Jos
namihammasta kolottaa ja kaapissa sattuu olemaan maapähkinävoita,
toffeepiirakka on juuri oikea lääke makeanhimoon. Tämän piirakan valmistamiseen ei tarvita edes uunia.
viikon kasvis 48 / 52 maapähkinä
Kasvitieteellisesti maapähkinä ei ole pähkinä, vaan se kuuluu hernekasveihin. Kukkimisen jälkeen kasvin varsi pitenee ja laskeutuu hiljalleen maahan. Kuihtuneista kukista kehittyvät palot painuvat maan alle ja kypsyvät siellä valmiiksi. Vaalean kuoren sisällä on 2-3 pientä pähkinää. Maapähkinän ravintosisällöstä lähes puolet on rasvaa ja neljännes proteiinia ja joidenkin tietojen mukaan noin puoli miljardia ihmistä saa päivittäin tarvittavan proteiininsa nimenomaan maapähkinöistä.
Maapähkinä sisältää runsaasti B- ja E-vitamiinia ja sitä käytetään ruoanvalmistuksessa sellaisenaan, maapähkinäöljynä tai maapähkinävoina (joka on yksinkertaisimmillaan vain tahnaksi hierrettyjä maapähkinöitä).
Maapähkinäallergia on eräs tavallisimmista ruoka-aineallergioista. Siitä lisää tuolla consumeraffairsin sivuilla.
viikon kasvis 48 / 52 maapähkinä
Kasvitieteellisesti maapähkinä ei ole pähkinä, vaan se kuuluu hernekasveihin. Kukkimisen jälkeen kasvin varsi pitenee ja laskeutuu hiljalleen maahan. Kuihtuneista kukista kehittyvät palot painuvat maan alle ja kypsyvät siellä valmiiksi. Vaalean kuoren sisällä on 2-3 pientä pähkinää. Maapähkinän ravintosisällöstä lähes puolet on rasvaa ja neljännes proteiinia ja joidenkin tietojen mukaan noin puoli miljardia ihmistä saa päivittäin tarvittavan proteiininsa nimenomaan maapähkinöistä.
kuva: consumeraffairs |
Maapähkinä sisältää runsaasti B- ja E-vitamiinia ja sitä käytetään ruoanvalmistuksessa sellaisenaan, maapähkinäöljynä tai maapähkinävoina (joka on yksinkertaisimmillaan vain tahnaksi hierrettyjä maapähkinöitä).
Maapähkinäallergia on eräs tavallisimmista ruoka-aineallergioista. Siitä lisää tuolla consumeraffairsin sivuilla.
Maapähkinätoffeepiirakka
pohja
8 Digestivekeksiä muruina (= n. 3 dl keksinmuruja)
1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/8 tl neilikkaa
1/8 tl kardemummaa
1/8 tl kardemummaa
3
rkl sulatettua voita
2
rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
täyte
4
rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
2
dl ruokokidesokeria
1
dl kuohukermaa
pikku
ripaus muskottipähkinää
1/3 tl hienoa merisuolaa
1/2 tl vaniljauutetta
päälle
1 dl kuohukermaa
1/4 tl vaniljauutetta
2
rkl tomusokeria
1/2 rkl maissitärkkelystä
pikku ripaus suolaa
kanelia
suolapaahdettuja
maapähkinöitä
Rouhi
digestivekeksit muruiksi ja sekoita niihin mausteet, kaneli, inkivääri,
neilikka ja kardemumma. Sulata kattilassa voi ja hämmennä maapähkinävoi sen joukkoon. Lisää maustetut
keksimurut ja sekoita massa tasaiseksi. Painele muruseos 17 cm piirakkavuoan pohjalle
ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottelemaan.
Kuumenna kattilassa kuohukerma, ruokokidesokeri sekä
maapähkinävoi ja keittele niitä miedolla lämmöllä (seos kuplii vähän koko ajan) jatkuvasti sekoitellen muutaman minuutin ajan
kunnes seos on tasaista ja alkaa paksuuntua. Vahdi kattilaa! Sokeri
kuohahtaa liedelle nopeammin kuin uskotkaan. Lisää muskottipähkinä, merisuola
sekä vaniljauute ja sekoita hyvin. Jäähdytä täytettä sen verran että se on vielä jotenkin juoksevassa muodossa, kaada täyte piirakkapohjalle, tasoita pinta ja laita vuoka takaisin jääkaappiin noin tunniksi. Jäähtyessään täytteestä tulee fudgen tyyppinen massa.
Vatkaa
kuohukerma sokerin, vaniljauutteen, maissitärkkelyksen ja suolan kanssa
kuohkeaksi vaahdoksi ja päällystä piirakka sillä. Ripottele pinnalle hiukan
kanelia ja rouhittuja, suolapaahdettuja maapähkinöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti