Amerikkalainen halloween on viime vuosikymmenten aikana hiljalleen ujuttautunut suomalaistenkin juhlaperinteeseen. Pyhäinpäivän hartaat hautakynttilät ovat osin vaihtuneet kummituskarnevaaliksi, josta löytävät juhlan aihetta niin lapset kuin aikuiset. Päivän aterian tulee tietysti noudattaa kauhukabinetin juhlateemaa. Menu voisi olla vaikkapa tällainen:
alkuruoka
noidan käsi lautasella
pääruoka
mustia matoja, punaista toukkakastiketta ja
vihreää slaimia
jälkiruoka
sammakonkutupiirakkaa ja apinan aivoja
Aloitetaan
alkuruoasta. Sitä varten täytyy ensin valmistaa noidansormet, joita tarvitaan 5
kpl jokaiseen annokseen. Ne tehdään grissinitaikinasta ja kynsinä käytetään
kuorellisia manteleita. Värjäsin taikinan vihreällä elintarvikevärillä
(klorofylli). Grissinien lisäksi alkuruokaan tulee tartarpihvi.
(noin
30 sormea)
1,5
dl lämmintä vettä
2
tl (1/2 pss) kuivahiivaa
vihreää
elintarvikeväriä
4
dl vehnäjauhoa
30
g juustoraastetta
1
tl hienoa merisuolaa
3
rkl oliiviöljyä
1
tl kuivattua oreganoa
oliiviöljyä
hienoa
merisuolaa
1
muna
1
pss kuorimattomia manteleita
Ripottele
kuivahiiva hiukan yli kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan heräillä noin 5-10
minuutin ajan, minkä jälkeen lisää siihen vihreää elintarvikeväriä. Sekoita
keskenään vehnäjauho, suola sekä parmesaaniraaste ja kaada seos taikinakulhon
pohjalle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada siihen vesi-hiivaseos ja sekoita
hyvin. Jos vihreää väriä tarvitaan lisää, sekoita se oliiviöljyn joukkoon. Lisää
taikinaan oliiviöljy sekä oregano ja alusta taikina hyvin, koneella noin 10
minuuttia, käsin hiukan kauemmin. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan
liinan alle noin tunniksi.
Kauli
taikina suorakaiteen muotoiseksi, tasaiseksi levyksi, leikkaa siitä kapeita,
keskenään samankokoisia suikaleita ja nämä vielä puoliksi. Muotoile suikaleet sormen
kokoisiksi pötkylöiksi ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Painele
haarukalla rypyt nivelten kohdalle ja levitä päähän hiukan vatkattua
kananmunaa, johon painat tiukkaan mantelit kynsiksi. Anna grissinien kohota
pellillä vielä noin 15 minuuttia. Sivele pötkylöiden päälle hiukan oliiviöljyä
ja ripottele päälle vielä ihan hitunen suolaa. Paista 200 asteessa noin 15 - 20
minuuttia kunnes vihreät ”sormet” ovat rapeita. Jäähdytä grissinit ritilällä. Jos
”kynnet” ovat paistettaessa irronneet, sivele heti hiukan lisää vatkattua munaa
sormen päähän ja paina kynsi takaisin. Kun sekä sormi että manteli ovat
kumpikin kuumia, ”liima” kovettuu nopeasti ja kynsi pysyy paikallaan.
Noidan käsi lautasella
(neljälle)
300-400
g hyvää tartarjauhelihaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
6
tippaa tabascoa (sitä ihan tavallista)
2
rkl hienoksi leikattua sipulia
2
rkl kapriksia
2
rkl hienoksi leikattua punajuurta
2
rkl hienoksi leikattua suolakurkkua
20
vihreää noidansormigrissiniä
4
munankeltuaista
Mausta
tartarjauheliha suolalla (noin 1,2% jauhelihan määrästä), mustapippurilla
(näppituntumalla sopivasti) sekä tabascolla ja sekoita hyvin. Lisää sipuli,
kaprikset, punajuuri sekä suolakurkku ja sekoita ne massaan huolella. Muodosta
jauhelihamassasta neljä pihviä, laita ne lautasille ja asettele jokaiseen pihviin
viisi sormea. Tee pieni kuoppa keskelle jauhelihapihviä ja valuta siihen
munankeltuainen. Viimeistele annos iskemällä keltuaiseen haarukka pystyyn. Tavallisen ruokaveitsen sijasta lautaselle voi kattaa puukon.
Wuuaaahhhahhaahhaaaaa…
Pääruoka
huomenna, jälkkäriä ylihuomenna, kannattaa odottaa.
Huiiiii! Ihan pelästyin;D
VastaaPoistaVaroitus on paikallaan, kun kuvassa on kirjaimellisesti jotain todella raakaa ;)
VastaaPoistaVauu...hieno noidan käsi.Tästä voisin ottaa uuden idean sormiin, kun muksuille on tullut tehtyä aina vaan "makeita" omar sormia(tai kerran mustia hopeatoffeesta) :)
VastaaPoistaSormet on erikseen ok, samoin tartarpihvi. Mutta yhdessä tästä tuli aika inhorealistinen annoskuva... Grissinitaikina muokkaantuu hyvin muuksikin kuin tavallisiksi pitkiksi pötkylöiksi.
VastaaPoistaKiitos ideasta :) tein lasten juhliin,mutta ei niistä ihan näin kivoja tullut mitä sinulla (kohosivat ja levisivät)mutta kyllä ne kelpas ;D laitan linkin tänne, omassa postauksessani,koska vinkin täältä nappasin :)
VastaaPoistaVoisiko kuivahiivoissa olla niin paljon eroa? Se on mahdollista. Tai sitten mä vaan litistin haarukalla nivelet tiukemmille rypyille?
VastaaPoistaWau. Sulla on ollut oikein kunnon halloweenbileet. Erityisesti tuo dippikastike kiinnitti huomion :D
Onko nuo minkä makauisia tai siis millaisia nuo on...vähän ku keksejä? noi sormet?
VastaaPoistaHei, Nalle. Grissini on vähän kuin keksi. Virallisesti sen nimi lienee "italialainen leipätikku"? Tässä leipätaikinassa on käytetty mausteena juustoraastetta sekä oreganoa (voi toki käyttää jotain muutakin yrttiä) ja sitten paistettu rapeaksi.
VastaaPoista