Niin
se vaan ihmisen maku muuttuu vuosien varrella ja lapsuuden inhokit, kuten
vaikkapa tomaattikeitto, muuttuvat herkuksi. Keiton kanssa sopii pasteija tai
kaksi, tomaatin kanssa erityisesti pinaatti-vuohenjuustopasteija.
Tomaattikeitto on yksi niistä keitoista, jotka maistuvat hyvältä niin kuumana kuin kylmänäkin.
Tomaattikeitto on yksi niistä keitoista, jotka maistuvat hyvältä niin kuumana kuin kylmänäkin.
Tomaattikeitto
(alkuruoka
neljälle, lounasannos kahdelle)
1
pieni sipuli
1
dl tuorepuristettua appelsiinimehua
100
g kuorittua juuriselleriä paloina
1
rkl voita
1
tl jauhettua juustokuminaa
2
laakerinlehteä
8
dl vettä
1
tölkki (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1
tl raastettua appelsiininkuorta
1
rkl tomaattipyreetä
suolaa
mustapippuria
pinnalle
tuoretta
basilikaa
hyvää
oliiviöljyä
Kuori
sipuli, leikkaa se pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää appelsiinimehu,
juuriselleri, voi, juustokumina, laakerinlehdet sekä vesi ja keitä 20
minuuttia ilman kantta. Lisää tomaattimurska, appelsiininkuori sekä tomaattipyree ja keitä
vielä toiset 20 minuuttia ilman kantta, jotta ylimääräinen vesi haihtuu.
Poista
laakerinlehdet kattilasta ja soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella.
Jos keitto vaikuttaa kovin paksulta, lisää hiukan vettä ja kiehauta vielä
kerran. Mikäli keitosta halutaan oikein sileää, sen voi paseerata siivilän
läpi. Mausta keitto lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Tomaattikeiton
voi tarjoilla yhtä hyvin kylmänä kuin lämpimänä. Lisää annosten päälle hiukan
silputtua tuoretta basilikaa, pari rouhaisua mustapippuria ja muutama tippa
hyvää oliiviöljyä.
Pinaatti-vuohenjuustopasteijat
3-4
voitaikinalevyä
200
g vuohenjuustoa
100
g pinaatinlehtiä
kourallinen
tuoretta basilikaa
1
muna
suolaa
mustapippuria
Leikkaa
vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja survo niitä vielä haarukalla hienommaksi.
Kiehauta pinaatinlehtiä noin minuutin ajan kunnes ne pehmenevät. Valuta
pinaatti ja painele niitä vielä lusikalla tiheää siivilää vasten, jotta
ylimääräinen vesi ei pilaa pasteijantäytettä. Leikkaa pinaatit hienoksi ja
sekoita ne hyvin vuohenjuuston joukkoon. Hienonna basilika veitsellä ja sekoita
se vuohenjuustotäytteeseen yhdessä kananmunan kanssa. Mausta suolalla ja
mustapippurilla.
Kauli
voitaikinalevyt mahdollisimman ohuiksi ja leikkaa jokainen levy vielä kahteen
osaan. Annostele vuohenjuustotäyte voitaikinapohjille ja paista uunin alaosassa
225 asteessa noin 12-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti