TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 12. tammikuuta 2016

Vietnamilainen Pho keitto


Keittopäivän ateriaa miettiessäni muistin Pho-keiton, vietnamilaisittain Ph, jota olen aiemminkin valmistanut pikaversiona käyttäen valmista lihalientä. Hämmästyksekseni huomasin, että emme ole koskaan jostakin syystä postanneet sitä. Olinkin tällä kertaa päättänyt valmistaa sen pitkän kaavan mukaan ja ostin perjantaina ainekset sunnuntaita varten. Lauantaina sitten huomasin, että Sauvajyväsenkin oli tehnyt mieli tätä maittavaa keittoa. Oma, eri lähteistä koostamani versio onneksi poikkeaa valmistustavaltaan hänen versiostaan sen verran, ettei se herätä ajatuksia liian läheisestä inspiroitumisesta. Aineslistassa pavun idut ovat suluissa siksi, että en onnistunut saamaan niitä käymistäni kaupoista. Ne toisivat mukavasti rakennetta keittoon, joten jos sellaisia kasvatat tai onnistut kaupasta saamaan, niin kannattaa kokeilla.


Pho keitto

1 kg               naudan ydinluita
1 kg               häränhäntiä
3                    sipulia lohkottuna 4 osaan
80 g               tuoretta inkivääriä viipaloituna
500 g             pala naudan rintaa
4                    varsisellerin vartta
2                    kanelitankoa
2 tl                 korianterin siemeniä
2 tl                 fenkolin siemeniä
2 tl                 kokonaisia mustapippureita
6                    tähtianista
2                    kokonaista kardemummaa
1 tl                 neilikoita
1 rkl               ruokosokeria
3 rkl               kalakastiketta
5 l                  vettä
2 tl                 karkeaa merisuolaa
500 g             riisinuudeleita
(150 g            pavunituja)
250 g             naudan flank steakia hyvin ohuina viipaleina
1                    nippu kevätsipulia viipaloituna
2                    tuoretta punaista chiliä ohuina viipaleina
ruukku          Thaibasilikaa
ruukku          minttua
ruukku          korianteria
3                   limettiä lohkoina

Huuhdo ja kuivaa luut ja häränhännät. Laita ne yhdessä sipulien ja inkiväärin kanssa uunivuokaan ja ruskista 220 ˚C uunissa 30 – 40 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Siirrä ne isoon kattilaan ja laita sinne myös häränrintapala, sellerit, kanelitanko, korianterin ja fenkolinsiemenet samoin kuin pippurit, tähtianikset, neilikat, ruokosokeri, kalakastike ja merisuola. Lisää 5 litraa vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä 3 tuntia.
Nosta kahden tunnin jälkeen naudan rintapala pois liemestä ja anna jäähtyä.

Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Älä anna enää kiehua voimakkaasti, sillä se voi tuhota liemen herkän maun. Lisää tarvittaessa kalakastiketta.
Viipaloi jäähtynyt naudanrinta ohuiksi viipaleiksi.

Puolita kevätsipulit valkoiseen ja vihreään osaan. Viipaloi valkoinen osa ohuiksi viipaleiksi ja laita ne liemen joukkoon. Viipaloi chili ja lisää sekin liemeen. Viipaloi kevätsipulin vihreä osa ja siirrä sivuun odottamaan.
Viipaloi flank steak ohuiksi viipaleiksi. Voit tarvittaessa laittaa sen ensin pakastimeen 10 minuutiksi ennen viipalointia. Viipaleet kypsyvät lautasella kuumassa liemessä.

(Ryöppää pavunidut nopeasti kiehuvassa vedessä.) Laita riisinuudelit kiehuvaan veteen 2 minuutiksi ja valuta ne.

Jaa nuudelit lautasille ja lisää (ryöpätyt pavunidut ja) vihreää kevätsipulia. Aseta niiden päälle  kypsiä naudanrintaviipaleita ja  kypsentämättömiä flank steakin viipaleita. Lisää muutama thaibasilikan-, mintun- ja korianterinlehti. Kaada kuumaa lientä lihojen ja nuudelien päälle ja tarjoile heti. Mausta lohkosta puristetulla limettimehulla ja tarvittaessa kalakastikkeella.



2 kommenttia: