Silli
jakaa kansalaisten maun. Silliä joko rakastetaan tai sitä inhotaan. Inho lienee
useimmilla peräisin lasimestarinsillistä, johon kokonaiset suolasillit on
leikelty (”oikeaoppisesti”) selkärankoineen ja ruotoineen, ehkä myös jopa ilman
enempää liotusta. Sen sijaan, jos ensimmäinen kosketus silliin on ollut
vaikkapa palanen ruodotonta matjessillifileetä, tilanne on täysin erilainen.
Vaikka kumpikin on silliä, niiden maulla on valtava ero. Lisäksi ruotojen
askarteleminen sillinpalasta lautasella on varsin epämiellyttävää puuhaa.
Sillin paras sesonki on jouluna, sekä kesällä uusien perunoiden aikaan. Erilaisilla mausteilla sillistä saa aikaan vaikka mitä: sipulisilliä, sinappisilliä, curry-omenasilliä, sherrysilliä, mustaherukkasilliä, ruohosipulisilliä jne. Näitä voi edelleen jalostaa osaksi jotain muuta ruokaa, kuten voileipäkakkuun, jäädykkeeksi, silli”kaviaariksi”, sillihyytelöksi ... Vorschmackin oleellinen raaka-aine on sillifilee.
Viikon kala 08 / 33 Silli
Silli, Clupea harengus
Ruotsalaiseen husmanskostiin kuuluu paistettu silli. Suomessakin se on tunnettu, mutta ei kovin yleinen, vaikkakin aikoinaan herrojen illanistujaisissa tarjottu, ruoka. Nykyisin, kun runsassuolaisesta ruoasta pitäisi siirtyä kevyemmin suolattuun, paistettu suolasilli ei ehkä enää ole tätä päivää. Paitsi jos asuu Ruotsissa, jossa tuorettakin silliä on saatavana. Tuoreesta, kotona suolatusta sillistä tehtynä emme enää puhuisikaan mistään tönkkösuolatusta, vaan graaviloheen verrattavissa olevasta herkusta. Silti päätin laittaa meille paistettua silliä siitäkin huolimatta, että jouduin laittamaan sen kaupan olevista valmiiksi suolatuista sillifileistä.
Sillin paras sesonki on jouluna, sekä kesällä uusien perunoiden aikaan. Erilaisilla mausteilla sillistä saa aikaan vaikka mitä: sipulisilliä, sinappisilliä, curry-omenasilliä, sherrysilliä, mustaherukkasilliä, ruohosipulisilliä jne. Näitä voi edelleen jalostaa osaksi jotain muuta ruokaa, kuten voileipäkakkuun, jäädykkeeksi, silli”kaviaariksi”, sillihyytelöksi ... Vorschmackin oleellinen raaka-aine on sillifilee.
Viikon kala 08 / 33 Silli
Silli, Clupea harengus
kuva: Wikipedia |
Ruotsalaiseen husmanskostiin kuuluu paistettu silli. Suomessakin se on tunnettu, mutta ei kovin yleinen, vaikkakin aikoinaan herrojen illanistujaisissa tarjottu, ruoka. Nykyisin, kun runsassuolaisesta ruoasta pitäisi siirtyä kevyemmin suolattuun, paistettu suolasilli ei ehkä enää ole tätä päivää. Paitsi jos asuu Ruotsissa, jossa tuorettakin silliä on saatavana. Tuoreesta, kotona suolatusta sillistä tehtynä emme enää puhuisikaan mistään tönkkösuolatusta, vaan graaviloheen verrattavissa olevasta herkusta. Silti päätin laittaa meille paistettua silliä siitäkin huolimatta, että jouduin laittamaan sen kaupan olevista valmiiksi suolatuista sillifileistä.
Paistettu silli
2
pkt kevytsuolattuja
sillifileitä (4 fileetä)
ruisjauhoja
voita
rypsiöljyä
valkopippuria myllystä
Liota
sillifileitä 24 tuntia jääkaapissa veden ja maidon sekoituksessa (50/50).
Huuhtele sillit liotuksen jälkeen. Itse liotin 18 tuntia enkä tarkistanut
fileen suolaisuutta, vaan uskoin ajan olleen riittävä. Huolimatta
”kevytsuolattu” -nimestään sillin suolaus on tuju ja liotusta todella tarvitaan.
Taputtele
sillifileet kuiviksi ja kääntele niitä ruisjauhoissa. Paista pannulla voin ja
öljyn sekoituksessa pari-kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Rouhaise vähäsen
valkopippuria niille ja nosta varovasti lautaselle.
Sipulikastike
2
isoa keltasipulia (3-4
normaalia)
1,5
dl kermaa
1,5
dl maitoa
1
rkl vehnäjauhoja
voita
rypsiöljyä
valkopippuria myllystä
Puolita
sipulit ja leikkaa niistä melko paksuja viipaleita. Kuullota ne pannulla
reilussa voin ja öljyn sekoituksessa miedolla lämmöllä. Niiden ei ole tarkoitus
ruskistua, vaan pehmetä läpikuultaviksi. Lisää sitten pannulle jauhot ja anna
niiden kypsyä sekoitellen. Lisää sitten kermamaito ja hauduta sipulit kypsiksi.
Mausta lopuksi kevyesti valkopippurilla. Kastikkeen reseptissä ei ole mainittu
lainkaan suolaa. Se on makeaa ja antaa hyvän tasapainon sille suolaisuudelle
joka tulee sillistä. Jos olet suolannut itse sillisi eikä se ole ylisuolaista,
niin silloin kastike voi kaivata hieman suolaa.
Sillin
ja kastikkeen kanssa lautaselle vielä keitettyä perunaa, pinnalle
ruohosipulisilppua ja niin kylmän oluen ja vaikkapa parin snapsinkin kaveri on
valmis.
Sittenpähän se muutaman oluen ja snapsin jälkeen on muuttunut epäterveelliseksi,kumoavat toisensa.
VastaaPoistaMuutaman oluen ja snapsin jälkeen sillä ei syöjälle taida olla enää niin väliäkään.
VastaaPoista