TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 24. helmikuuta 2015

Mäti / resepti / arvonta




Mätitahna on erinomainen raaka-aine pikaiseen suolapalaan, eräänlaiseen helppoon ”kansankaviaarimousseen”, joka valmistuu tuossa tuokiossa. Tämä perheemme suosittu perinneresepti, jota myös "sössöksi" meillä kutsutaan, muistui mieleeni eräästä lähipäivien lukijakommentista. Kamerassa sattui olemaan muutama kuvakin valmiina.

Mätiä on totuttu pitämään kalliina raaka-aineena, mutta sitä se ei ole kun tämä tehdään Kallesta. Mätitahnaan sekoitetaan keitettyä kananmunaa ja muutamaa muuta ainesta, jolloin se toimii niin välipalana, yöpalana, hiihtolenkiltä tai muuten ulkoilusta palatessa, saunaporukalle tai milloin tahansa kun vähän nälättää. Lisäksi tarvitaan vain lämmintä leipää ja hyvää juotavaa.



Epätrendikkään ruokablogin ”viikon” jotain on tänä vuonna kala ja koskapa postaus ahvenenmädistä on keikkunut viiden eniten luetun päivityksen joukossa jo useita viikkoja, päätimme arpoa lukijoiden kesken Janne Tarmion ja Sami Tallbergin ruokakirjan

MÄTI
helmiä lautasella

Jos haluat osallistua arvontaan, kerro kommenttiboxissa suhteestasi mätiin, minkä kalan mädistä pidät eniten jne. Muista ilmoittaa myös toimiva sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa mahdollisen voiton johdosta. Aikaa vastaamiseen on helmikuun loppuun asti eli vain muutama päivä.



Mätitahnamoussea leivälle

1 tuubi Kallen mätitahnaa (190 g)
6 keitettyä kananmunaa
1 purkki smetanaa
1 nippu tilliä
1-2 sipulia
paahtoleipää tai esipaistettuja patonkeja tai sämpylöitä

Pilko sipuli(t) ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna kananmunat ja tilli. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja anna makuuntua noin tunnin tai vaikka seuraavaan päivään. Nauti mätitahnamousse lämpimällä leivällä.

Tätä mätimoussea teemme usein jouluna, aatonaattona, kun jouluvalmisteluilta ei ole aikaa valmistaa mitään oikeaa ruokaa ja kuitenkin syödäkin pitäisi.


19 kommenttia:

  1. Mateen mäti taitaa kyllä olla yksi lemppareista :-)
    Kyllähän se kunnon kaviaarikin maistuu...
    Maailmalla on paljon mätiä tullut syötyä sushin muodossa. Venäjän -reissuilla maisteltu vähän "arvokkaampiakin" herkkuja.
    Hyvältä kuulostaa tuo levite, tarviikin pistää kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. No kun minä mokoma en ole päässyt kuin lohen- ja siianmätiä maistamaan niin vaihtoehtoja ei ole monta... siika on siis vastaus
    pauleceb@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Lohen mäti on oma lempparini, sitä pääsee silloin tällöin vanhempieni luona herkuttelemaan!
    mmyheartishere@gmail.com

    VastaaPoista
  4. lohi on paras!
    luumunkukka(at)luukku.com

    VastaaPoista
  5. Lohen mäti on parasta! :)

    xeve(at)hotmail.fi

    VastaaPoista
  6. Eipä ole tullut maistettua kuin lohen mätiä ja tykkään siitä.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Suhde on rakkaussuhde, täysin silmitön. Lempimätini on siika, tai muikku, tai siika, tai ehkä made, tai muikku tai siika tai made...

    VastaaPoista
  8. Lähes Saimaan rannalla kasvaneena täytyy sanoa että parasta mätiä on muikun mäti, maistuu erityisesti blinien kanssa.

    nyssetulee(at)luukku.com

    VastaaPoista
  9. Entisenä Kuopion tyttönä olen oppinut syömään kaikkia mätejä, mitä meidän vesien kaloista saadaan. Muikun mäti on parasta, täällä etelässä tulee syötyä useammin lohen mätiä.

    Seija H.

    VastaaPoista
  10. Kirjolohen mäti parasta. Saaristoleipää, mätiä, ja vähän tilliä, nam! lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Syön ja tykkään, vallankin siian mädistä. Kirjolohen mätikin on maultaan ok, mutta pidän enemmän siian mädin pienestä koosta. sampsapie(AT)gmail.com

    VastaaPoista
  12. Kaikki mädit on todellista herkkua, mutta kyllä siian mäti taitaa olla se lemppari. Harmi vaan, että mädit ovat niin kalliita, muuten niitä varmaan söisin useamminkin.

    VastaaPoista
  13. Minulle maistuu siianmäti parhaiten, mutta kyllä lohenmätikin on hyvää. En ole mikään suursyömäri, mutta aina silloin tällöin herkuttelen
    nellakos(at)gmail.com

    VastaaPoista
  14. Siianmäti on kyllä ehdoton lempparini =). Mukaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Tykkään! =)
    Mutta en tiedä tarkalleen mitä kaikkea olen syönyt. :(

    voilooa@gmail.om

    VastaaPoista
  16. Siianmäti on mun suosikki, mutta syön kyllä ihan mitä tahansa mätiä jos tarjolla on

    marialuok(AT)gmail.com

    VastaaPoista
  17. Minä olen syönyt vain kirjolohenmätiä, mutta ois kiva kyllä maistaa muitakin

    kristapasm(AT)gmail.com

    VastaaPoista
  18. Niistä mitä olen maistanut, siikä on suosikkini. Maistuu aina silloin tällöin
    mirkkulainen@luukku.com

    VastaaPoista