Tällä viikolla (7.-13.9.2015) vietetään hävikkiviikkoa, jolloin kiinnitetään huomio siihen, miten paljon itse kultakin - syystä tai toisesta - herkusta tulee hävikkiä ja ruokaa päätyy jätteeksi.
Sain hyvän vinkin ruokahävikin
vähentämiseksi: pidä jääkaapissa vain valo ja syö ulkona…
Se ei taida olla ihan niin
yksinkertaista?
Ruokahävikkiongelmasta syyllistetään yleensä vain kotitalouksia, sillä koko noin 400 miljoonan kilon vuotuisesta ruokahävikistä Suomessa kotitalouksien osuus on noin 35%, siis yli kolmannes, ja loppu jakaantuu ravitsemuspalveluiden, kaupan sekä teollisuuden kesken. Voiko kuluttaja vaikuttaa näiden muiden ruokahävikkiin? No ainakin koulussa, työpaikkaruokalassa ja ravintolassa voisi ottaa vain sen mitä aikoo syödä ja myös syödä lautasensa tyhjäksi. Paitsi että se koskee vain noutopöytää, ei annosruokia. Ai että, tuli mieleen lapsuus, jolloin kaikkialla muistutettiin miten ”muualla maailmassa lapsilla ei ole ruokaa ja ne söisivät mielellään sen mitä lautaselle jää”. Syyllistäminen ei ole kadonnut minnekään, vaikka sen voisi helposti kääntää positiiviseksi motivoinniksi: miten paljon rahaa säästyy kun ruokaa ei mene hukkaan.
Ruokahävikkiongelmasta syyllistetään yleensä vain kotitalouksia, sillä koko noin 400 miljoonan kilon vuotuisesta ruokahävikistä Suomessa kotitalouksien osuus on noin 35%, siis yli kolmannes, ja loppu jakaantuu ravitsemuspalveluiden, kaupan sekä teollisuuden kesken. Voiko kuluttaja vaikuttaa näiden muiden ruokahävikkiin? No ainakin koulussa, työpaikkaruokalassa ja ravintolassa voisi ottaa vain sen mitä aikoo syödä ja myös syödä lautasensa tyhjäksi. Paitsi että se koskee vain noutopöytää, ei annosruokia. Ai että, tuli mieleen lapsuus, jolloin kaikkialla muistutettiin miten ”muualla maailmassa lapsilla ei ole ruokaa ja ne söisivät mielellään sen mitä lautaselle jää”. Syyllistäminen ei ole kadonnut minnekään, vaikka sen voisi helposti kääntää positiiviseksi motivoinniksi: miten paljon rahaa säästyy kun ruokaa ei mene hukkaan.
Kaupan ruokahävikin pienentämisen avaimet
ovat minun nähdäkseni pääasiassa kauppiaan käsissä, miten hyvin hän tuntee
alueensa ostotottumukset ja miten ammattitaitoisesti hän tämän mukaan osaa
tehdä tilaukset. Teollisuus taas tuntuisi käyttävän raaka-aineeksi kaiken mahdollisen kanannahkoja myöten, joten siihenkään hävikkiin kuluttaja tuskin kykenee vaikuttamaan?
Ei ole helppoa, myönnetään.
Ei ole helppoa, myönnetään.
Meilläkin yritetään välttää ruokajätettä,
joskus onnistuen, joskus ei. Mutta ainakin yhdessä asiassa epätrendikäs keittiö
on sataprosenttisen säästeliäs: meiltä ei mene yhtään kahvia hukkaan.
Espressokone jauhaa pavut ja tiristää yhden kupillisen kerrallaan, joten
valmiiksi keitettyä kahvia ei jää lämpölevylle odottamaan kaatamista viemäriin,
kuten niin usein kävi tavallisen kahvinkeittimen kanssa EDIT: Paitsi että kahvinporotkin voisi kuulemma jalostaa kekseiksi...
Ruokahävikistä löytyy paljon tärkeää asiaa kuluttajaliiton sivuilta.
Tässä muutamia vanhoja reseptejämme aiheesta ”hävikistä herkuksi”
Kun muissa blogeissa saarnataan hävikistä että TEE SITÄ ja TEE TÄTÄ niin teiltä saa ihan kongreettisia esimerkkejä ja oikeita reseptejä, kiitos siitä :-) Strataan multa löytyy melkeen kaikki ainekset ja se menee kokeiluun jo tänään.
VastaaPoistaHyviä aiheesee liittyviä ohjeita linkkien takana:)
VastaaPoista@ Maisu @ Jael
VastaaPoistaNäiden linkkien resepteistä ei ollenkaan uskoisi syövänsä "hyllynpyyhkeitä" ;)