Vuodenvaihteesta
oli jäljellä jääkaapissa viinirypäleitä ja gruyere-justoa. Löysin netistä
reseptin, jossa niiden lisäksi pizzaan tarvittiin vain pekonia ja tavanomaisia
pizza-aineksia. Pohjan valmistus poikkesi aiemmin käyttämästäni tavasta ja päällystyskin
oli täysin erilainen. Vaikutti mielenkiintoiselta, joten oli pakko kokeilla.
Valkoinen pizza viinirypäleiden, pekonin ja gruyeren kera
Pizzapohja
1 ps kuivahiivaa
1 tl juoksevaa
hunajaa
1,8 dl lämmintä
(n.40 ˚C) vettä
3 dl vehnäjauhoja
+ 1 dl jauhoja
työtasolle ja vaivaamiseen.
1 tl hienoa
merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
Sekoita pienessä kulhossa tai isossa mukissa lämmin
vesi, kuivahiiva ja hunaja. Anna sekoituksen olla hetken aikaa niin hiiva alkaa
syödä sokereita ja käymisprosessi käynnistyy. Kulhon pinnalle nousee tumman
olutvaahdon tapainen vaahto, joka kuuluu asiaan.
Sekoita isossa kulhossa 3 dl jauhoja ja suola. Lisää
sinne hiivaliuos ja oliiviöljy. Taikina näyttää tässä vaiheessa sotkuiselta ja
vetelältä. Sekoita aluksi lusikalla ja sitten omin pikku kätösin kunnes taikina
alkaa irrota kulhon reunoista. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja
vaivaa käsin kunnes se muuttuu köysimäisestä ja omituisesta sileäksi ja
venyväksi. Tähän menee noin 5 minuuttia. Tiedät, että taikina on valmis, kun
sen pinta on kuivahko ja taikina on pallomainen. Laita taikina kulhoon, peitä
se ja anna nousta kaksinkertaiseksi eli vajaan tunnin ajan. Sillä aikaa voit
valmistaa täytteen.
Täyte
3 dl tummia
kivettömiä viinirypäleitä
4 pekoniviipaletta,
valmiita pekonikuutioita tai pancettaa (nam)
1 salottisipuli
tai keltasipuli hienonnettuna
0,5 dl kuivaa
vermuttia
3 dl raastettua
gruyerea
merisuolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä
1-2 rkl oliiviöljyä
Pese ja kuivaa viinirypäleet ja puolita ne. Pilko
pekoni sentin paloiksi ja ruskista ne rapeiksi keskilämpöisellä pannulla.
Kuullota pekonista sulaneessa rasvassa hienonnettu sipuli. Kuumenna pannu
kuumaksi ja lisää vermutti. Anna sen kiehua puoleen. Lisää pannulle
viinirypäleet ja kypsennä niin, että ne ovat vähän pehmenneet ja kuori alkaa
juuri irrota, mutta ne pysyvät vielä muodossaan. Tähän menee ehkä minuutti.
Mausta suolalla ja mustapippurilla ja siirrä pannu sivuun jäähtymään. Kun paistos
on jäähtynyt, sekoita siihen vielä gruyereraaste ennen täytteen levittämistä.
Kuumenna kiertoilmauuni 200˚C :een. Kun taikina on
noussut, kumoa se jauhotetulle työtasolle ja muotoile siitä käsin
levittelemällä sopivan paksuinen ja jotenkuten pizzaa muistuttava levy.
Kaulimalla pohjasta tulee ohuempi ja tiiviimpi, mutta tämän ei ole tarkoitus
olla sellainen. Siirrä levy leivinpaperille ja uunipellille. Sivele levy
oliiviöljyllä. Levitä täyte ja paista kauniin näköiseksi. Minulla se kesti 15
minuuttia, mutta riippuu vähän uunista. Nosta uunista ja rouhi pinnalle vähän
mustapippuria. Lisää pinnalle vielä vähän rucolaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti