Olen vähän jäljessä näiden ”viikon kasvisten” kanssa, joten nyt täytyy parantaa vauhtia, jotta joulukuun loppuun mennessä olen kokannut jotain 52 erilaisesta kasviksesta. Meillä on käytetty kvinoaa ennenkin piirakantäytteenä, salaatissa, paahdettuna jälkiruoan koristeena sekä herneiden kanssa falafelin tapaan. Kvinoaryynipakkaus ei vaan tunnu tyhjenevän millään. Tämä viikon kasvis on siis kvinoa, jota käytän pilahviin riisin sijasta.
viikon kasvis 43 / 52 kvinoa
Luontaisesti gluteeniton kvinoa ei ole heinäkasvi, kuten viljat, mutta sitä käytetään riisin tapaan. Siementen pinnalla on kasvin erittämää kitkerää saponiinia, joka täytyy huuhdella pois lämpimällä vedellä ennen kuin kvinoaa voi käyttää.
Kvinoapilahvin kanssa on kookosmaitokastikkeessa kypsennettyjä (jättikatka)rapupyöryköitä ja lisäkkeenä korianterikermaa sekä pikkelöityjä retiisejä, jotka kauniin punaiset ja rapsakat retiisit valitettavasti unohtuivat kuvista. Retiisit pikkelöidään ihan ensin.
Pikkelöidyt retiisit
Kookoskastike
2
rkl ruokaöljyä
1
rkl tuoretta inkivääriä raasteena
1/4
tl chilijauhetta
1/4
tl korianterijauhetta
1/4
tl currya
1/4
tl kurkumaa
1/4
tl jeeraa
4
dl kookosmaitoa
1
tl sitruunaruohotahnaa
2
rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1
rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1
rkl limettimehua
suolaa
Kuumenna
ruokaöljy kasarissa ja kuullota siinä inkivääri. Lisää kuivamausteet,
sekoittele hetki ja lisää sen jälkeen kookosmaito. Kuumenna kastike kiehuvaksi
ja lisää sitruunaruohotahna sekä lehtipersilja ja korianteri. Keitä kastiketta
miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan kunnes maut ovat tasaantuneet. Mausta
lopuksi limettimehulla sekä suolalla. Rapupyörykät kypsennetään tässä
kastikkeessa.
Rapupyörykät
300
g (pakastepaino) raakoja kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä
1
rkl hienonnettua tilliä
3
rkl hienonnettua kevätsipulia
1
rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4
g suolaa
2
tl tomaattipyreetä
1
tl sitruunaruohotahnaa
1/2
tl punaista chilitahnaa
Sulata
katkaravunpyrstöt ja purista niistä vielä ylimääräinen vesi pois. Laita pyrstöt
yleiskoneen kulhoon ja aja leikkuriterällä tasaiseksi massaksi. Lisää mausteet,
käynnistä kone uudelleen ja sekoita vielä niin kauan että kaikki ainekset ovat
tasaista hienojakoista massaa. Laita rapupyörykkämassa jääkaappiin odottamaan.
Kun kvinoapilahvi alkaa kiehua, ota pyörykkämassa käyttöön, kuumenna
kookoskastike kiehuvaksi ja nostele kahden lusikan avulla pieniä rapupyöryköitä
kastikkeen joukkoon kypsymään. Älä keitä enempää kuin 4-5 pyörykkää kerralla.
Laita kypsät pyörykät lautaselle odottamaan ja kun kaikki on keitetty, nosta ne
takaisin kastikkeen joukkoon vielä vähän lämpiämään.
Kvinoapilahvi
1
dl kvinoansiemeniä
1
isohko salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
0,5
dl ruokaöljyä
50
g raastettua selleriä
50
g raastettua porkkanaa
1/2
tl jauhettua korianteria
1/2
tl jauhettua juustokuminaa
3
dl kasvislientä
2
rkl mangososetta
Huuhtele
kvinoansiemenistä huolella pois saponiinit juoksevalla lämpimällä vedellä ja
jätä siemenet siivilään valumaan.
Kuori
ja hienonna salottisipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna kasarissa ruokaöljy
ja kuullota kaikki sipulit siinä. Lisää raastettu selleri ja porkkana ja sekoittele
minuutin tai parin ajan. Lisää korianteri, juustokumina sekä kasvisliemi ja
lämmitä kiehuvaksi. Lisää huuhdellut kvinoat ja keitä pilahvia noin 15
minuuttia kunnes siemenet ovat kypsyneet. Mausta lopuksi mangososeella.
Rapupyörykät
kypsennetään siinä vaiheessa kun kvinoat on lisätty kiehumaan.
Korianterikerma
200
g crème fraichea
0,5
dl kermaa
1
tl limettimehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl juoksevaa hunajaa
3
rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1
rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
1/4
tl suolaa
Sekoita
kaikki ainekset keskenään ja tarkista suolan riittävyys.
Onko ihan pakko käyttää raakoja katkarapuja, eikö ne tavalliset suolaliemeen säilötyt kelpaa?
VastaaPoista@ Anonyymi
VastaaPoistaRaaka ja kypsä katkarapu (kuten kaikki muutkin äyriäiset sekä kalat) käyttäytyvät hiukan eri tavoin johtuen raa'an ja kypsän proteiinin erosta.
Kun rapumassan tekee raaoista katkaravuista, se ei tarvitse lisäksi mitään sideaineita pysyäkseen kasassa.
Jos taas jauhaa kasan jo kertaalleen kypsennettyjä katkarapuja, niiden proteiinirakenne on erilainen ja tällöin massaan pitää lisätä kananmunaa tms joka auttaa pitämään pyörykät koossa.