Spagettikurpitsan sisus on kypsennettynä nimensä mukaisesti vähän kuin keltaista, ohutta spagettia tai vermiselliä. Tai on sen jälkeen, kun ensin kaivaa siemenet pois ja sitten raaputtaa sisuksen haarukalla. Maku muistuttaa jossain määrin myskikurpitsaa, mutta on ehkä hiukan makeampi.
viikon kasvis 50 / 52 spagettikurpitsa
Spagettikurpitsa soveltuu niin keitettäväksi, paistettavaksi, höyrytettäväksi kuin kypsennettäväksi mikrouunissa. Kurpitsan spagettia muistuttavalla (gluteenittomalla) sisuksella voi ruoanlaitossa korvata perinteisen viljasta valmistetun pastan, jolloin energiamäärä samalla ilahduttavasti puolittuu. Epätrendikkäässä keittiössä on aiemmin gratinoitu ainakin kesäkurpitsaa ja kajottikurpitsaa. Nyt on spagettikurpitsan vuoro. Kalorien vähäisempi määrä vehnäspagettiin verrattuna kuittaantuu siis juustokuorrutuksella.
Gratinoitu spagettikurpitsa
1
kpl noin 1,5 kg
spagettikurpitsa
lihakastike
400-500
g naudan tai hirven fileetä tai
sisäpaistia 1 cm kuutioiksi leikattuna
½
pkt pekonia pieninä paloina
1
iso tai 2 pienempää
sipulia pieninä kuutioina
1-2 valkosipulinkynttä
1 amme lihafondia
3-4
dl vettä
2
rkl vehnäjauhoja
½-1
tl kuivattua timjamia
valkopippuria myllystä
muutama tippa tabascoa
öljyä
suolaa
gratinointi
4
lehtikaalin lehteä
mozzarellaraastetta
Paina terävän veitsen kärjellä kurpitsaan muutamia syviä reikiä, jotta kypsennyksessä syntyvä höyry pääsee poistumaan niistä.
Aseta kurpitsa kokonaisena uunipellille
ja kypsennä 200 asteessa noin 45 - 50 minuuttia. Jäähdytä kurpitsaa 10 - 15
minuuttia ja sen jälkeen halkaise se. Halkaisun voi tehdä pitkittäin tai
poikittain, kuvassa on pitkittäin. Lusikoi siemenet pois ja raavi kypsä sisus
haarukalla spagetin kaltaisiksi rihmoiksi. Säästä tyhjät kuorenpuolikkaat.
Valmista
kastike sillä välin kun kurpitsa kypsyy uunissa. Laita pannulle tilkka öljyä ja
ruskista siinä pekoni. Nosta pekoni pois pannulta lautaselle ja ruskista
pannulle jääneessä rasvassa lihat 2-3 erässä niin, että ne saavat väriä, mutta
eivät kuivu. Siirrä ne pekonin seuraksi lautaselle. Pyyhi jäljelle jäänyt rasva
pois pannulta ja laita sille voi. Kuullota siinä sipulit ja valkosipuli.
Sirottele lautasella oleville lihoille vehnäjauhot ja lisää kaikki pannulle.
Kypsennä jauhot matalalla lämmöllä paistellen ja lisää sitten kiehuva vesi ja
lihafondi. Mausta rouhitulla valkopippurilla, timjamilla ja tabascolla.
Sekoita
ja anna hetki kypsyä hiljaisella lämmöllä. Tarkista mahdollisen lisäsuolan
tarve. Tosin pekonista ja lihafondista tulee jo aika paljon suolaa. Tällainen
liha kypsyy todella nopeasti eikä kastiketta tarvitse sen vuoksi keittää.
Kastikkeessa
on sen verran suolaa ja muuta makua, että kurpitsan sisusta ei välttämättä ole
tarpeen maustaa. Kastike ja luontaisesti makea kurpitsa täydentävät
toisiaan. Nosta ”spagetti” väljästi takaisin
tyhjennettyihin kurpitsan kuoriin, spagetin päälle kastiketta ja kastikkeen
päälle hienoksi leikattua lehtikaalia. Päällystä pinta lopuksi
mozzarellaraasteella ja gratinoi uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia kunnes
juusto on sulanut ja pinta hiukan ruskettunut.
Vitsinhitsit, näin tommosen jossain kokkauskirjassa ja olen himoinnut päästä käsiksi sellaiseen. Mistä löysit?
VastaaPoistaSieltä mistä kajottikurpitsatkin - Kampin K-Supermarketista. Siellä on ihan mielettömän hyvä heviosasto!
VastaaPoista