Pyhän Urhon päivän ateria huipentuu jälkiruokaan, savariiniin eli hiivalla nostatettuun
kakkuun joka on paistettu rengasvuoassa, kostutettu alkoholipitoisella liemellä,
ja joka tarjoillaan mehustettujen marjojen sekä kermavaahdon kanssa. Savariini
on jälkiruokaklassikko ja sukua baba-leivokselle.
*****
savariini
*********
Ja olen edelleen sitä mieltä, että MaRa:n tulisi ottaa Pyhä Urho omaksi suojeluspyhimyksekseen ja alkaa kaikissa maamme ravintoloissa viettää valtakunnallista Pyhän Urhon päivää vuosittain 16. maaliskuuta. Pyhä Urho voisi suojella suomalaista majoitus- ja ravitsemuselinkeinoa kaikelta pahalta, erityisesti poliitikkojemme ja pikkuvirkamiestemme omituisilta päähänpistoilta, joilla nämä elinkeinot on jo nyt kuristettu henkihieveriin.
Savariini
(5
pientä savariinia tai 1 pienehkö rengasvuoallinen)
0,5
dl maitoa
2
g kuivahiivaa
1
rkl vehnäjauhoa
1
tl sokeria
1,5
dl vehnäjauhoa
0,5
tl suolaa
1,5
rkl sokeria
1
muna
50
g sulatettua voita jäähtyneenä
kostutukseen
3
dl vettä
0,5
dl sokeria
5
cl tummaa rommia tai mantelilikööriä (=minipullo) (myös Kirschiä voi käyttää)
viimeistely
mehustettuja marjoja
tai hedelmiä maun mukaan
kermavaahtoa
Kuumenna
maito 42-45 –asteiseksi. Sekoita keskenään 1 rkl vehnäjauhoa, kuivahiiva sekä 1
tl sokeria ja lisää nämä lämpimään maitoon. Sekoita ja anna hiivan heräillä
noin 5 minuutin ajan. Lisää taikinaan loput vehnäjauhot, sokeri sekä suola
hyvin sekoittaen, sen jälkeen kananmuna ja kun taikina on tasaista, lisää
jäähdytetty voisula.
Voitele
pienehkö rengasvuoka tai donitsipelti ja kaada taikina siihen. Anna taikinan
kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia. Paista savariinit 190 asteessa
15-20 minuuttia. Jäähdytä vuoassaan. Kiehauta keskenään vesi sekä sokeri ja
lisää liemeen rommi tai mantelilikööri. Kostuta savariini(t) liemellä ja anna
vetäytyä kylmässä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Reilusti vaan lientä,
savariinia on lähes mahdotonta kostuttaa liikaa ja kuivaksi se ei saa jäädä.
Kaada muutama ruokalusikallinen lientä eri kulhoon marjojen päälle ja anna
niiden mehustua siinä samalla odotellessa.
Kumoa
savariini(t) varovasti vuoastaan. Tarjoile kylmänä, koristele mehustetuilla marjoilla
ja/tai hedelmillä ja viimeistele kermavaahdolla.
Kannatan lämpimästi ajatustasi Urhon päivästä!
VastaaPoistaVoikun voisin napata yhden tuollaisen savariinin tästä ruudun läpi, makean hammasta kolottaa nyt niin vimmatusti!
Nyt jonkun pitäisi keksiä sellainen 3D -ruokatulostin. Kun täältä lähtisi sähköpostitiedosto, siellä tulostuisi mehevä savariini marjoineen. Siinäpä tiedemiehille puuhaa :)
VastaaPoistaOnpa sievän näköinen savariini!
VastaaPoistaKiitos :)
VastaaPoista