Kun pari vuotta sitten
ensimmäisen kerran tässä blogissa grillasimme flank steakia, emme olisi voineet
kuvitellakaan miten suosituksi tällainen halpa lihanpala voisi jonain päivänä
tulla. Ja eipä se enää olekaan niin halpaa. Flank, joka joskus aiemmin
jauhettiin muiden vähäarvoisten ruhonosien kanssa jauhelihaksi, onkin nyt
haluttu grilliliha ja hintakin on pompsahtanut sen mukaisesti. Suurinpiirtein
samoin kävi (ennen suorastaan naurettavan halvalle) porsaankasslerille, kun
mediassa alettiin kertoa miten maukasta nyhtöpossua siitä tulee kunhan jaksaa
laittaa sen uuniin kypsymään pitkäksi aikaa matalaan lämpöön. Mistäköhän
halvasta lihasta seuraavaksi tulee se muotijuttu, joka vähintään kaksinkertaistaa
hinnan nykyisestä? Broilerinmaksasta? Vaiko jostain muusta? Flank steak, tämä naudanruhon vaatimaton vatsanalussuikale, on vaan niin hyvää ja yksinkertaista valmistaa. Tuplaespressonkin mukaan yksinkertaiset
asiat ovat usein parhaita (kuten miehet :) ).
Grillattu flank steak
1 naudan flank steak (tämä
yksilö painoi hitusen yli kilon)
suolaa
mustapippuria myllystä
Poista
lihasta siinä mahdollisesti vielä oleva rasva ja näkyvä kalvo. Kuumenna grilli,
mausta liha suolalla ja grillaa se nopeasti kuumassa grillissä molemmin puolin.
Muutama minuutti kummaltakin puolelta riittää. Mausta mustapippurilla ja hitusella lisäsuolalla ja anna vetäytyä
alumiinifoliossa kymmenisen minuuttia. Viipaloi poikkisyin (syyt ja niiden
suunta näkyvät helposti lihasta) ja mausta se mausteöljyllä.
Mausteöljy
flank steakille
Sekoita
oliiviöljystä, hienonnetuista tuoreista rosmariininlehdistä, valkosipulista,
mustapippurista ja karkeasta merisuolasta morttelissa mausteöljy.
Voit
myös korvata sen vaikkapa sardelli-karhunlaukkavoilla, jonka tein samalla
kertaa grillaamilleni karitsan munuaisille, mutta niistä munuaisista lisää jonain toisena
päivänä.
Flank
steakin kanssa grillattiin "lyttypottuja" eli keitettyjä ja litistettyjä varhaisperunoita, jotka
saivat ylleen hiukan suolaa ja oliiviöljyä. Päivän salaatti sisälsi erilaisia
vihreitä, puolikuivattua tomaattia, grillattua nektariinia, juustokuutioita (24
kk gouda) sekä pinjansiemeniä tavallisen vinaigretten kanssa.
Seuraavaksi hinta nousee possun kylkiluilla, veikkaan ma. Flank steak on herkkua!
VastaaPoistaNiin, johan HK markkinoi niitä valmiiksi marinoituina nimellä "flatbone". Kyllä noin hienon nimen ja marinadin kanssa hintaan pitää ynnätä mainostoimistolisä :)
VastaaPoista