Makrilli
on ollut Britanniassa suosittu kala jo ammoisista ajoista lähtien. Makrillin paras
sesonki on samaan aikaan kuin karviaismarjankin ja rasvapitoisen kalan sekä
happaman marjan toisiaan täydentävä kombinaatio on aina ollut siellä tunnettu
juttu ja tyypillinen kesäruoka. Nyt, kun meilläkin karviaismarjat alkavat
kypsyä ja Turun kauppahallin Herkkunuotassa oli tarjolla tuoretta makrillia,
tarjoutui loistava tilaisuus kokeilla tätä yhdistelmää. Lisäksi ei tarvittu muuta kuin keitettyjä uusia perunoita ja vihreää salaattia.
...ettenkö muka koskaan ole laittanut tikkua ristiin ruoanlaiton hyväksi?... |
Grillattu
makrilli
1 kookas
makrilli / 2 syöjää
suolaa
mustapippuria
myllystä
oliiviöljyä
Fileoi makrilli, mutta jätä nahka fileeseen, ja poista
pystyruodot nyppimällä. Ammattitaitoinen kalakauppias tekee sen puolestasi,
kuten teki minunkin kauppiaani. Filee käpristyy salamannopeasti kuumalla
pannulla tai grillissä, joten kokeilin tikkuristikkoa sen estämiseksi. Se
toimikin erinomaisesti, eivätkä fileet liikoja käpristelleet. Sivele kala
oliiviöljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla molemmin puolin. Laita
kala grilliin folion päälle ensin hetkeksi lihapuoli alaspäin ja käännä sitten
nahkapuoli alaspäin. Kun kala on muuttunut väriltään vaaleaksi, on se valmis. Kala
on parempi kypsentää mieluummin hieman ali kuin yli, sillä maku ja suutuntuma
muuttuvat epämiellyttäväksi, jos kala on ylikypsää.
Karviaiskastike
makrillille
220 g vihreitä
karviaisia
2 rkl vettä
2 tl sokeria
2 tl piparjuuritahnaa
¾ dl kuohukermaa
sopivasti suolaa
ripaus mustapippuria
Perkaa karviaiset ja laita ne kattilaan veden ja
sokerin kanssa. Keitä seosta 15-20 minuuttia kunnes marjat ovat pehmeitä. Lisää
piparjuuritahna sekä kuohukerma ja kiehauta vielä kerran. Mausta suolalla sekä
mustapippurilla ja sekoita kastike tasaiseksi. Makrillin rasvaisuus
tasapainottaa karviaisten happamuuden, joten vaikka kastike tuntuisi tässä
vaiheessa aivan liian happamalta, siihen voi lisätä hiukan suolaa, mutta ei
sokeria.
Nam! ..näyttäpä hyvältä :)
VastaaPoistaOli tosi hyvin toimiva makuyhdistelmä, vaikka saattaakin kuulostaa vähän oudolta - makrillia ja karviaisia, heh :)
VastaaPoistaRanskalaisten mielestä karviainen kuuluu makrilliin siinä määrin, että marja on ranskaksi "groseille à maquereau", eli kirjaimellisesti käännettynä makrilliherukka.
Poista