Sienet ja kaali sopivat hyvin yhteen.
Luimupupun blogissa oli juuri valmistettu kaalikääryleitä ja kun meillä sienet
ovat jo muutaman viikon ajan odottaneet päästä käärityksi kaalin sisään,
päätimme että se on nyt tai ei koskaan (tai taaskaan ainakaan vielä muutamaan
viikkoon). Tavallisten metsäsienten maku sopii ehdottomasti parhaiten sienikaalikääryleisiin.
”Tavallisten” tarkoittaa suolaan säilöttyjä rouskuja, joista kangasrouskuja
pitää olla vähintään puolet ja loput sitten sekoitus haapa-, leppä- ja
karvarouskuja. Jos näitä sieniä ei tänä harvinaisen surkeana sienivuonna ole
sattunut löytymään, apu löytyy kaupan hyllyltä. Ainakin Sauvon Säilyke sekä
Kaskein Marja kumpikin tuottavat kuluttajille mietoon suolaliemeen säilöttyjä
sekarouskuja.
Kaupasta valitsimme laarin valtavimman
savoijinkaalin, joka painoi noin 1,7 kiloa. Siitä riittää lehtiä noin 20-25
kaalikääryleeseen. Sienikaalikääryleiden ohje on tarkoitettu hiukan pienemmälle
kaalille, joten teimme puolet sienikääryleitä, puolet tavallisia
lampaanjauhelihalla täytettyjä kaalikääryleitä. Lammaskaalikääryleiden ohje on julkaistu blogissamme jo joulukuussa 2012.
Mitä järkeä sitten on tehdä sellaista
määrää kaalikääryleitä, joiden syömiseen tarvitaan koko komppania? Järki on
siinä, että kaali vain paranee lämmitettäessä. Ei näitäkään kääryleitä syöty
heti, vaan ne lämmitettiin paistinpannulla seuraavana päivänä ja loput menivät
pakkaseen nautittaviksi myöhemmin. Vähän voita pannulle, siihen kaalikääryleet
lämpiämään ja lautaselle tarjolle puolukan sekä maustekurkun kanssa. Sen
parempaa syysruokaa saa hakea.
Sienitäytteiset
kaalikääryleet
1 savoijinkaali
vettä, suolaa
1 iso sipuli
1 rkl voita
0,5 dl ohrasuurimoita
1 lihaliemikuutio
250 g suolarouskuja (sienten nettopaino)
1 kananmuna (koko L)
0,5 dl kermaa
3/4 tl suolaa
1 rkl tuoretta timjamia
1 rkl tuoretta meiramia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa siirappia
1 tl valkoviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria rouheena
lisäksi
paistamiseen
voita
tummaa siirappia
lihalientä
Keitä ohrasuurimot kypsiksi lihaliemessä ja anna
jäähtyä. Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja kuullota pienessä
määrässä voita.
Irrota kaalista niin paljon isoja lehtiä kuin siitä sopivasti
irtoaa. Kaiverra samalla kaalin kova kantaosa pois. Keitä lehtiä isossa
kattilassa runsaalla suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia kunnes lehdet
hiukan pehmenevät. Valuta kaalinlehdet ja ohenna varovasti niiden lehtiruoti
(varo ettei kaalinlehtiin tule reikiä). Keitä loput kaalin sisuksesta pehmeäksi
ja leikkaa ne kohtalaisen hienoksi. Hienonna sienet sekä yrtit pieneksi
silpuksi.
Tee kattilaan noin puoli litraa lihalientä käyttäen kaalin
keitinvettä sekä lihaliemikuutiota. Tätä lihalientä käytetään kääryleiden
valelemiseen uunissa.
Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset ja tarkista
maku.
Kääri jokaisen kaalinlehden sisälle lusikallinen
täytettä (ison lehden sisään isompi, pieneen pienempi lusikallinen) ja aseta
kääryleet voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Tee mahdollisimman
tiukkoja kääryleitä, sillä löysät tuppaavat aukeamaan paistettaessa.
Valuta
päälle siirappia ja sinne tänne muutama voinokare. Kypsennä kääryleitä uunissa 200
asteessa noin 1 tunti. Valele kuumalla lihaliemellä muutaman kerran paiston
aikana.
Tarjoile (paistinpannulla voissa lämmitettynä seuraavana päivänä) puolukkahillon ja maustekurkun kanssa.
Omat kääryleet loppuivat jo, joten voisin ottaa noita sieniversioita muutaman lounaaksi. Miksiköhän en törmännyt pikaisella haullani viikonloppuna teidän savoijinkaali-lammaskääryleisiinne?
VastaaPoistaVika on varmaan siinä, että nimesimme silloin ne lammaskaalikääryleiksi. Nykyisin ollaan yritetty opetella kirjoittamaan parempia otsikoita ja täsmällisempiä määritelmiä että hakukoneet löytäisivät oikeille sivuille.
VastaaPoistaOoh! Herkullisen näköistä. Itselläni vielä listalla jonossa, luimupupulassa jo kommentoinkin että kasvisverisiona menee testiin. :)
VastaaPoistaNam ja Maiskis! Ohjeesta kiitos, olivat kyllä vallan maukkaita. Ja nyt löytyy pakastimesta aimo annos herkkunyyttejä...
VastaaPoista