Tämä on
blogimme tuhannes (1 000.) päivitys. Tuntuu aika uskomattomalta, sillä
aloitimme tämän vasta joulukuussa 2012 eikä blogi ole vielä viettänyt edes 3-vuotissynttäreitä.
Mutta näin vaan on käynyt, mikäli blogin laskuriin on uskominen, ja miksi ei olisi. Enimmäkseen päivitykset ovat ihan oikeita reseptejä,
joskus myös pelkkää tarinointia asiasta tai asian vierestä. Päivitystahti on yllättänyt
meidät itsemmekin. Aika ajoin tuttavat ovat esittäneet kysymyksiä, miksi,
miten, milloin, mitä jne… Otetaanpa tähän muutamia useimmin esitettyjä kysymyksiä ja
annetaan niihin vastauksia.
Miksi
aloitte pitää ruokablogia?
Alkujaan tätä alettiin kirjoittaa paitsi omaksi
iloksi, myös erityisesti seuraavan (ja sitä seuraavan) sukupolven tarpeisiin. Halusimme kerätä
yksiin kansiin kaikenlaisia makumuistoja, vanhoja klassikoita ja poimintoja
vuosien varrella kokatuista hyvistä resepteistä samoin kuin uusista, onnistuneista kokeiluista. Tämä oli siis tarkoitettu
reseptiarkistoksi vain oman perheen käyttöön. Noin puolen vuoden jälkeen
päätimme kuitenkin avata reseptimme kaikkien vapaasti luettavaksi. Emme ole
markkinoineet tätä mitenkään kovin aktiivisesti. Jos joku (yllättävän moni, itse asiassa) on
löytänyt meidät, niin hyvä. Toivottavasti olemme voineet antaa muillekin inspiraatiota
keittiöhommiin.
Kumpi
tätä oikeasti kirjoittaa?
Kumpikin laittaa ruokaa ja kirjoittaa. Meidän
keittiössä vallitsee tasa-arvo – paitsi että joskus toinen hätistetään
olohuoneen puolelle pois neuvomasta. Joskus on kyllä käynyt mielessä, että onkohan tämä lopultakaan mikään varsinainen blogi vaiko pikemminkin pelkkä reseptiarkisto. Pitäisi varmaan alkaa kirjoittaa laveammin ja pidempiä jaarituksia?
Mistä
innostus ruoanlaittoon on lähtöisin?
Emme kumpikaan osaa tarkalleen määritellä, mistä oma
kokkaamisharrastus sai alkunsa. Sitä vaan ollaan tehty niin kauan kuin muistetaan. Eli
todella kauan. Pitäähän ihmisen syödä, mitä maukkaampaa ruokaa, sitä parempi.
Ruoanlaitossa on kyse myös uteliaisuudesta ja siitä, että koskaan ei ole valmis
vaan siinä riittää opeteltavaa koko elämäksi. Innostuksen taustalla on esimerkiksi loistavia
työpaikkaruokaloita, joiden emännät muuttivat arkisetkin ainekset joka päivä uudenlaisiksi viiden
tähden herkuiksi, ja jotka emännät osoittivat että ruoka ei ole pelkkää pikaisesti
hotkaistavaa polttoainetta, vaan todellisia nautintoja. Ulkomaisten
ruokaohjelmien (mm kanavat BBC food / BBC lifestyle) ansiosta olemme myös kumpikin erikseen oppineet ruoasta, ruoanlaitosta ja erilaisista raaka-aineista viimeisten noin 15 vuoden aikana enemmän kuin koko aiemman kokkauselämän
aikana yhteensä.
Miten
reseptit syntyvät ja mistä riittää aiheita?
Milloin mistäkin. Useimmiten ruoanlaitto lähtee
raaka-aineesta ja pyrimme mahdollisimman paljon käyttämään kauden raaka-aineita
silloin kun ne ovat parhaimmillaan. Joskus selataan reseptejä netistä tai
kahlataan läpi pino ruokalehtiä ja inspiraatio saattaa syntyä jostain
ruokakuvasta. Sitten laitetaan netti kiinni ja lehdet pois, ja aletaan työstää ajatusta
eteenpäin. Aika harvoin laitamme ruokaa jonkun muun tekemällä reseptillä.
Klassikkoreseptit ovat tietysti asia erikseen. Jotenkin niitä aiheita on tähän
asti riittänyt, toivottavasti myös jatkossa.
Kumpi
kuvaa ja miten kuvakulmat valitaan?
Enimmäkseen Tuplaespresso toimii kuvaajana, mutta
joskus myös M. Kuvat ja kuvakulmat pyritään pitämään mahdollisimman (suorastaan
tylsän) informatiivisina. Bloggaamisen myötä ruoan ulkonäköön on oppinut kiinnittämään entistä enemmän huomiota ja varomaan ettei se näytä läjältä koiranoksennusta. Vältämme kuitenkin aikaa vieviä massiivisia lavastuksia, ruosteisia
työvälineitä, raaka-aineiden roiskintaa ja yltiöromantiikkaa. Koska joka päivä
myös syömme valmistamamme ja kuvaamamme ruoan, sen soisi olevan edes hiukan
lämmintä vielä kuvaussession jälkeenkin.
Mitä
ruokarajoitteita teillä on vai oletteko kaikkiruokaisia?
Allergioita ei ole, ei oikeita eikä keksittyjä.
Kaikkiruokaisuus oli molemmille jopa jonkinlainen "toisen kierroksen" parinvalinnan kriteeri: koko
perheelle laitetaan sama ruoka, ota tai jätä. Omista lempiraaka-aineista ei
tarvitse luopua kun toinenkin syö nirsoilematta mitä eteen laitetaan. Raaka-aineinhokkien määrä voidaan laskea melkein yhden käden sormilla. Ruokaharrastus on myös lisännyt uteliaisuutta uusille raaka-aineille ja uusille
mauille. Ulkomailla pitää maistaa kaikenlaisia paikallisia herkkuja liskosta lepakkoon. (Heh, kaikki matkamuistotkin liittyvät jollain lailla ruoanlaittoon.) Kaikkiruokaisuudella on kuitenkin sellainen raja, että koiranlihasta valmistettu ruoka-annos jäisi maistamatta.
Mikä
on luottoreseptinne?
Ei tässä ehdi syntyä mitään luottoreseptiä. Sehän
tarkoittaisi sitä, että samaa ruokaa tehtäisiin uudelleen ja uudelleen ja
uudelleen… Maailmassa on niin paljon uusia makuja ja reseptejä kokeilematta.
Tosin reseptien kanssa täytyy olla erittäin tarkka ja lähdekriittinen. Reseptin
lukemalla usein onneksi huomaa, onko se oikeasti toimiva ja kokeiltu, vai onko
kirjoittaja vain ravistanut sen hihastaan copypaste-jotainsinnepäin-enjaksatarkistaa
–menetelmällä.
Montako
erilaista reseptiä ja kuvaa tässä blogissa on?
Eipä olla laskettu, mutta todennäköisesti reseptejä on
jotain 1000 ja 1500 välillä ja kuviakin useita tuhansia.
Miksi
ette kirjoita ravintola-arvosteluja tai sisustuksesta tai muusta lifestylestä?
Emme katso olevamme päteviä arvostelemaan ravintolaa
yhden tai kahdenkaan käynnin perusteella. Sen sijaan annamme jatkuvasti kriittistä,
sekä positiivista että negatiivista, palautetta toistemme ruokatekeleistä. Yleensä
olemme melkoisen samaa mieltä mahdollisista parannuksista, maustamisen hienosäädöstä,
kypsyysasteista ynnä muista ja samalla tekeminen kehittyy koko ajan paremmaksi. Sisustamisen
ja lifestylen jätämme myös ihan suosiolla muiden blogattavaksi, vaikka kumpikin
tahollaan on vuosikausia tehnyt töitä niiden parissa.
Olisiko
mahdollista saada tähän blogiin kunnollinen sisällysluettelo?
Se on tekeillä.
Kiitos kaikille lukijoille, viihtykää kanssamme edelleenkin ja kommentoikaa vapaasti jos siltä tuntuu. Nyt ei arvota mitään, mutta katsotaan mitä tapahtuu 3-vuotissynttäreillä joulukuussa.
Kiitos kaikille lukijoille, viihtykää kanssamme edelleenkin ja kommentoikaa vapaasti jos siltä tuntuu. Nyt ei arvota mitään, mutta katsotaan mitä tapahtuu 3-vuotissynttäreillä joulukuussa.
Edit:
Edellä kerrotusta jäi pois yksi tärkeä pointti. Kun
tekee reseptin julkaistavaksi, on pakko mitata käytetyt ainesmäärät. Eero
Mäkelä aikoinaan opetti ruokakurssilla, että kaikki aineet tulee mitata
tarkkaan, jotta annoksen pystyy toistamaan joka kerta samanlaisena. Michelin
tähtiravintolassa tämä on perusvaatimus ja näin voi helpottaa omaakin
onnistumistaan kotikeittiössä. Nykyisin itsekin tarkistamme omista
resepteistämme sen, miten se oikein menikään (lukuun ottamatta niitä jo selkärangasta
tulevia perusasioita). Aikoinaan, kun jälkikasvu oli vielä kouluikäistä tai
jopa alle, piti kaikilla ruoilla olla nimi. Koska tein ne hatusta, ei niillä
ollut olemassa valmista nimeä. Se piti antaa niille lennossa ja meni läpi.
Ongelma tuli, kun juniori pyysi parin kuukauden kuluttua tekemään sen ja sen
nimisen kastikkeen uudelleen. Siinä sitten pähkäiltiin, että oliko siinä tummaa
vai vaaleaa lihaa? Oliko kastike vaaleaa vai tummaa? Kun sitten päivän versio
aiheesta oli syöty ja kysyin kommentteja, oli vastaus: "Tosi hyvää, mutta
ei se ollut sitä samaa. Mikä tämän nimi on?"…
M
Onnea tasaluvun saavuttamisesta! Olen lukenut lähes kaikki jutut, matkapäivinä on jokunen saattanut jäädä väliin.
VastaaPoistaTämä oli kiva postaus vaikka ei reseptiä sisältänytkään. Monta pätkää olisi voinut tulla minun näppikseltäni. Jaksakaa jatkaa, minä luen!
Onnea! Huikea vauhti, jatkakaa samaan malliin :)
VastaaPoistaKiitos hienosta blogista!
VastaaPoistaOnnea tuhannesti!
VastaaPoistaBloginne on mielestäni mielenkiintoinen, reseptit maukkaita ja toteutettavia. Olen saanuut monta hyvää reseptiä sekä ideaa omaan kokkaukseeni, joten suuri kiitos teille.
Olen ihaillut kekseliäisyyttänne reseptien suhteen sekä sitä, että lähes joka päivä on resepti. Ja vaikka reseptiä ei ole, on päivitys pelkkänä tekstinäkin mielenkiintoinen tai hauska. Kiitos myös Söpölle ja Höpölle!
Toivottavasti jaksatte jatkaa. Minä ainakin jaksan seurata!
Onnea onnea! Onpa hieno määrä kirjoituksia :)
VastaaPoistaOnnea! Pidän blogistanne, niin vaihtelevia reseptejä sekä makee, suolaista, kalaa, kasvista jne. Kiitos, kun jaatte inspiraatiota.
VastaaPoista