Kruunukyljykseksikin kutsuttu karitsan kare on herkullinen osa lampaasta. Sen kypsentäminen on tarkkaa, sillä raakaa kukaan ei halua ja ylikypsänä se ei maistu. Sille sous vide onkin oiva ratkaisu. Siinä liha kypsyy meheväksi ja juuri sopivan tasaisen kypsäksi. Sopiva sisälämpötila kareelle on 55 ˚C kaikin tavoin kypsennettäessä. Sous vide –menetelmällä tämä on helppo saavuttaa.
Karitsankare sous vide
1
karitsan kare / 2
syöjää (4 kyljystä kullekin)
suolaa
mustapippuria myllystä
pari
rosmariinin oksaa
Kastike
1 salottisipuli silputtuna
1
rkl voita
1
rkl vehnäjauhoja
n.1
dl vettä
n.1/2
dl punaviiniä
n.1
rkl lihafondia
n.1
tl soijakastiketta
vähän timjamia
liemi kypsennyspussista
loraus
kermaa
suolaa ja pippuria maun
mukaan
Poista
lampaasta kaikki ylimääräinen paksu rasva. Taputtele se kuivaksi ja mausta suolalla
ja pippurilla. Laita kare vakuumipussiin ja aseta pari rosmariinin oksaa sen
lihapuolelle. Poista ilma pussista. Sitten pussi kattilaan, jossa on
55-asteista vettä ja annetaan sen kypsyä siellä kaksi tuntia. Kahden tunnin
kuluttua liha on valmista. Avaa pussi ja kaada talteen siellä oleva neste
kastiketta varten.
(Onneksi
hääräilin keittiössä ja vilkaisin välillä sous vide –kattilaani. Terävä
kylkiluun kärki oli puhkaissut pussin ja se oli löysä eli ilmaa oli sisällä.
Onneksi sinne ei ollut päässyt vielä vettä. Otin lihan pois pussista ja laitoin
sen uuteen pussiin, josta jälleen poistin ilman. Varmemmaksi vakuudeksi laitoin
sen päälle vielä toisenkin pussin, jonka myös vakumoin.)
Lisää
pannulle ruokalusikallinen voita. Kuullota siinä salottisipuli ja lisää
pannulle jauhot. Kypsennä ne, lisää lihan kypsennyspussin neste, vesi ja viini, sekoita ja tarkista
kastikkeelle sopiva paksuus. Laita joukkoon timjami, fondi ja soija ja anna
kiehua hiljaa hetki. Tarkista maku. Voit halutessasi siivilöidä kastikkeen
ennen tarjoilua, mutta me kyllä lusikoimme lautasille kaiken pannulta.
Respect! En ole vielä ikinä uskaltautunut suos vide maailmaan, vaikka mieheltä löytyy tuo vakuumikone. Eikö lämpötilan hallitseminen ole vaikeaa noin pitkässä kypsyttämisessä?
VastaaPoistaMikäs siinä on vaikeaa? 55C veden lämpötila on 55C kareen lämpötila, on se siellä 2, 3 tai 4h.
PoistaEi ole vaikeaa, päinvastoin.
VastaaPoistaKun ruoka kypsennetään vakuumipussissa upotettuna lämpimään veteen, ruoan lämpötila ei voi missään vaiheessa nousta korkeammaksi kuin sitä ympäröivän veden lämpötila. Se kuitenkin vaatii tuon sous vide laitteen, johon me ollaan enemmän kuin tyytyväisiä :)
Kypsennyslämötila valitaan halutun kypsyysasteen mukaisesti ja kypsennysaika riippuu kypsennettävän lihan paksuudesta. Lihaa ei kannata kypsentää paljoa yli optimikypsennysajan, ettei lihan rakenne kärsi.