Mätitahna
on erinomainen raaka-aine pikaiseen suolapalaan, eräänlaiseen helppoon ”kansankaviaarimousseen”,
joka valmistuu tuossa tuokiossa. Tämä perheemme suosittu perinneresepti, jota myös "sössöksi" meillä kutsutaan, muistui mieleeni eräästä lähipäivien lukijakommentista. Kamerassa sattui olemaan muutama kuvakin valmiina.
Mätiä on totuttu pitämään kalliina raaka-aineena, mutta sitä se ei ole kun tämä tehdään Kallesta. Mätitahnaan sekoitetaan keitettyä kananmunaa ja muutamaa muuta ainesta, jolloin se toimii niin välipalana, yöpalana, hiihtolenkiltä tai muuten ulkoilusta palatessa, saunaporukalle tai milloin tahansa kun vähän nälättää. Lisäksi tarvitaan vain lämmintä leipää ja hyvää juotavaa.
Mätiä on totuttu pitämään kalliina raaka-aineena, mutta sitä se ei ole kun tämä tehdään Kallesta. Mätitahnaan sekoitetaan keitettyä kananmunaa ja muutamaa muuta ainesta, jolloin se toimii niin välipalana, yöpalana, hiihtolenkiltä tai muuten ulkoilusta palatessa, saunaporukalle tai milloin tahansa kun vähän nälättää. Lisäksi tarvitaan vain lämmintä leipää ja hyvää juotavaa.
Epätrendikkään ruokablogin
”viikon” jotain on tänä vuonna kala ja koskapa postaus ahvenenmädistä on
keikkunut viiden eniten luetun päivityksen joukossa jo useita viikkoja,
päätimme arpoa lukijoiden kesken Janne Tarmion ja Sami Tallbergin ruokakirjan
MÄTI
helmiä lautasella
helmiä lautasella
Jos haluat osallistua arvontaan,
kerro kommenttiboxissa suhteestasi mätiin, minkä kalan mädistä pidät eniten jne.
Muista ilmoittaa myös toimiva sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa
mahdollisen voiton johdosta. Aikaa vastaamiseen on helmikuun loppuun asti eli vain muutama päivä.
Mätitahnamoussea leivälle
1
tuubi Kallen mätitahnaa (190 g)
6
keitettyä kananmunaa
1
purkki smetanaa
1
nippu tilliä
1-2
sipulia
paahtoleipää
tai esipaistettuja patonkeja tai sämpylöitä
Pilko
sipuli(t) ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna kananmunat ja tilli. Sekoita
kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja anna makuuntua noin tunnin tai vaikka
seuraavaan päivään. Nauti mätitahnamousse lämpimällä leivällä.
Tätä mätimoussea teemme usein jouluna, aatonaattona, kun jouluvalmisteluilta ei ole aikaa valmistaa mitään oikeaa ruokaa ja kuitenkin syödäkin pitäisi.
Tätä mätimoussea teemme usein jouluna, aatonaattona, kun jouluvalmisteluilta ei ole aikaa valmistaa mitään oikeaa ruokaa ja kuitenkin syödäkin pitäisi.
Mateen mäti taitaa kyllä olla yksi lemppareista :-)
VastaaPoistaKyllähän se kunnon kaviaarikin maistuu...
Maailmalla on paljon mätiä tullut syötyä sushin muodossa. Venäjän -reissuilla maisteltu vähän "arvokkaampiakin" herkkuja.
Hyvältä kuulostaa tuo levite, tarviikin pistää kokeiluun!
No kun minä mokoma en ole päässyt kuin lohen- ja siianmätiä maistamaan niin vaihtoehtoja ei ole monta... siika on siis vastaus
VastaaPoistapauleceb@gmail.com
Lohen mäti on oma lempparini, sitä pääsee silloin tällöin vanhempieni luona herkuttelemaan!
VastaaPoistammyheartishere@gmail.com
lohi on paras!
VastaaPoistaluumunkukka(at)luukku.com
Lohen mäti on parasta! :)
VastaaPoistaxeve(at)hotmail.fi
Eipä ole tullut maistettua kuin lohen mätiä ja tykkään siitä.
VastaaPoistahamalainentm@gmail.com
Suhde on rakkaussuhde, täysin silmitön. Lempimätini on siika, tai muikku, tai siika, tai ehkä made, tai muikku tai siika tai made...
VastaaPoistaLähes Saimaan rannalla kasvaneena täytyy sanoa että parasta mätiä on muikun mäti, maistuu erityisesti blinien kanssa.
VastaaPoistanyssetulee(at)luukku.com
Entisenä Kuopion tyttönä olen oppinut syömään kaikkia mätejä, mitä meidän vesien kaloista saadaan. Muikun mäti on parasta, täällä etelässä tulee syötyä useammin lohen mätiä.
VastaaPoistaSeija H.
Kirjolohen mäti parasta. Saaristoleipää, mätiä, ja vähän tilliä, nam! lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaSyön ja tykkään, vallankin siian mädistä. Kirjolohen mätikin on maultaan ok, mutta pidän enemmän siian mädin pienestä koosta. sampsapie(AT)gmail.com
VastaaPoistaKaikki mädit on todellista herkkua, mutta kyllä siian mäti taitaa olla se lemppari. Harmi vaan, että mädit ovat niin kalliita, muuten niitä varmaan söisin useamminkin.
VastaaPoistaMuikku on suosikki!
VastaaPoistaMinulle maistuu siianmäti parhaiten, mutta kyllä lohenmätikin on hyvää. En ole mikään suursyömäri, mutta aina silloin tällöin herkuttelen
VastaaPoistanellakos(at)gmail.com
Siianmäti on kyllä ehdoton lempparini =). Mukaan arvontaan!
VastaaPoistasiinatar@gmail.com
Tykkään! =)
VastaaPoistaMutta en tiedä tarkalleen mitä kaikkea olen syönyt. :(
voilooa@gmail.om
Siianmäti on mun suosikki, mutta syön kyllä ihan mitä tahansa mätiä jos tarjolla on
VastaaPoistamarialuok(AT)gmail.com
Minä olen syönyt vain kirjolohenmätiä, mutta ois kiva kyllä maistaa muitakin
VastaaPoistakristapasm(AT)gmail.com
Niistä mitä olen maistanut, siikä on suosikkini. Maistuu aina silloin tällöin
VastaaPoistamirkkulainen@luukku.com