.
Makrilli
on melko voimakasmakuinen kala, joten se vaatii makua lisukkeiltaankin. Lisäksi
lautasella tulisi olla jotain hapokasta, joka taittaa kalan rasvaisuutta. Näiden
parin pienen makrillin kanssa valmistin täytettyä munakoisoa sekä piparjuurella
ja sitruunalla maustettua jogurttikastiketta.
Paistettu
makrilli (kahdelle)
1 iso tai 2 pientä makrillia
oliiviöljyä
suolaa ja valkopippuria
Sivele fileet nahkapuoleltaan öljyllä ja ripottele niille
hiukan merisuolaa ja valkopippuria. Kuumenna paistipannu erittäin kuumaksi.
Laita filee pannulle nahkapuoli alaspäin. Makrillifileellä on taipumus
salamannopeasti käpristyä rullalle pituussuunnassa, joten painele fileetä
hetken aikaa paistinlastalla, kunnes se asettuu. Pienennä hieman lämpöä ja anna
sen paistua kääntelemättä ja koskematta kunnes kalan väri on muuttunut lähes
kokonaan vaaleaksi ja nahka on mukavan rapea. Käännä hetkeksi lihapuoli
alaspäin, mausta siltäkin puolelta ja nosta tarjolle. Liikaa paistettu makrilli
on kumimaista, joten mieluummin ali- kuin ylikypsennettynä.
Kylmä
piparjuuri-sitruuna-jogurttikastike kalalle
250 g maustamatonta jogurttia
0,5 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 rkl hienoksi raastettua piparjuurta
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
Valuta jogurtti kahvinsuodattimessa jotta siitä
poistuu ylimääräinen neste. Kaada jäljelle jäänyt jogurtti pieneen kulhoon,
lisää muut ainekset ja sekoita huolella. Anna kastikkeen maustua vähintään
puoli tuntia ennen tarjoilua.
Täytetty
munakoiso
1 munakoiso
suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
1 pieni sipuli
10 miniluumu- tai kirsikka- tai pisaratomaattia
4-5 herkkusientä
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
1 rkl modenan balsamiviinietikkaa
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
Halkaise munakoiso ja leikkaa halkaisupintoihin
viiltoja. Ripottele puolikkaille suolaa, mustapippuria sekä oliiviöljyä ja
laita uuniin 180 asteeseen kypsymään puoleksi tunniksi.
Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se
öljyssä. Lisää pannulle paloitellut tomaatit ja herkkusienet sekä
sitruunankuori ja kypsennä seosta kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Kaavi
uunissa kypsyneiden munakoisojen sisus lusikalla (jätä puoli senttiä sisusta
ettei kuori mene rikki) ja leikkaa se pieneksi. Lisää pannulle munakoiso,
tomaattipyree, sokeri sekä balsamiviinietikka ja suurin osa lehtipersiljasta.
Kypsennä seosta vielä 5-10 minuuttia ja lusikoi se takaisin koverrettuihin
munakoisoihin. Kypsennä uunissa 180 asteessa vielä noin 30 minuuttia. Viimeistele
lehtipersiljalla.
Ihana kala-ateria. Makrillia en olekaan koskaan laittanut tällä tavalla, ainoastaan savustettuna olen maistanut.
VastaaPoistaTuore makrilli onkin vähän harvinaisempi ilmestys kalatiskissä, mutta kannattaa kokeilla jos sellaisen sattuu löytämään :)
VastaaPoista