Se on sitten uusi vuosi ja uudet kujeet. Uudenvuoden lupauksia ei voi tehdä, kun aikoinaan tein lupauksen olla ikinä enää lupaamatta yhtään mitään. Ja se lupaus on pitänyt.
Uudenvuoden aaton päivällispöytään katoimme hirveä sekä hummeria ja jälkiruoaksi kotitekoista jäätelöntapaista. Pitkän kaavan mukaiseen ateriaan kuuluu nykyään usein myös ns amuse bouche, keittiön tervehdys. Se on yleensä suupalan kokoinen pieni makupala, eräänlainen ruoka-aperitiivi, jonka tarkoituksena on toimia ruokahalun herättäjänä. Pieneen kokoon yritetään saada mahdollisimman paljon makua. Mekin väkersimme pienen amusen uudenvuoden päivälliselle.
Uudenvuoden aaton päivällispöytään katoimme hirveä sekä hummeria ja jälkiruoaksi kotitekoista jäätelöntapaista. Pitkän kaavan mukaiseen ateriaan kuuluu nykyään usein myös ns amuse bouche, keittiön tervehdys. Se on yleensä suupalan kokoinen pieni makupala, eräänlainen ruoka-aperitiivi, jonka tarkoituksena on toimia ruokahalun herättäjänä. Pieneen kokoon yritetään saada mahdollisimman paljon makua. Mekin väkersimme pienen amusen uudenvuoden päivälliselle.
Amuse bouchet mangosta ja
mozzarellasta
4
pikkuista mozzarellapalleroa suolaliemessä
1
mango
ripaus
suolaa
mustapippuria
myllystä
pieniä
basilikan lehtiä
1
kevätsipuli
granaattiomenan
siemeniä
hyvää
vanhaa balsamicoa (10-20 v.)
Kuori
mangoa sen verran että saat höylättyä siitä muutaman todella ohuen ja pitkän
suikaleen. Juustohöylä menettelee, mutta mandoliini on vielä parempi työkalu. Leikkaa
suikaleista neljä noin 2 - 2,5 cm leveää nauhaa. Rouhaise mozzarellapalleroihin
hiukan suolaa sekä mustapippuria ja kääri mangosuikaleen sisään. Koristele
hienonnetulla kevätsipulilla, pienellä basilikanlehdellä sekä muutamalla
granaattiomenan siemenellä ja viimeistele amuset parilla tipalla hyvää, vanhaa
balsamicoa.
Yhdestä
mangosta saa tarvittaessa kääreen aika moneen mozzarellapalleroon. Veikkaisin
että ainakin tusinaan tai jopa enempäänkin, mutta nyt vaan ei tarvittu kuin
neljään.
Hirvicarpaccio, rucolaa ja piparjuurikastike
Joulukuun alussa hankkimastamme hirvenfileestä jäi tournedoksien jälkeen juuri sopivan kokoinen pätkä graavisuolattavaksi ja
pakastettavaksi. Koska blogissa on jo sellainen resepti, emme toista sitä tässä. Piparjuurikastikkeessa on 2 rkl creme fraichea, 2 tl piparjuuriraastetta, ripaus suolaa, pari rouhausta mustapippuria, 1 tl dijonsinappia, 0,5 tl juoksevaa hunajaa sekä 1 tl valkoviinietikkaa. Alkuruoaksi hirvicarpacciota, olkaa hyvät.
Huikeat herkut!
VastaaPoistaVuosi täytyy päättää ja aloittaa kunnon eväin ;)
VastaaPoistaHyvää, onnellista ja herkkullista uutta vuotta!
VastaaPoistaHyvää ja maistuvaa uutta vuotta myös sinne Sokerivaltakuntaan.
VastaaPoistaMaukasta ja maistuvaista alkanutta vuotta teille!
VastaaPoistaHyvää ja makoisaa tätä vuotta sinullekin :)
VastaaPoista