Otetaan
yksi kana… Oikea kanaviillokki valmistetaan kanasta, ei sen kaukaisesta
sukulaisesta, broilerista. Niiden lihojen rakenne on aivan erilainen. Kana
keitettynä on rakenteeltaan suikaleista, kuten porsaan lavasta valmistettu
nyhtöpossukin, kun taas broilerin liha on murenevaista. Kanan saatavuus on
vaikeampaa, mutta hyvin varustettujen markettien pakastealtaista sekä tietenkin
kauppahalleista niitä löytää. Pakastetun kanan sulamiseen kuluu jääkaapissa
noin vuorokausi, joten kyseessä ei ole pikaruoka. Keittämiseenkin menee vielä
noin 1 ½ tuntia ja sitten itse viillokin valmistaminen siihen päälle. Osittain
tästä syystä varmaankin tätä ruokaa nykyisin enää harvemmin näkee tai kuulee
valmistetun. Sääli sinänsä, sillä hyväähän se on ja silloin tällöin tehtynä
kyllä vaivan arvoinen ruoka. Sivutuotteena saa samalla kotitekoista kanalientä.
Kanan keittäminen
1 kokonainen kana
2-3
l vettä
1
pala juuriselleriä (n.150 - 250
g)
1
pala palsternakkaa (n.150 – 250
g)
2
- 3 porkkanaa (n.150 – 250
g)
2 sipulia
15
kpl kokonaisia maustepippureita
15
kpl kokonaisia valkopippureita
2 laakerinlehteä
1,5
tl karkeaa merisuolaa
Sulata
kana ja huuhtele se kylmällä vedellä. Kuori ja pilko karkeasti juurekset ja
sipulit. Laita kana tilavaan kattilaan, heitä juurekset perään ja lisää vettä
niin, että kana peittyy. Käyttämässäni kattilassa siihen meni 2,5 litraa. Lisää
vielä suola ja mausteet. Keitä kanaa hiljaisella lämmöllä noin 1 ½ tunnin ajan
kunnes se tuntuu kypsältä. Nosta kana kattilasta ja kun sitä voi käsitellä,
niin riivi haarukalla kaikki liha irti rangasta ja luista. Siivilöi
keitinliemi, eli siis juuri valmistamasi kotitekoinen kanaliemi, talteen. Sitä
tarvitaan jatkossa ja ylimääräisen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Kanaviillokin valmistaminen
3
rkl voita
3
rkl vehnäjauhoja
n.
5 dl kanan keitinlientä
½
tl (1 ½ tl) curryjauhetta
suolaa
rouhittua valkopippuria
myllystä
hyppysellinen
sokeria
1
tl sitruunamehua
(1
dl kermaa)
Sulata
voi kattilassa. Lisää jauhot ja curry ja kuullottele ne voissa, mutta älä ruskista.
Lisää lientä koko ajan vispaten niin, että jauhot eivät paakkuunnu vaan
kastikkeesta tulee sileää. Anna kastikkeen kiehua hiljaa noin 10 minuuttia ja
sekoita välillä koko ajan. Lisää pippuri, sokeri ja sitruunamehu ja tarkista
maku. Lisää suolaa tarvittaessa.
Lisää
lopuksi riivitty kana kattilaan ja sekoita. Anna kuumentua, mutta älä enää
keitä. Tarjoile keitetyn riisin kera. Mustaherukkahyytelö on must tämän vanhan
klassikon kanssa. Itse asiassa se on ainoa, mikä antaa annokselle edes hiukan
väriä.
Suluissa
olevat ainemäärät viittaavat otsikon suluissa olevaan nimeen. Laitoin currya 1
½ tl jolloin Tuplaespresso kommentoi currya olevan aika runsaasti ollakseen
kanaviillokkia. Silloin en vielä ollut lisännyt kermaa. Meillä on hiukan
erilainen muistikuva lapsuuden kanaviillokin mausta ja ulkonäöstä. Kun olin
lisännyt kerman, se oli kuulemma ”väärän näköistä” viillokiksi, mutta maistui kuitenkin
oikein hyvältä currykanalta. Se versio oli kuitenkin viillokki sellaisena, kuin
minä sen tunnen. Tuplaespresson lapsuuden kanaviillokissa on ollut ohuempi,
enemmän velouté –tyyppinen kastike. Valitkaa siis vähäcurryinen ja kermaton
versio tai runsascurryisempi kermainen, joka tapauksessa saatte todella hyvää
kanaruokaa. Siitä oltiin täydellisesti yhtä mieltä.
Aijai, tulee niin lapsuus mieleen! Tätä pitää itsekin tehdä ehdottomasti!
VastaaPoistaOlin kai niitä harvoja, joiden mielestä tämä oli ihan mahtavaa jo koulussa. Pitäisi tehdä kotonakin.
VastaaPoistaEi pitäisi päästää näitä vanhoja ruokia unohtumaan, vaikka uusia reseptejä pukkaa maailmalta joka suunnalta.
VastaaPoistaTämä vie ajatukset huolettomaan ala-asteaikaan 80-luvulle, jossa koulun oma keittäjätäti teki herkullista kanaviillokkia. Mustaherukkahyytelöstä ei oikein silloin välittänyt.
VastaaPoistaMeillä "hiukan" varhaisempina vuosina ei tainnut olla edes tarjolla mitään hyytelöitä. Muistaakseni annos oli aika aneemisen värinen: perunaa ja kanakastiketta :)
VastaaPoistaKiitos ohjeesta!Juuri tätä olen etsinyt tuloksetta siitä asti kun hukkasin vanhan kotitalouden kirjani :)
VastaaPoistaOnneksi on epätrendikäs ruokablogi ;)
VastaaPoistaKiitos reseptistä, emäntä lupasi huomenna tehdä tällä ohjeella minulle maukkaan ruuan hyytlön kera!
VastaaPoistaHyvää ruokahalua, toivottavasti maistuu!
VastaaPoistaJuurikin sain tuon valmiiksi. Ja pitänee oottaa huomiseen päästäkseen sitä syömään.
VastaaPoista