Olen
todella kateellinen kaikille niille, joille osterit ovat lähiruokaa. Mutta ehkä
niitä ei osaisi arvostaa yhtä paljon, jos niitä saisi syödä mielin määrin joka
päivä? Ostereista joko pitää tai sitten ei, me pidämme, sekä raakana että
kypsennettynä.
kuva: realgoodfish.com |
viikon
kala (tai muu vedenelävä) 33 / 33 osteri
Uudenvuoden
juhlimiseen osterit kuitenkin sopivat tosi hyvin, ja ne voi valmistaa
esimerkiksi näin:
osterit
mornay
osterit
kilpatrick
ja
lisäkkeeksi
fenkolipannacotta
Paras
ruokajuoma osterien kanssa on samppanja, meillä Taittinger.
Osterien
avaaminen sujuu näin
Fenkolipannacotta
300 g (2 isohkoa) fenkolia
1 valkosipulinkynsi
0,25 tl raastettua piparjuurta
1,5 dl vettä
1,5 dl kuohukermaa
3 rkl Pernodia, Pastista tai muuta vastaavaa
anisviinaa
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
2 rkl kuumaa kermaa
2 liivatelehteä
Leikkaa fenkolit sekä valkosipulinkynsi pieniksi
paloiksi, laita ne kattilaan ja kaada päälle piparjuuriraaste, vesi, kerma sekä
anisviina. Jos fenkoleissa on vihreitä töyhtöjä, nypi niitäkin mukaan kattilaan
(niillä voi myös koristella valmiit pannacotat). Keitä niin kauan että fenkolit
ovat kypsiä soseutettaviksi. Soseuta kattilan sisältö sauvasekoittimella ja
mausta suolalla sekä valkopippurilla. Pannacottaseosta pitäisi nyt olla noin
3,5 desilitraa. Pehmitä liivatteita kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan ja sulata
ne pariin lusikalliseen kiehuvan kuumaa kermaa. Sekoita liivateseos huolella
pannacottaseoksen joukkoon. Kaada fenkolipannacotta hyytymään pieniin kuppeihin
ja laita kupit jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Tarjoiltaessa kumoa
pannacotat lautasille.
Osterit
Mornay
12 tuoretta osteria
25 g voita
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
30 g parmesaaniraastetta
maun mukaan suolaa ja valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
ripaus cayennepipuria
parmesaaniraastetta
Sulata voi kattilassa ja lisää siihen vehnäjauho.
Kuumenna sekoitellen parin minuutin ajan matalahkolla lämmöllä. Lisää kuuma maito
ja sekoita kunnes kastike on saostunut. Lisää parmesaani ja sekoita kunnes
juusto on kokonaan sulanut kastikkeen joukkoon. Mausta lopuksi suolalla ja
valkopippurilla sekä pikkuripauksella muskottipähkinää ja cayennepippuria.
Lusikoi jokaisen avatun osterin päälle
mornaykastiketta ja ripottele lopuksi hiukan parmesaaniraastetta. Kypsennä
uunissa grillivastuksen alla parin-kolmen minuutin ajan kunnes kastikkeeseen
muodostuu ruskeita pilkkuja.
Osterit
Kilpatrick
12 tuoretta osteria
Worchestershirekastiketta
savupekonia ilman näkyvää rasvaa tai
ilmakuivattua italialaista tai espanjalaista
kinkkua
kinkkua
1 kevätsipuli ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä
Tiputa jokaisen avatun osterin päälle hiukan Worcestershirekastiketta,
sitten pekoni- tai kinkkupaloja sekä kevätsipulia. Mausta rouhitulla
mustapippurilla. Kypsennä uunissa grillivastuksen alla parin-kolmen minuutin
ajan.
Samaa mieltä, voi kun oliskin osterit lähiruokaa! Hyvää ja herkullista uutta vuotta:)
VastaaPoistaHyvää ja herkulista uutta vuotta sinnekin :)
VastaaPoista