TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 29. helmikuuta 2016

Karkauspäivän kahvidrinkki



Uudessa Viini –lehdessä oli kaunis kansikuva, jalalliseen lasiin kaadettu kahvidrinkki. Äkkikatsomalta näytti kuin se olisi vanha kunnon Irish Coffee, mutta vilkaisu lehden sisäsivuille herätti uteliaisuuteni. Baarimestari Sanna Tuomolan cocktail sisälsikin ihan muuta kuin kahvia ja viskiä. Kahvi sai seurakseen portviiniä ja muita täyteläisiä makuja. Koska meillä sattui olemaan kaapissa lähes kaikki tarvittavat ainekset, kokeilin tämän drinkin valmistusta. Valitettavasti shakerimme on taannoin lahjoitettu ”parempaan kotiin” eikä pakastimessa ollut jäitä, joten alkuperäisen kuvan kaunis vaahto jäi muodostumatta. Sen sijaan maku oli oikein hyvä ja jälkimaku aavistuksen suklainen, erinomainen vaihtoehto Irish Coffeelle.


Portviini-kahvicocktail

3 cl                vodkaa (tai muuta väkevää alkoholia, meillä Kossua)
2 cl                portviiniä
1 cl                amaroa (tai maun mukaan muuta sopivaa likööriä)
noin 3 cl        espressoa tai cold brew kahvia
0,5 – 1 cl       karamellisoitua sokerisiirappia tai vaahterasiirappia
hyppysellinen laadukasta gourmet-suolaa

Ravista ainekset voimakkaasti shakerissa jäiden kanssa. Siivilöi lasiin.


sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Gorgonzola-korvasienikeitto ja nyhtölammas-vuohenjuustocrostinit



On joitain ruokia, joita yksinkertaisesti ei voi tehdä pieniä määriä – kuten nyhtölihaa, tässä tapauksessa nyhtökaritsaa. Karvaiset keittiöapulaiset Söpö ja Höpö kyllä mielellään huolehtisivat ”ylimääräisten lihojen” jatkokäsittelystä, mutta joku raja siinäkin. Pienet, sievät crostinit ovat juuri omiaan tällaisten ruokien jatkojalostukseen. Jonkun mielestä bruschetta ja crostini ovat yksi ja sama asia, jotkut väittävät niillä olevan sellainen ero että bruschettassa olisi grilliraidat ja crostini vain paahdetaan. Jos jollain on asiasta parempaa tietoa, olisin kiinnostunut kuulemaan. Nämä leipäset nimesin kuitenkin crostineiksi.

Viime kesänä saamistani seitsemästä kilosta korvasieniä on esikäsiteltynä pakasteessa vielä aika monta sadan gramman pussia, joten nekin, tai ainakin suurin osa niistä, pitäisi käyttää pois ennen uutta satokautta. Juustoisen aterian lähes kaikki ainekset patonkia lukuun ottamatta löytyivätkin siis ihan käden ulottuvilta, joten päivän menu oli gorgonzola-korvasienikeittoa ja nyhtölammas-vuohenjuustocrostineita.


Gorgonzola-korvasienikeittoa kahdelle

100 g esikäsiteltyjä korvasieniä hienonnettuna
2 rkl voita
1 salottisipuli ihan pieninä kuutioina
2 rkl vehnäjauhoa
4 dl kanalientä
1/2 tl kuivattua rakuunaa
60 g gorgonzolaa (tai jotain muuta hyvää sinihomejuustoa)
1 tl hunajaa
1 dl kermaa
hiukan mustapippuria myllystä
kevätsipulia ohuina viipaleina

Sulata kasarissa voi ja kuullota siinä matalahkolla lämmöllä salottisipuli. Lisää hienonnetut korvasienet ja sekoittele niitä sipulin joukossa parin minuutin ajan. Lisää vehnäjauho ja sekoittele niitä kasarissa vielä pari minuuttia. Jauhot voivat saada hiukan väriä, mutta älä anna niiden ruskistua kovin paljoa. Lisää kanaliemi ja keitä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää rakuuna sekä sinihomejuustomurut ja sekoittele kunnes juusto on kokonaan sulanut keiton joukkoon. Lisää viimeksi hunaja sekä kerma, sekoita ja kuumenna vielä kerran kiehumispisteeseen. Mausta keitto mustapippurilla ja ripottele kevätsipuli valmiiden annosten päälle. Kanaliemessä ja sinihomejuustossa on niin paljon suolaa, että sitä ei tarvitse lisää.


Nyhtölammas-vuohenjuustocrostinit

patonkia
oliiviöljyä
vuohenjuustoa
nyhtölammasta
rouhittua saksanpähkinää
juoksevaa hunajaa (ihan vähän vaan)
mustapippuria ja suolaa

Ainesten määrillä ei ole niin nokonuukaa, onko lammasta enemmän kuin vuohenjuustoa tai mikä on pähkinöiden osuus, kunhan täytettä on riittävästi. Leipien lukumäärän voi niinikään mitoittaa nälkäisyyden mukaan.

Leikkaa patonkia sentin siivuiksi ja sivele pinnat kevyesti oliiviöljyllä. Paahda leivät paistinpannulla molemmin puolin. Leikkaa kypsä lampaanliha ihan pieneksi, samoin kuin vuohenjuustokin, ja sekoita ne keskenään. Lisää saksanpähkinärouhe sekä hiukan hunajaa ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lusikoi seosta leipien päälle ja tarjoile korvasienikeiton kanssa.


lauantai 27. helmikuuta 2016

Bratwurstivuoka



Yllytyshullu saa inspiraatiota vaikka mistä. Huomasin isossa kaupassa käydessämme Kivikylän palvaamon hyllyssä ainakin meille uuden tuotteen, nimittäin bratwurstin. No tietäähän sen, että toista kertaa hyllyn ohi kulkiessani nappasin paketin, jotta saamme maistaa. Ajattelin nauttia ne vaikka hapankaalin kera tai jollain muulla tutulla tavalla, mutta lopulta päätimmekin tehdä niistä jotain erilaista. Ajatuksia toisillemme heittelemällä ja nettiä sieltä ja tuolta sekä vähän täältäkin selaillessa syntyikin jonkinlainen resepti ja ostoslista, jota lähdin toteuttamaan. Tarvittiin saksalaistyylistä olutta, saksalaistahan bratwurstikin on. Alkosta löytyi ahvenanmaalaisen Stallhagenin uutuus, käsityöläisolut Beebock, jonka uskoin maultaan sopivan tähän ruokaan.  Perunaksi nappasin kaupan pakastealtaasta valmiit röstiperunat . Juustoksi valitsin kotimaisen mustaleimaisen emmentalin ja näin pääasialliset raaka-aineet bratwurstivuokaan olivatkin kasassa.



Oluessa haudutettua bratwurstia vuoassa 
röstiperunan ja olut-juustokastikkeen kera

1 pkt              bratwurstia ( 350 g )
                      oliiviöljyä
2                    tuoretta rosmariinin oksaa
1 plo              saksalaistyylistä bock-olutta ( 0,33 l ), minulla Stallhagen Beebock
1                    isohko sipuli karkeasti hienonnettuna
3 rkl              voita
2 rkl              vehnäjauhoja
4 dl                maitoa
1 rkl              karkeaa etikkaista kokojyväsinappia (miel. Maille)
275 g             raastettua mustaleimaemmentaalia
350 g             valmiita röstiperunoita pakasteesta
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä

Pistele haarukalla muutama reikä makkaroihin, etteivät ne repeä paistettaessa.Lirauta hieman oliiviöljyä pannulle, laita sinne myös rosmariininoksat ja ruskista bratwurstit kokonaisina. Riittää, että ne saavat kauniin värin molemmin puolin. Lisää pannulle pullollinen olutta ja hauduta hiljaa 10 minuuttia. Käännä puolivälissä makkarat, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Nosta makkarat pois pannulta vetäytymään ja siivilöi olut talteen. Laita pannulle 1 rkl voita, kuullota siinä hienonnettu sipuli ja siirrä sivuun makkaroiden kanssa. Lisää pannulle loput voista ja vehnäjauhot ja anna niiden kypsyä pannulla pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Varo ruskistamasta liikaa. Lisää maito sekä talteen otettu olut (minulla 2 dl ) ja sinappi. Odota sekoitellen, kunnes kastike alkaa saeta. Lisää myös juustoraaste ja sekoita edelleen koko ajan. Kun juusto on sulanut, mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi makkarat. Asettele voidellun uunivuoan pohjalle perunaröstejä suoraan pakkasesta, niiden päälle makkara-sipulisekoitus ja sen päälle juustokastike. Laita 175˚C uuniin 30 minuutiksi ja bratwurstivuoka on valmis nautittavaksi sopivasti viilennetyn oluen kanssa – mielellään samaa olutta, jota käytit vuoan valmistuksessakin. Etikkaiset maustekurkut (cornichons) sopivat annoksen kylkeen paremmin kuin makeat.

Tuplaespresso sanoi ”sielunsa silmin” näkevänsä sohvalla miesporukan katsomassa Bundesliigan jalkapallo-ottelua ja syövän juuri tällaista bratwurstivuokaa bock-oluen kera.