TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 31. elokuuta 2015

Grillattua kirjolohta ja maissi-tomaatti-avokadosalaattia



Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuuluu kansansanonta. Aiemmin sateenkaarirauduksi ja forelliksi kutsuttu kala sai nykyisen virallisen nimensä kirjolohi itse presidentti Urho Kaleva Kekkoselta vuonna 1965.

kuva: Lapin kalatalouskeskus

Viikon kala   26 / 33    kirjolohi

kirjolohi,   Oncorhyncus mykiss

Kirjolohi on ehkä hieman aliarvostettu raaka-aine. Se on kuitenkin edullinen, kotimainen, kestävän kehityksen kalalaji, joka oikein kasvatettuna ei aiheuta liikaa ravinnekuormitusta vesistöille. WWF:n mukaan kalankasvatuksen ravinnekuormitus on puolittunut kymmenessä vuodessa. Ruokintatekniikat ja rehun koostumus ovat kehittyneet ja varsinkin meressä kasvatetun kirjolohen maku on hyvä. Suomalainen kirjolohi kuuluu nykyisin WWF:n kuluttajan kalaoppaan mukaan vihreällä merkittyihin suositeltaviin lajeihin.

Suomalainen vuodessa syömästä 15 kilosta kalaa kuusi kiloa on kasvatettua lohikalaa. Yli neljännes kokonaiskalamäärästä on Norjassa kasvatettua kassilohta, joka on WWF:n luokituksessa keltaisella merkittyä eli harkiten ostettavaksi luokiteltua. Suositeltaviin kalalajeihin kuuluvat lähes kaikki kotimaiset luonnonkalat villiä lohta lukuun ottamatta. Kotimaisen kalan kulutusta tulisi lisätä ja siksi kannattaa harkita kasvatetun norjalaisen tuontikalan korvaamista kotimaisella vaihtoehdolla – siis kirjolohella. Esimerkiksi silakkaa suomalainen syö vain noin kolme kertaa vuodessa, joten parantamisen varaa on.

Kirjolohen kanssa nautimme David Lebowitzin blogista löytämällämme reseptillä valmistettua maissi-tomaatti-avokadosalaattia. Alkuperäinen resepti on nähtävissä täällä.


Grillattua kirjolohta

2                    kirjolohifilettä
1                    sitruuna viipaleina
pari               timjaminoksaa
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
                      öljyä

Poista fileistä pystyruodot nyppimällä, ellei kalakauppiaasi ole tehnyt sitä puolestasi. Sivele fileet molemmin puolin oliiviöljyllä. Öljysutina voit käyttää Jamie Oliverin tapaan timjaminoksia, jotka laitat kalan kanssa grilliin. Mausta suolalla sekä pippurilla.

Olen hankkinut erityisesti kalojen ja äyriäisten grillausta varten varrettoman halsterin, jonka saa kätevästi laitettua grilliin kannen alle. Sen verkko on joustavaa, kuten mieleeni tullut hetekan pohja, joten se pitää hyvin kalan paikoillaan murskaamatta sitä.

Aseta halsterille kaksi-kolme sitruunanviipaletta ja niiden päälle filee. Aseta fileiden päälle timjaminoksat sekä sitruunanviipaleet. Sitruunoiden tarkoitus on paitsi antaa makua kalalle myös helpottaa kalan irtoamista halsterista, kuten öljynkin. 

Sitruunakonsti toimii, mutta on samalla vähän kaksiteräinen miekka, sillä nahka ei sitruunanviipaleiden alta tule rapeaksi, joten sitä ei ole miellyttävää syödä. Jos nahka taas tarttuu halsteriin ja repeää riekaleiksi, on ainakin visuaalinen puoli annoksesta poissa. Olisiko hyvä kompromissi laittaa sitruunat ainoastaan lihapuolelle? Kokeilkaa, niin minäkin teen.

Laita halsteri valmiiksi kuumennettuun grilliin kannen alle ensin hetkeksi siten, että nahkapuoli on ylöspäin. Näin sitruunat ja kala alkavat lämmetä. Käännä sitten nahkapuoli alaspäin ja kypsennä kala loppuun. Tarkkaa kypsennysaikaa on mahdoton sanoa, sillä se riippuu grillin lämmöstä ja kalan paksuudesta. Kypsymisen myötä lihan väri muuttuu. Kun kalan liha on juuri muuttunut vaaleaksi eikä ole enää läpikuultavaa ja alapuolella nahka on hyvän värinen, on kala valmis tarjottavaksi.

Maissi-tomaatti-avokadosalaatti

1 iso grillattu maissintähkä
20 miniluumutomaattia
1 avomaankurkku
1 avokado
1 rkl sitruunan mehua
kourallinen tuoretta basilikaa
hiukan mustapippuria
vinaigrette
2 rkl viinietikkaa
2 tl dijonsinappia
1 pieni salottisipuli hienona silppuna
0,5 dl oliiviöljyä
ripaus ruokokidesokeria
ripaus suolaa

Leikkaa tomaatit ja kurkku pienemmiksi paloiksi. Halkaise avokado, poista kivi, leikkaa sisus kuutioiksi ja valele se sitruunan mehulla. Veistä jyvät irti maissintähkästä ja leikkele basilikat silpuksi. Sekoita salaattiainekset ja rouhaise vähän mustapippuria pinnalle. Sekoita vinaigretten ainekset keskenään ja kaada salaattiin. Sekoita varovasti ja anna maustua hetken ennen tarjoilua.


sunnuntai 30. elokuuta 2015

Marjoja, marenkia ja mascarponea


Olin valmistamassa viimeisistä karviaisista karviaiscurdia eli karviaislevitettä, mutta juuri samalla hetkellä kun sain karviaiset kiehumaan, pakastin alkoi piipata liallisesta lämpenemisestä ja sillä välin kun selvittelin ongelmaa, sokeri ja karviaiset pääsivät kärähtämään kattilassaan, joten se siitä. Kokeillaan karviaiscurdia sitten ensi vuonna. Onneksi M oli innostunut kauppareissulla tekemään heräteostoksia ja hankkinut rasiallisen vadelmia sekä punaherukoita, joten ei hätää, jälkiruoka on pelastettu. Jälkiruoan perusajatus pysyi ennallaan, mutta karviaiset vaihtuivat punaisiksi marjoiksi. Vadelmat ja punaherukat toimivat todella hyvin yhdessä.


Vadelmaa, punaherukkaa ja mascarponevaahtoa marenkipesässä
(6 annosta)

3 valkuaista
100 g hienoa kidesokeria
0,5 tl maissitärkkelystä
muutama tippa valkoviinietikkaa

100 g punaherukoita
100 g vadelmia
100 g kidesokeria

100 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
2 rkl kidesokeria

tuoreita vadelmia ja punaherukkaterttuja
tomusokeria
(pakastekuivattuja vadelmia)

Vatkaa valkuaiset, sokeri, maissitärkkelys sekä valkoviinietikka kovaksi vaahdoksi ja pursota uunipellille leivinpaperille pieniä kiekkoja ja niihin matalat reunat. Jos valkuaisvaahtoa jää, pursota siitä pikkumarenkeja. Kuivaa marenkipesät kiertoilmassa 80 asteessa noin 2-3 tuntia kunnes ne tuntuvat kauttaaltaan kuivilta.

Valmista punaherukoista, vadelmista ja sokerista kastike. Keitä ensin punaherukoita ja sokeria kunnes marjat alkavat hajota ja seos muuttuu hiukan siirappiseksi. Painele kastike tiheän siivilän läpi jotta kaikki herukoiden kuoret jäävät siivilään. Lisää vadelmat ja keitä seosta miedolla lämmöllä vielä minuutin tai pari. Anna kastikkeen jäähtyä.

Vatkaa mascarpone, kerma ja sokeri vaahdoksi. Täytä marenkipesät vadelma-punaherukkakastikkeella, mascarponevaahdolla ja tuoreilla marjoilla. Viimeistele tomusokerilla (sekä pakastekuivatuilla vadelmilla).


lauantai 29. elokuuta 2015

Broilerinfileetä, broilerinmaksaa ja viikuna-balsamicokastiketta


Tuoreista viikunoista ja balsamiviinietikasta tulee maukas hapanimeläkastike broilerinfileelle. Annoksen voi halutessaan nauttia myös ilman broilerinmaksaa, mutta silloin siitä jää pois tärkeä makulisä, joka antaa tasapainon voimakkaan makuiselle kastikkeelle. Kannattaa siis paistaa lautasille myös ne broilerinmaksat. Juuressose sisältää perunaa, juuriselleriä ja palsternakkaa.


Broilerinfileetä, broilerinmaksaa ja viikuna-balsamicokastiketta

4 kpl broilerin luutonta ja nahatonta rintafileetä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia

200 g broilerinmaksaa
1 rkl oliiviöljyä
5 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria

1 rkl voita
1 salottisipuli pienenpienenä silppuna
3 tuoretta viikunaa kuorittuna ja karkeasti soseutettuna
2 rkl punaista balsamiviinietikkaa
2 rkl kanafondia
1 rkl sitruunan mehua
ripaus sokeria
hitunen suolaa

Taputtele broilerinfileet kuiviksi talouspaperilla ja mausta ne molemmin puolin suolalla sekä mustapippurilla. Kuumenna pannulla oliiviöljyä, ruskista ja paista fileitä kummaltakin puolelta 5 minuuttia, minkä jälkeen anna niiden vielä hautua kypsiksi matalalla lämmöllä kannen alla noin 8 minuuttia. Nosta fileet lautaselle odottamaan, ripottele niille tuoretta timjamia ja peitä foliolla jotta fileet eivät jäähdy liikaa.

Pyyhkäise pannu kuivaksi talouspaperilla. Huuhtele broilerinmaksat ja leikkaa ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja sekoittele siinä timjaminoksia parin minuutin ajan. Lisää sitten maksanpalat ja kypsennä ne nopeasti. Maksan tulee jäädä sisältä hiukan roseeksi. Mausta maksa suolalla sekä mustapippurilla, kaada palat pieneen kulhoon odottamaan annosten kokoamista ja peitä kulho foliolla.

Pyyhkäise pannu taas puhtaaksi talouspaperilla ja sulata pannulla voi. Lisää salottisipulisilppu ja kuullota sitä minuutin tai pari kunnes sipulinpalat ovat pehmenneet. Lisää soseutetut viikunat, balsamiviinietikka sekä kanafondi, sekoita hyvin ja keitä kastiketta pari minuuttia. Mausta lopuksi sitruunan mehulla sekä suolalla ja tarvittaessa sokerilla jotta makujen tasapaino säilyy. Kastiketta näyttää tulevan kovin vähän, mutta se on niin voimakkaan makuista että vähempikin riittää. Viimeistele annos lautasella vielä tuoreella timjamilla sekä kokonaisella viikunalla.