Italialaisen
Cucina poveran, köyhän keittiön, luomuksiin kuuluu minestronekeitto. Sille ei
ole olemassa varsinaista reseptiä, vaan käytännössä otetaan kaapista mitä
siellä sattuu olemaan. Yleensä kaapissa on kasviksia, porkkanaa, papuja, selleriä,
sipulia sekä tomaattia. Keittoa täydennetään ruokaisammaksi pastalla tai
riisillä ja usein minestrone sisältää myös lihaa, joka voi olla vaikkapa
pancettakuutioita tai salsicciamakkaraa.
Sopan sisältö vaihtelee suurestikin niin alueellisesti kuin vuodenajoista
riippuen. Epätrendikkäässä keittiössä minestroneen käytettiin kasvisten lisäksi
riisinjyvän näköistä risoni -pastaa (voi käyttää myös orzo pastaa) ja kun sopivaa proteiinia ei sattunut olemaan, jätettiin liha kokonaan pois. Melko hyvää tuli näinkin. Tarkennetaan kuitenkin vielä, että tällä reseptillä ei siitä huolimatta ole mitään tekemistä "lihattoman maanantain" eikä "lihattoman lokakuun" kanssa. Meillä ei vietetä sellaisia.
"Minestronekeitto" talon tapaan
2
rkl voita
1
keltasipuli
2
porkkanaa
pieni
pala juuriselleriä
pieni
pala palsternakkaa
pätkä
purjoa
1
l kasvis- tai kanalientä
2
dl papuja parin sentin pätkinä
1
dl risoni –pastaa (tai orzo pastaa)
2
dl hienonnettua lehtikaalia
2
tomaattia
1
rkl tomaattipyreetä
Kuori
sipuli ja leikkaa se kuutioiksi. Kuori porkkanat, selleri sekä palsternakka ja
kuutioi nekin. Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi. Nipsaise pavuista päät pois ja
leikkaa pavut parin sentin pätkiksi. Kalttaa tomaatit, halkaise ne, lusikoi
siemenet roskiin ja leikkaa tomaatit pienemmiksi paloiksi.
Sulata
kattilassa voi ja kuullota siinä keltasipuli. Lisää porkkanat ja freesaa niitä
hetki sipuleiden kanssa. Lisää selleri- ja palsternakkakuutiot ja sekoittele
niitäkin hetki muiden kasvisten kanssa. Lisää purjoviipaleet sekä kasvis-/kanaliemi
ja kun liemi kiehuu, lisää pavut sekä risonipasta ja anna kiehua noin 10
minuuttia. Lisää lehtikaali ja keitä muutaman minuutin ajan. Lisää viimeksi
tomaattipalat sekä tomaattipyree, sekoita hyvin ja kiehauta vielä kerran.
Jos
haluat lisätä minestroneen kinkkua tai makkaraa, lisää se samanaikaisesti
lehtikaalin kanssa ja keitä soppaa kunnes lihavalmiste on lämmin/kypsä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti