Meillä
Suomessa käytetään karitsaa useimmissa talouksissa, joissa sitä ylipäätään
käytetään, pääsiäisenä. Kaikki lampaanliha on silloin pakastettua, olipa se
kotimaista tai ulkomaista. Syksy, eli juuri nyt, on se aika, jolloin
Ahvenanmaan lampaat ja muualtakin kotoisin olevat kotimaiset päkäpäät päätyvät
lihakauppaan. Siksi juuri nyt on paras aika valmistaa kotimaista tuoretta
lammasta. Karitsan jauheliha on monipuolinen raaka-aine ja tällä kertaa tein
siitä tuoreilla yrteillä maustettuja jauhelihapihvejä. Saariston ruohot ja
yrtit ovat lähtökohtaisesti ahvenanmaalaisen karitsan perusravintoa, joten
yrttien käyttäminen sen kanssa korostaa lihan perusmakua.
Karitsan yrttipihvit
800
g karitsan jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
1 keltasipuli hienonnettuna
muutama tuore timjaminoksa riivittynä ja
silputtuna
muutama tuore rosmariininoksa riivittynä ja
silputtuna
mustapippuria myllystä
1
tl suolaa
voita
öljyä
Kuullota
voissa silputtu sipuli ja valkosipuli ja sekoita joukkoon silputut yrtit.
Yrttisilppua tuli noin puoli desilitraa. Anna jäähtyä vähän aikaa ja lisää seos
jauhelihan joukkoon. Itse lisään vähän suolaa aina jo silloin, kun kuullotan
sipulia. Mausta jauhelihaseos lopulla suolalla ja mustapippurilla. Sekoita
aineet omin käsin hyvin ja laita jääkaappiin vetäytymään. Mitään kananmunaa tai
jatkeaineita tämä seos ei kaipaa.
Jaa
massa kahdeksaan osaan ja taputtele niistä pihvejä. Paista pihvit pannulla voin
ja öljyn sekoituksessa ja anna vetäytyä alumiinifoliolla peitettynä.
Suppilovahverokastike
Nyt
on suppilovahveroiden paras sesonki meneillään ja niistä saa erinomaisen
seuralaisen karitsalle.
1
l suppilovahveroita
3 rkl voita
3 rkl voita
2
salottisipulia (tai 1
iso) hienonnettuna
3
oksaa tuoretta timjamia
½ lihaliemikuutio
2
rkl vehnäjauhoja
3-4
dl vettä
1
rkl soijakastiketta
mustapippuria myllystä
1
dl kermaa
Poista
sienistä sammaleet ja muut asiaan kuulumattomat luontokappaleet. Laita sienet
pannulle ja paistele niistä ylimääräinen neste pois. Lisää pannulle voita ja
silputtu sipuli ja kuullota sipulit. Ripottele vehnäjauhot paistokselle,
sekoita hyvin ja kypsennä muutama minuutti. Lisää vesi, timjaminoksat ja
murennettu liemikuutio. Anna kypsyä ja lisää vielä kerma ja soijakastike. Jauha
pippuria kastikkeeseen ja tarkista maku.
Paistetut perunat
Lisäkkeeksi
aterialle sopivat klassiset paistetut perunat.
jauhoisia
perunoita syöjämäärän mukaan
voita
öljyä
yrttejä
suolaa
Pese
perunat ja esikeitä ne suolalla maustetussa vedessä niin, että ne ovat
puolikypsiä. Anna perunoiden jäähtyä. Lohko perunat kuorineen 6-8 osaan. Paista
ne voissa ja öljyssä sekä yrteissä (timjami, rosmariini, kaikki oksien kanssa) pannulla
kauniin värisiksi ja rapeiksi. Mausta suolalla. Voit halutessasi paistaa
perunoiden kanssa suikaloitua sipulia.
Kokoa
annos ja nauti sesongin herkusta.
Aika täydellinen syyspäivän ruoka :)
VastaaPoistaSesonkiruoka on aina parhaimmillaan tuoreena. Pitää muistaa myös nauttia eikä aina pelkästään säilöä.
VastaaPoista