”Vähintään kerran viikossa kalaa” –periaate on pitänyt meillä aika hyvin, mutta usein tulee kokattua niitä samoja tuttuja kaloja samoilla tutuilla resepteillä. Siksipä kunnianhimoinen ”viikon kala” –projektini ei ole edennyt ihan toivottuun tahtiin. Toisaalta – suomalaisessa kalatiskissä ei useinkaan ole kauheasti valinnanvaraa, ellei satu asioimaan jossain hyvässä kauppahallissa.
Tällä
kertaa bongasin tarjouksesta nieriäfileitä. Olin juuri edellisenä iltana laittanut
blinitaikinan tekeytymään, kun fileet nähtyäni päätin tehdä nieriästä pieniä
pihvejä, nieriä-bliniburgereita. Leikattuani nahat pois kahdesta kalafileestä jäi raaka-ainetta juuri
sopivasti, noin 400 grammaa.
viikon
kala 31 / 33 nieriä eli rautu
Nieriä, Salvelinus alpinus
Nieriän
erottaa muista lohikaloista sen kauniin punaoranssista lihasta ja nahan
vaaleista pilkuista. Tätä maukasta, kylmissä vesissä viihtyvää lohikalaa
viljellään nykyään sen verran, että sitä riittää meillekin, jotka emme harrasta
kalastusta Tenojoella.
* pikkublinejä
* nieriäpihvejä
* friseesalaattia
* maustekurkkua
* maustekurkkua
* tilli-sitruunamajoneesia
* voissa haudutettua fenkolia
Bliniresepti
löytyy täältä
Blinit paistetaan lettupannulla pieniksi ohukaisiksi
kirkastetussa voissa.
2 nieriäfileetä
1 tl suolaa (1,6 – 1,8 % painosta)
0,5 dl kermaa
vehnäjauhoa
valkopippuria ja sitruunapippuria
vehnäjauhoa
valkopippuria ja sitruunapippuria
paistamiseen kirkastettua voita
limetti-korianterivoita (resepti täällä)
Poista fileistä nahka, leikkaa lihat (noin 400 grammaa) pienemmiksi
paloiksi ja jauha ne hienoksi yleiskoneen leikkuuterillä. Lisää suola sekä
kerma ja sekoita seos tasaiseksi.
Raaka kalamassa kiinteytyy paistettaessa eikä joukkoon tarvita kananmunaa, korppujauhoa tai mitään muutakaan.
Raaka kalamassa kiinteytyy paistettaessa eikä joukkoon tarvita kananmunaa, korppujauhoa tai mitään muutakaan.
Jaa seos muottirenkaan avulla kahdeksaksi
samankokoiseksi pieneksi pihviksi, jauhota ohuelti pippureilla maustetuissa vehnäjauhoissa ja paista kalapihvit kirkastetussa voissa lettupannulla. Laita jokaisen valmiin kalapihvin päälle ohut siivu
limetti-korianterivoita ja anna sen sulaa pihvin päällä.
Kokoa (tupla)burgerit asettelemalla päällekkäin blinejä,
kalaa ja lisukkeita.
Kiitos, tämä ohje tuli kuin tilauksesta! Mietittiin viikonlopuksi kolmen ruokalajin kokonaisuutta, ja chef halusi alkuun joko miniburgerin tai blinejä. Tässähän ne yhdistyvät kumpikin, joten menee kokeiluun :-)
VastaaPoistaTämä burgeri on hiukan uutta, hiukan vanhaa ja hiukan lainattua.
VastaaPoista