On
joitain ruokalajeja, joita voi tuunailla mielin määrin – ja sitten on niitä
reseptejä, joita ei voi juurikaan muokata ilman että koko ruoka menee pilalle.
Kreikkalainen moussaka kuuluu näihin jälkimmäisiin. Vuosikymmenten, ehkä jopa vuosisatojen
aikana kehittynyt resepti mausteineen on kokolailla täydellinen.
Lampaan(/karitsan)jauhelihan, kanelin ja munakoison yhdistelmä toimii. Moussaka
ei ole niitä kaikkein nopeimpia ruokalajeja valmistaa, mutta lopputulos maksaa
vaivan. Kaiken lisäksi tämä on todella hyvää myös seuraavana päivänä
lämmitettynä.
Moussaka
3-4
kpl (n 1800 g) munakoisoja
oliiviöljyä
suolaa
jauhelihakastike
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
rkl oliiviöljyä
500
g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1
dl valkoviiniä
1
tölkki (400 g) tomaattimurskaa
2
rkl tomaattipyreetä
1,5
tl kanelia
1,5
tl kuivattua oreganoa
1,5
tl suolaa
mustapippuria
myllystä
kourallinen
hienonnettua lehtipersiljaa
juustokastike
50
g voita
50
g vehnäjauhoa
5
dl maitoa
150
g juustoraastetta
1
dl kreikkalaista jogurttia
2
munaa vatkattuna
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää
Viipaloi
munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin
päälle. Sivele viipaleet ohuelti oliiviöljyllä ja ripottele päälle vielä hiukan
suolaa. Esikypsennä munakoisoja uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia.
Leikkaa
sipuli ja valkosipulinkynnet ihan pieniksi kuutioiksi ja kuullota ne kasarissa
oliiviöljyssä. Ruskista jauheliha 2-3 erässä ja lisää sipuleiden joukkoon.
Lisää valkoviini ja keittele sitä viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisää
kattilaan tomaattimurska, tomaattipyree, kaneli sekä oregano ja keitä kunnes
ylimääräinen neste on haihtunut. Mausta
lopuksi suolalla, mustapippurilla ja lehtipersiljalla.
Sulata
kasarissa voi ja sekoita siihen jauhot. Kypsennä jauhoja koko ajan sekoitellen
muutaman minuutin ajan. Lisää maito 2-3 erässä ja sekoita kastike tasaiseksi.
Keitä kastiketta noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä, ettei maito pala
pohjaan. Lisää juustoraaste ja hämmentele kastiketta kunnes juusto on sulanut.
Jätä kastike jäähtymään. Vatkaa munat kevyesti ja lisää joukkoon jogurtti.
Sekoita tämä jäähtyneen kastikkeen joukkoon ja mausta suolalla, valkopippurilla
sekä muskottipähkinällä. Juustoraasteessa on paljon makua ja suolaa, joten maistele,
koska mausteita on tarpeeksi.
Voitele
uunivuoka ja kokoa moussaka siihen samalla tavalla kuin lasagne. Päällimmäinen
kerros munakoisojen päällä on juustokastiketta. Kastikkeen päälle voi vielä
ripotella hiukan juustoa. Tässä pinnalle on revitty yksi iso mozzarella bufala –pallero.
Jos moussakaa ei syödä heti, sen voi tässä vaiheessa laittaa jääkaappiin
odottamaan paistamista seuraavaan päivään.
Kypsennä
moussaka uunissa 180 asteessa noin 45-50 minuuttia tai kunnes pinta alkaa
ruskistua. Anna moussakan vetäytyä puolisen tuntia ennen syömistä.
Tähän asti olen tehnyt ne (elämäni 5 kpl) moussakaa jollakin lasagneohjeella vain pastalevyt munakoisoon vaihtaen, joten tuo kaneli tuli yllätyksenä. Pistänpä kokeiltavien jonoon!
VastaaPoistaJostain syystä monesta suomeksi käännetystä moussakareseptistä on jätetty kaneli pois. Outoa... Kaneli antaa tälle ruoalle todella hyvän aromin.
VastaaPoistaTässä yksi takuuvarmasti kreikkalainen moussakaresepti:
http://www.georgecalombaris.com.au/recipes/moussaka