Ystävien päärynäpuuhun tuli tänä
vuonna aivan liikaa hedelmiä. Kypsä päärynä ei kestä kovin pitkää säilytystä
kotioloissa, joten saimme kassillisen hedelmiä kotiin viemisiksi. Mekään emme
saa niitä tuoreeltaan käytetyksi riittävän nopeasti, joten keitin suurimman osan
näistä makeista pikkupäärynöistä säilykkeiksi. Yhteen tölkkiin keitin päärynät makeassa
jälkiruokaviinissä hunajan kera, toiseen tölkkiin upotin päärynät
portviini-inkivääriliemeen. Niitä voi sitten syksyn mittaan käyttää erilaisiin jälkiruokiin. Osa päärynöistä syötiin heti tuoreeltaan ja loput pilkoin maustamaan pannukakkua, mutta siitä pannukakusta enemmän huomenna. Ensin säilötään päärynöitä viiniin.
Hunajaiset
päärynät
5 dl vettä
2,5 dl makeaa keltaista jälkiruokaviiniä
(=muscatel, tokaiji, trockenbeerenauslese tms)
150 g hunajaa
1 tl sitruunamehua
1 rkl konjakkia
12-20 pientä päärynää
Sekoita kattilassa kaikki mausteliemen ainekset ja
kuumenna kiehuvaksi.
Leikkaa pikkupäärynät halki, koverra puolipallon
muotoisella maustemitalla siemenkota pois ja kuori päärynänpuolikkaat.
Upota päärynät kiehuvaan mausteliemeen ja keitä noin
20 minuuttia kunnes päärynät tuntuvat pehmeiltä. Nosta päärynät lasitölkkiin ja
kaada kiehuvan kuuma mausteliemi niiden päälle. Sulje kansi ja anna päärynöiden
jäähtyä liemessään. Kun tölkin sisältö on jäähtynyt, siirrä tölkki jääkaappiin.
Portviini-inkivääripäärynät
5 dl vettä
2,5 dl hyvää portviiniä (Tawny)
150 g sokeria
1 tl sitruunamehua
20 g raastettua tuoretta inkivääriä
12-20 pientä päärynää
Valmistetaan samoin kuin hunajaiset päärynät.
Kauanko näin säilötyt päärynät säilyvät?
VastaaPoistaMeillä nämä tölkilliset säilyivät ihan priimana syyskuulta uuteenvuoteen, jolloin viimeisistä päärynöistä tehtiin jälkiruokaa.
VastaaPoistaYksi tärkeä asia täytyy aina muistaa kaikista säilykkeistä:
Purkista otetaan säilykettä vain ja ainoastaan puhtaalla ottimella. Jos lusikkaa "sattuu vahingossa nuolaisemaan" välillä ja työntää sen takaisin purkkiin, niin säilyvyys lyhenee huomattavasti kun joukkoon pääsee syljestä bakteereja pilaamaan ruokaa.